Erken seçimin ayak sesleri

Genel seçimler için, yasaların işaret ettiği tarih üç yıl sonrası. Ancak her siyasinin üç açıklamasından biri, erken seçim olur mu olmaz mı sorusunun analizini yapmak üzerine.

Her ne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdilik "Erken seçim falan yok" dese de siyasette her an her şeyin değişmesi mümkün.

Nitekim muhalif parti liderlerinin görüşleri de bu yönde; her an her şey olabilir diyorlar.

Bu açıdan erken seçime işaret olabilecek göstergeleri bir arada sıralamak yerinde olacak…

İşaretler:

Senelerdir bir vaat olarak sunulan Ayasofya'nın cami olmasının onaylanması.

Erdoğan'ın her açılışa gitmesi.

İstanbul ve Ankara'nın muhalefette olmasının AKP'ye sıkıntı oluşturması ve bu sıkıntıyı aşacak eylemler için siyasi meşruiyetini arttırmak istemesi.

Yeni kurulan partilerin güçlenmesi endişesi ve olası milletvekilli transferlerinin önüne geçme isteği.

Dahası, son yapılan kamuoyu araştırmalarında AKP ve MHP'nin oy kaybettiğinin kaydedilmesi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin tıkanması.

Kasımda gerçekleştirilecek ABD Başkanı seçimlerinin sonucunda, içte ve dışta masada elini güçlendirecek bir seçim galibiyeti ihtiyacı.

Ve belki en önemlisi, Meclis'ten erken seçim kararı çıkmazsa, 2023 seçimlerinin, AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığının sonu olacak olması. Çünkü Erdoğan'ın meclis seçimleri yenilemedikçe, Anayasa'ya göre yeniden aday olması mümkün değil.

Erken seçime işaret eden göstergelerden aslında yalnızca birkaçı bunlar ancak iktidar süresini 2,5 yıl kısaltacak bir erken seçim kararı alınması yine de şaşırtıcı olacaktır.

Tabi bu süreçte en belirleyici şey ise, seçim kanununda yapılacak değişiklik olacak. (Seçim kanununda nasıl bir değişiklik planlanıyor, nasıl bir etkisi olur; bunu başka bir yazıda değerlendireceğim.)

Seçim Sonucunu Belirleyecek Olanlar

Önümüzdeki seçimler hangi tarihte yapılırsa yapılsın, çok önemli belirleyici iki faktör var. İlki bir önceki yazımda detaylıca anlattığım Z kuşağı. Zira sayıları oldukça fazla ve herhangi bir ideolojik saplantıları olmadığı için akılcılar, talepleri ve beklentileri oldukça yüksek.

Bildiğiniz gibi, Z kuşağı 1996 sonrası doğan kesimi kapsıyor ve son yerel seçimlerde 18 yaş üzeri Z kuşağı nüfusu 5.5 milyona yakındı.

Önümüzdeki yıl sonu gerçekleşecek bir seçim ihtimalinde nüfuslarının 9 milyonu aşması beklenen bu kesim seçimlerin kaderini belirlemede etkili olacak.

İkinci ve en önemli belirleyici ise, pek tabii İYİ Parti lideri Akşener'in de dediği gibi, "tencere". Akşener, "Tencere bütün iktidarı götürür" diye seslenmişti Cumhurbaşkanına ve gerçekten de ekonomi bu halde iken, yüzlerce yıllık tarih bile kurtarmaz kimseyi.

Yazarın Diğer Yazıları