Ekrem Sarısu Eşiniz kıdem tazminatı için 56 gün daha prim ödemeli
HABERİ PAYLAŞ

Eşiniz kıdem tazminatı için 56 gün daha prim ödemeli

Soru: 1981 doğumlu eşimin ilk SSK başlangıcı 4 Mart 2000’de yapıldı. 30 Ağustos 2019 itibarıyla 6944 gün prim ödemesi var. Yani Kasım 2019’da 7000 iş gününü dolduruyor.

15 yılını doldurduğu son işyerinde 3 Mart 2004’ten bu yana çalışmakta. Kasım 2019 itibarıyla kendi isteği ile ayrıldığında kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor mu? ● Okan GÜNEŞ

Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakini sağlayanlar, işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Eşiniz emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Eşiniz 56 gün daha prim ödeyerek toplam primini 7000 güne tamamlayacağı tarihte, işinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilir.

Haberin Devamı

SGK SAĞLIK KURULUMALUL OLDUĞUNUZA KARAR VERİRSE EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: 1972 doğumluyum. Ocak 1987’de sigorta girişim oldu. 3600 günü geçkin primim var. Açık kalp ameliyatı oldum ve diyabet hastasıyım. Bel fıtığından ameliyat oldum ve raporluyum. Bu duruma göre 3600 günden malulen emekli olabilir miyim? ● Erdal AKDENİZ

Cevap: Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı aranıyor.

Ancak ilk defa sigortalı olduğu tarihte malul derecesinde engeli bulunanlar, malulen emekli olamıyor. Şayet ilk defa sigortanızın yapıldığı tarihte malul derecesinde engelli değilseniz, alacağınız rapor ve tıbbi eklerini inceleyecek olan SGK Sağlık Kurulu malul olduğunuza karar verirse, malulen emekli olabilirsiniz.

BABANIZ EMEKLİ SANDIĞI MENSUBUYSA AYLIK ALABİLİRSİNİZ

Soru: Eşimi geçtiğimiz yıl kaybettim. Babamı da 2016’da kaybettim. Şimdi eşimin emekli maaşını alıyorum. Babamınkini alamıyorum. İkisini de aynı zamanda alma ihtimalim var mı? ● Nurcan ÇETİN

Cevap: Babanızdan yetim aylığı alabilmeniz için babanızın Emekli Sandığı mensubu olması gerekiyor. Aksi halde, yani SSK veya Bağkurlu ise yetim aylığı alamazsınız.

Çevrenizde bu şekilde olduğu için çift aylık alanlar olabilir. Yasalar arasındaki farktan kaynaklanan bu durum sizi yanıltmasın.

ÜÇ GÜN ÇALIŞANIN SİGORTA BAŞLANGICI YAPILMIŞ SAYILIR MI?

Haberin Devamı

Soru: İşe girişin sigorta girişi sayılması için kaç gün prim ödenmiş olması gerekiyor? Örneğin; bir kişi işe girip 3 gün sigortalı çalıştı ve işten ayrıldı. Üç yıl sonra tekrar sigortalı olarak işe girdi. Bu üç gün başlangıç sayılır mı? ● Ç.DOĞAN

Cevap: Sigorta girişi yapılıp, uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) çalışma süresi bildirilmesi halinde sigorta başlangıcı yapılmış sayılır.

Çalışma süresi bir gün dahi olsa sigorta başlangıcı sayılır. Sorunuzdaki üç gün çalışan kişinin sigorta başlangıcı yapılmış sayılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder