Dolar

32,5405

Euro

34,9942

Altın

2.434,57

Bist

9.769,41

Esed rejimi DSG’ye resti çekti… “Askeri operasyon düzenleyeceğiz!”

Suriye, İran ve Irak Şam'da askeri zirve yaptı. Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi ve İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakiri ile ortak basın toplantısı düzenleyen Esed Rejimine bağlı Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüp, Suriye topraklarından bir karışın bile hükümetin yönetimi dışında kalmayacağını tekrarlarken ABD ile DSG'ye mesaj gönderdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-18 18:52:50

Esed rejimi DSG’ye resti çekti… “Askeri operasyon düzenleyeceğiz!”

Şam'da Irak Genelkurmay Başkanı Korgeneral Osman Ganimi ile üçlü toplantı yapan Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyub ve İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, ABD ve Kürtlere uyarı mesajları gönderdi. Ganimi de, Irak-Suriye sınırının önümüzdeki günlerde açılacağını belirtti.

Suriye, İran ve Irak genelkurmay başkanları, Şam'da bir araya gelerek terörle mücadele konusunu masaya yatırdı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Eyub ve Bakıri, ABD'den Suriye'deki birliklerini çekmesini talep etti.

Eyub, ABD'nin askeri imkan ve kabiliyetlerinin büyük ve ileri seviyede olduğundan şüphe duymadıklarını ancak Suriye ordusunun harekete geçip sonuç alacak güçte olduğunu vurguladı.

Eyub, "ABD ve müttefikleri, Suriye'den çekilmeli, zira varlıkları hukuka aykırı ve reddediliyor" dedi.

Bakıri de, Şam'ın onayını almadan Suriye'de bulunan tüm yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi gerektiğini ifade etti.

'KÜRTLER ABD VE MÜTTEFİKLERİNİN ELİNDEKİ TEK KART'

Suriyeli Kürt grupları da hedef alan Eyub, Kürtleri ABD ve müttefiklerinin elinde kalan tek kart olarak niteledi.

Kürtlere devletin otoritesini kabul etme ve ulusal uzlaşı yapma çağrısında bulunan Eyub, aksi takdirde Suriye ordusunun Kürtlerin bulunduğu bölgeleri, diğer toprakları militanlardan aldığı gibi geri alacacağını vurguladı.

SANA'da yer alan habere göre Eyub, "DSG ile ya uzlaşma yoluyla ya da askeri operasyonla toprakları kurtaracağız" diye konuştu. Eyub, Suriye'nin egemenliğini, bağımsızlığını, toprak ve halk bütünlüğünün yanı sıra kendisini ve halkını savunmadaki meşru hakkının hiçbir şekilde pazarlık konusu olmayacağının altını çizdi.

Suriye'nin daveti olmaksızın Suriye'de bulunan herhangi bir yabancı devlet gücünün işgal niteliği taşıdığını belirten Savunma Bakanı Eyub, Suriye'nin egemenliğini savunma ve işgale karşı koyma hakkının meşru olduğunu vurguladı.

Eyub İdlib İlinin de istisna olmayıp mutlaka tam ve eksiksiz bir şekilde Suriye'nin egemenliği ve kontrolüne döneceğinin altını çizdi.

Suriye ordusunun Tenf Bölgesini işgal eden ABD güçlerini çıkarma gücü ve olanaklarına sahip olduğunu vurgulayan Savunma Bakanı Eyub, ABD ve diğer tüm devlet güçlerini kesinlikle Suriye'nin tamamından çıkacaklarını belirtti.

Eyub, Suriye'nin başkalarının dayatmaları ile değil de kendi iradeleri ve istekleri ile sonsuza dek birlik beraberlik içinde yaşama seçeneğini benimsediğine dikkat çekti.

İsrail'in Suriye'ye saldırıları konusunda ise Savunma Bakanı Eyub; bu saldırların Suriye ordusu karşısındaki ağır yenilgileri ve yok olmaları gölgesinde moralleri çöken terörist edatların morallerini yükseltme ve terörlerini sürdürmeleri için unut verme amacı taşıdığının altını çizdi. Suriye'nin İsrail'in tüm saldırılarına başarıyla karşı koyduğunu belirten Savunma Bakanı Eyub, İsrail füzelerinin çoğunun imha edilmeleriyle hedeflerine ulaşamadıklarını kaydetti.

'SURİYE-IRAK SINIRI ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE AÇILACAK'

Bu arada Irak Genelkurmay Başkanı Ganimi, terör nedeniyle birkaç yıldır kapalı tutulan Suriye-Irak sınırındaki bir kontrol noktasının önümüzdeki günlerde hizmete gireceğini açıkladı.

Hizmete açılacak sınır kapısının adını belirtmeyen Ganimi, özel bir komite aracılığıyla bu konuda çalışma yapıldığını, iki ülke arasındaki seyahat ve ziyaretlerin yeniden başlayacağını ifade etti.

DSG, şuan Deyrezzor bölgesindeki Bağuz'da IŞİD kalıntılarına karşı son operasyonu düzenliyor.

İdlib bölgesinin kurtarılacağının altını çizen Eyub, "Suriye hükümeti, tüm Suriye toprakları üzerindeki kontrolünü er ya da geç yeniden tahsis edecek" dedi.

Suriye hükümeti ve Kürtler arasında geçen aylarda bir dizi uzlaşı görüşmesi yapılmış, ancak sonuç alınamamıştı.

Haber Ara