Dolar

32,5313

Euro

34,9672

Altın

2.431,12

Bist

9.720,68

Esed-kuzen Mahluf gerginliği sonrası Rıfat Esed sahneye çıktı

Şam rejimi lideri Beşşar Esed’in kuzeni Rami Mahluf’un Esed ile arasındaki çatışmanın arka planında Esed’in eşi Esma Esed’in rolüne işaret etmesinden bir gün sonra Esed’in amcasının oğlu Dureyd Esed, babası Rıfat Esed’in önümüzdeki dönemde siyasi sürece dahil olmak istediğini açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-26 09:51:35

Esed-kuzen Mahluf gerginliği sonrası Rıfat Esed sahneye çıktı

Şam rejimi lideri Beşşar Esed'in kuzeni Rami Mahluf'un Esed ile arasındaki çatışmanın arka planında Esed'in eşi Esma Esed'in rolüne işaret etmesinden bir gün sonra Esed'in amcasının oğlu Dureyd Esed, babası Rıfat Esed'in önümüzdeki dönemde siyasi sürece dahil olmak istediğini açıkladı.

Şakul Avsat'ın haberine göre; Dureyd Esed, yaptığı bir açıklamada ailesinin Suriye'de olan bitenden uzak durduğunu vurgulayarak, “Rıfat Esed, Suriye'yi yeniden inşa etmeyi dört gözle bekliyor. Bu inşa süreci kapsamlı bir siyasi süreç aracılığıyla tüm ulusal siyasi güçlerin ülkenin geleceğine gerçekçi katkılarda bulunmalarını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Dureyd Esed, sosyal medya sitesi Facebook'taki resmi hesabından yaptığı açıklamada, “Rıfat Esed, siyasi otorite ile olan büyük siyasi anlaşmazlık ve birçok siyasi, ekonomik ve sosyal meseleyi ele alma biçimleri nedeniyle 36 yıldır Suriye'de olan biten her şeyden uzak durdu. Bugün hem kendisi, hem ailesi hem de çocukları, Suriye'de olan bitenlerden uzaktır!” dedi.

Dolaylı olarak Beşşar Esed ve kuzeni arasındaki anlaşmazlıkların ‘dar kapsamlı polemikler' olduğunu ifade eden Dureyd Esed, babasının onlara ‘tüm dar kapsamlı polemiklerin üzerinde olduklarını söylediğini ve bunu yaparken yaralarının ve acılarının üstünde olduklarını tekrar tekrar vurguladığını' söyledi.

1982'de Hama'daki korkunç katliamı komuta etmekle suçlanan 82 yaşındaki Rıfat Esed, 1984 yılında abisi Hafız Esed'i devirmeye çalıştığı gerekçesiyle ülkeden sürüldü. İki kardeş arasında uzlaşıya varılmasının ardından Hafız Esed, kardeşinin servetini almasına izin verdi ancak iktidardan uzak tuttu. Rıfat Esed sürgünde olduğu Fransa'da 90 milyon euro değerinde gayrimenkul satın aldıktan sonra kara para aklama suçlamasıyla geçtiğimiz yıldan bu yana yargılanıyor. Ayrıca, Suriye devletinden gayrimenkul satın almak için para almakla suçlanıyor.

Dureyd Esed, babasının mevcut tutumunu, Rami Mahluf'un Beşşar Esed ile çatışmasının arka planında Esma Esed'in ‘kocasını ailesinden uzaklaştıran ve kendi ailesine yaklaştıran ve onu herkesin önünde zayıflatan' rolüne dikkat çeken açıklamasından bir gün sonra açıkladı. Ancak Dureyd Esed'in Facebook hesabından yaptığı açıklamaya gelen yorumlar Dureyd'i eleştirirken açıklamasından geri adım atmasına ve açıklamasının asla özel bir nedeni olmadığını, belirli bir kişi veya özel bir durum anlamına gelmediğini belirtmeye zorladı.

Öte yandan Syriatel telefon şirketiyle ilgili son gelişmeler bağlamında Şarku'l Avsat, iş insanı Rami Mahluf'un mal varlığına el konulması ve seyahat yasağı getirilmesinin ardından şirket çalışanlarının şirketin maaş ödeyebileceği nakit likiditesinin olmaması nedeniyle maaşlarının ancak yarısını alabildiklerini ve bununla birlikte birçok çalışanın işten ayrılmaya hazırlandığını öğrendi.

Rami Mahluf, Facebook hesabından Ramazan bayramı münasebetiyle yayınladığı mesajda, “Güvenlik bürokrasisini vatanına bağılı kişiler hakkında soruşturma yapmayı bırakıp dikkatlerini suç işleyen kişilere yönlendireceğini, gözaltındaki çalışanların da mübarek Ramazan bayramı vesilesiyle serbest bırakılacağını umuyoruz” dedi.

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre basında yer alan haberlerde Mahluf'un şirketlerinde çalışan 50'den fazla yönetici ve çalışanın Suriye güvenlik güçleri tarafından tutuklandığı belirtildi. Mahluf ayrıca, Syriatel yönetiminden istifa eden erkek kardeşi İhab'ın kendisinden vazgeçmesinden ve Beşşar Esed'e olan bağlılığından da rahatsız. Mahluf açıklamasında, “Hak yolunda yürümek zordur, bu yüzden bu yolda az kişi yürür. Öyle ki, bir kişi başına adaletsizlik geleceğinden korktuğu için kardeşini bu yolda terk edebilir” ifadelerini kullandı.

Suriye Maliye Bakanlığı'nın geçtiğimiz Salı günü aldığı, Rami Mahluf'un mal varlığının karısı ve çocuklarının mal varlığından ayrı tutuma kararına rağmen Mahluf, Suriye ordusunun ve ona sadık güçlerin ölen ve yaralanan binlerce mensubunun ailelerine dağıtılmak üzere kendisine ait El-Bustan yardım kuruluşuna bir buçuk milyar Suriye lirası hibe etme kararı aldığını açıkladı.

Diğer yandan Suriye Başbakanı İmad Hamis geçtiğimiz günlerde Mahluf'un devlet kurumlarıyla sözleşme yapmasını engelleme kararı almıştı. Suriye hükümeti Mahluf'a ayrıca, seyahat engeli getirdi.

Haber Ara