20 Şubat 2020 09:38

Ayşe Tuba Arslan'ı katleden Yalçın Özalpay yarın mahkemeye çıkarılacak

23 kez şikayetçi olduğu eski eşi tarafından sokak ortasında katledilen Ayşe Tuba Arslan'ın davasının ilk duruşması yarın görülecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

23 kez şikayetçi olduğu eski eşi Yalçın Özalpay tarafından sokak ortasında katleden Ayşe Tuba Arslan'ın davasının ilk duruşması yarın görülecek. Dosya avukatı Pınar Çelik Arpacı, "Arslan'ın adalet arayışını sürdürüyoruz" diyerek, tüm kadınlara dava için dayanışma çağrısında bulundu. 

Ayşe Tuba Arslan, Eskişehir'in en işlek yerlerinden biri olan Atatürk Bulvarı'nda 11 Ekim 2019 tarihinde boşandığı Yalçın Özalpay'ın satırlı saldırısına uğradı. Arslan, 44 günlük yaşam mücadelesinin ardından 24 Kasım 2019 tarihinde yaşamını yitirirken, Özalpay ise tutuklandı. Özalpay hakkında "canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması yarın Eskişehir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

MA'da Zemo Ağgöz, Arslan'ın dosya avukatlarından Pınar Çelik Arpacı ile dava öncesi konuştu.  

ADLİ SÜREÇLERDEKİ İHMALLLER

Arslan’ın, boşandığı Özalpay'ın şiddet ve tehditleri ile ilgili olarak 23 kez Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunup çok sayıda koruma kararı aldırdığını hatırlatan Avukat Arpacı, söz konusu durumun Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklaması ile de doğrulandığına dikkat çekti. Arpacı, "Arslan’ın defalarca adli makamlara başvuru yapmasına ve hakkında önleyici tedbir kararı bulunmasına rağmen Eskişehir’in en merkezi caddelerinden birinde öldürülmüş olması, adli süreçlerde ihmallerin olduğu göstermektedir" dedi. 

Arpacı, kolluk, savcılık, aile mahkemeleri, ceza mahkemeleri ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) arasında yeterli ve düzenli bir irtibat bulunmadığını belirterek "Uygulamadaki bu problem giderilmediği sürece 6284 sayılı kanuna dayanarak verilen tedbir kararları uygulanmamaya, kadınlar öldürülmeye devam edilecektir" dedi.

"KORUMA KARARI DEFALARCA İHLAL EDİLMİŞ"

Arslan'ın sanık Özalpay ile karşılıklı birçok soruşturma dosyalarının olduğunu kaydeden Arpacı, alınan koruma kararının defalarda ihlal edildiğine işaret ederek, "Bu ihlaller ile ilgili yapılan yargılamalarda tebligatın yapılmadığı gerekçesi ile ceza verilmesine yer olmadığı kararı alınmış. Arslan’ın defalarca başvurması, can güvenliğinin olmadığının açıkça anlaşılmış olması, 23 soruşturma dosyası olması, tedbir kararının defalarca ihlal edilmiş olması, tedbir kararını ihlal eden kişiye gerekli cezalandırmanın yapılmaması, adli ve idari makamların, Yalçın Özalpay’ın ölüm tehditleri karşısında tamamen pasif kaldığını ve Ayşe Tuba Arslan’ı saldırganın merhametine bıraktıklarını göstermekte" dedi. 

"ŞİKAYET DOSYALARI UZLAŞMAYA SEVK EDİLMİŞ"

Şikayet sebebiyle açılan soruşturma dosyalarının uzlaşmaya sevk edildiğini söyleyen Arpacı, uzlaştırma işlemlerinin, İstanbul Sözleşmesi'nin “Zorunlu anlaşmazlık giderme alternatif süreçlerinin veya hüküm vermenin yasaklanması” başlığını taşıyan maddesine aykırı olarak yapıldığını ifade etti. Arpacı, sözleşmeye aykırı olarak yapılan uzlaştırma işlemlerinin nelere yol açtığını ise şöyle anlattı: "Hem Arslan’ın yeni saldırılara uğramasına zemin hazırlamış hem de uzlaştırma sürecinde geçen zaman Yalçın Özalpay hakkında dava açılma sürecini geciktirmiştir. Açılan davalarda hakkında etkili ve caydırıcı bir ceza verilmeyen Özalpay,  Arslan’ı öldürmüştür."

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Arslan'ın çaldığı her kapıdan adalet talep ettiğine vurgu yapan Arpacı dayanışma çağrısı yaptı: "Arslan için, kadınların yaşam hakkı için, adalet için tüm kadınlara dayanışma çağrısı yapıyoruz. Biliyoruz ki kadın dayanışmasının gösterildiği bu davaların takibi ve kamuoyu yaratmakta ve daha adil bir yargılama yapılmaktadır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Kahraman" ilan edilen Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun ölümünün ardında ne var?

SONRAKİ HABER

Faiz kararı ve İdlib, TL’deki baskıyı artırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa