Kamu Personelleri

Eşit İşe Eşit Ücret Çıkmazında Anayasa Mahkemesinden Bir İptal Kararı Daha

Değerli okuyucular,

Bildiğiniz gibi “kamuda çalışan uzmanların maaşlarının  eşitlenmesi” amacıyla çıkarılan 666 sayılı KHK üzerine bugüne kadar Eşit İşe Eşit Ücret Çıkmazı adıyla sıkça yazıp çizdik ve bu konunun daha çok su götüreceğini çeşitli yazılarımızda ifade ettik. Önceki yazılarımız;

Yapılan düzenlemelerde temel problem, çıkarılan KHK’nın, dayanak yetki kanunu ile örtüşmemesi olarak karşımıza çıkıyordu. Nitekim Yetki Kanunu, mali konularda düzenleme yapma yetkisi içermiyordu.

Bu nedenle Anayasa Mahkemesince ardı ardına 666 sayılı KHK hükümleri iptal edilince, KHK ile getirilen hükümler bu defa doğrudan kanun ile düzenleme konusu yapılmaya başlandı. Ancak KHK’nın yürürlükte olduğu dönemde birçok kamu personeli, KHK’nın iptali talebini dava açtıkları idare mahkemelerinden talep etti ve dosyalar Yüksek Mahkeme’ye, yani Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

Bugün (27/04/2017) tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/89 K. Numaralı karar ile 666 sayılı KHK düzenlemelerine bir iptal kararı daha geldi. Yüksek Mahkeme, 375 sayılı KHK’ya 666 sayılı KHK ile eklenen ek md. 10’daki “uzman” ibaresi ile, (III) sayılı Cetvel’de düzenlenen tazminat hususunu “Hazine Uzmanları” yönünden iptal etti.

Anayasa Mahkemesi kararının sonucu ne olacak?

Anayasa Mahkemesince iptal edilen KHK hükmü, esasen iptalden önce 6745 sayılı kanunla tekrar düzenlenmişti. Nitekim 20/08/216 tarihli ve 6745 sayılı Kanunla getirilen düzenlemeler çerçevesinde, 666 sayılı KHK ile getirilen düzenlemeler aynı şekliyle mevzuatta yerini almıştı. 

Bu nedenle Anayasa Mahkemesi iptal kararının ileriye dönük bir etkisinin olmayacağı söylenebilir ancak kanaatimizce hukuken doğru olan, ücretlerin eşitlenmesi lle ilgili hukuksal durumun KHK hükümleri ile sağlandığı, yani kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan süre için iptalin hukuksal sonuç doğurması ve bu kapsamdaki kamu personelinin diğer emsalleri ile aynı ücreti almasıdır.

Öte yandan 6745 sayılı Kanun hükümlerinin de Anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne taşınması da elbette mümkündür.

Bir Yorum

  1. bu nasıl iş ya bu uygulama ne amaçla geldi neye çare oldu boş