Ermeni Soykırımı hakkında film çeken Sabir Rizayev'in hikayesi

Sputnik Armenia haber sitesinden Sergey Babloyan, Sovyet döneminde Ermenistan’da yaşayan Azerbaycanlılardan sinemacı Sabir Rizayev’in hayat hikayesine dair bir bir makale yayınladı.

Babloyan'ın makalesine göre 1960 yılında ‘Hayfilm’ (‘Ermenifilm’) studyosu Ermeni Soykırımı hakkında bir film çeker. 1915’te Anadolu'da yaşayan iki kardeş, iyi insanlar sayesinde Soykırımdan kurtulur ve onlardan biri Rus, diğeri de Amerikan yetimhanesine yerleştirilir.

Kardeşlerden biri Rusya’da büyüdükten sonra İkinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeder. ABD’ye götürülen ve orada büyüyen kardeşi de yıllar sonra SSCB’ye gelip kardeşinin çocuklarını bulmaya çalışır.  

Babloyan şöyle yazıyor: "Bu senaryo tabii ki çok enteresan, fakat senaryo yazarının kim olduğu daha da enteresan ve dikkat çekici. Senaryo yazarlarından biri Arnold Aghababov diğeri ise Sabir Rizayev. Evet, yüzde yüz Azerbaycanlı olan Rizayev."

Sabir Rizayev Ermenistan’da 1924 yılında dünyaya gelir. Yerevan’ın en önemli okullardan biri olan Puşkin okulundan mezun olur. İkinci Dünya Savaşı'na gönüllü olarak katılır. Döndükten sonra Yerevan Tiyatro Enstitüsü'nü bitirir ve doktorasını Moskova’da tamamlar. Moskova’da Sanat Enstitüsü Sinema Bölüm Başkanı ve müdür yardımcısı olur.


Daha sonra Ermenistan Sinematografi Derneği Sekreterliği'ne atanır. Ermenice ve Rusçaya hakimdir. Ermenistan’da sinemabilimciliğin kurucularından biri sayılmaktadır. 1978 yılında vefat eder ve Yerevan Şehir Mezarlığı'nda toprağa verilir.

Babloyan yazısında şu yorumu yapıyor: "Şimdi her ne kadar da tuhaf olsa, o zaman bir Azerbaycanlı'nın Ermeni Soykırımı hakkında film çekmesi hiç de şaşırtıcı değildi. Çünkü inkar edilemez gerçeklerin etnik kimliği yoktur…" (Sputnik Armenia, Ermenihaber)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan