Erkekleri tuşa getiren kadın güreşçiler

Erkekleri tuşa getiren kadın güreşçiler

Gerçek bir yaşam hikâyesinden uyarlanan ‘Dangal’, iki kızını güreşçi yapmak isteyen eski güreşçi bir babanın azmini ve kızlarının başarısını anlatıyor. Hindistan yapımı filmde toplum baskısına meydan okunurken, kahkahayla gözyaşı iç içe geçiyor.

ERKUT TEZERDİ

Güreş, yalnızca erkeklere özgü bir spor dalı değil! ‘Dangal’a uyarlanan gerçek yaşam öyküsü de bunu kanıtlar nitelikte. “Her şeyin başı azim” mesajının verildiği filmde, maddi nedenlerden ötürü çok sevdiği güreşi erken yaşta bı- rakmak zorunda kalan Mahavir Singh Phogat ve güreşçi kızları Geeta ile Babita’nın yaşadıkları izleyiciyle buluşuyor. Yayınlandığı her ülkede izlenme rekorları kıran ‘Dangal’ın başrolünde oynayan Aamir Khan, son dönemde toplumsal olaylara daha çok eğilen bir oyuncu, yapımcı, yönetmen, senarist... O, ülkesinin her şeyi; sinemanın yenilenen yüzü. Hatta öyle ki kendi adını taşıyan sinemasını oluşturdu. Bu açıdan da yalnızca Hindistan’da değil, tüm dünyada -Türkiye’de belki de en çok sevilen yabancı oyuncu- yeni ve eski tüm sinemacıların takdirini kazandı. Parmağının değdiği her film ayakta alkışlanıyor. ‘Dangal’ da işte böyle bir yapım. Azim, başarı hikâyesi, kahkaha, baba sevgisi, gözyaşı, spor, rekabet... Ailece seyredilebilecek yapımda yok yok!

Filmde ülke şampiyonu güreşçi Mahavir Singh Phogat, maddi yetersizlikler ve devletin güreşi desteklememesi sebebiyle sevdiği spora veda ediyor. Köyde memuriyet hayatına atılıyor. Evleniyor, and içiyor, “Bir oğlum olursa söz veriyorum onu güreşçi yapacağım” diyor. Ancak beklediği erkek çocuğu yerine peş peşe dört kızı doğuyor. Hal böyle olunca Mahavir her şeyden vazgeçiyor. Evin en özel köşesinde dizdiği madalyalarını, ödüllerini kaldırıyor, adeta hayata küsüyor. Ancak günün birinde evine öfkeli komşuları geliyor. Mahavir’in kızları, komşularının çocuklarını dövmüş, iki erkek çocuğu haşat edilmiş. Bunun üzerine Mahavir kızlarına kızmak yerine kafasında ampul ışıldıyor misali şöyle bir radikal karar alıyor: Kızların hamuru sağlam, güreşçi olmaları yönünde herhangi bir engel yok!
 
Lakin anne bu duruma karşı çıkıyor, Ama Mahavir kimseyi dinlemiyor, her gün sabah güneşin ilk ışıklarıyla eğitim başlıyor. Kızlar adeta proje çocuk olarak yetiştiriliyorlar: Şınav, mekik, ağırlık çalışmaları derken Hindistan’ın geleneksel vejetaryen kuralları da altüst ediliyor. Protein yüklemesi yapmak için et yemeye süt içmeye başlıyorlar. Köy halkı Mahavir’e tepki gösteriyor, “Kızlar hiç güreşir mi?” diye sorular soruluyor. Fakat kızlar da işin ehli çıkıyor. Paralı güreş meydanlarında erkekleri yerden yere vuruyorlar. Bunun üzerine Mahavir kızlarını profesyonel güreş müsabakalarına yazdırıyor. Ardından başlıyor rekabetin en afilisi. ‘Dangal’ müziklerinden dinamik anlatımına, ayakları yere sağlam basan senaryosundan yetenekli oyuncularına kadar son dönemin en eğlenceli ve gözyaşı garantili filmi. Seyirciye umut aşılıyor.

KADIN KARŞITI ÜLKE HİNDİSTAN

Geeta Phogat ile Babita Kumari hayatları boyunca 30’a yakın madalya kazandıkları gibi güreş sporunun Hindistan’da tanınmasını sağlıyorlar. Filmde bu gerçeği göremiyoruz ama gerek çocuk evlilikleri gerekse de toplumsal küçümseyici tavırlar nedeniyle Hindistan’ın boydan boya nasıl bir kadın karşıtı ülke olduğunu öğreniyoruz. Ayrıca başarılı bir yönetmenlikten söz etmek yerine çok iyi yazılmış senaryo ön plana çıkıyor. ‘Dangal’ın senaryosu idealize anlatıma sahip; her şey çok süslü, neşeli, umut dolu. Keşke eğlenceden biraz daha ödün verilseymiş. Şunun altını çizmek gerek; ortada gerçekten yürek dağlayan bir hikâye var. Bunun yoğun neşeyle karıştırılması ne kadar doğru, işte bu tartışılır.

FİLMİN NOTU: 10/7.5

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN