Advert

Ergani Toprağının Patates Sınavı

Ergani ilçesi Ortayazı mahallesinde deneme ve ticari amaçlı olarak yaklaşık 600 dönüm alana patates ekimi yapıldı.

Ergani Toprağının Patates Sınavı
Bu içerik 5376 kez okundu.

Ergani ilçesinde çiftçi Esat Akyıldız, ilçede ilk kez uygulanan bir yöntemle patates ekimi yaptı.
Ergani ilçesi ortayazı mahallesinde yaşayan muhtar Esat Akyıldız tarafından, deneme ve ticari amaçlı olarak yaklaşık 600 dönüm alana patates ekimi yapıldı. 
ERGANİ’DE İLK KEZ 8 ÇEŞİT PATATES EKİMİ YAPILDI
Ergani Havzasında olmayan patates ekimi yapan Akyıldız, “Şuan yeni bir ürün deniyoruz. 500-600 dönüm patates ektik.Ekim sırasında sayın Diyarbakır valimizi ve ilçe kaymakamımızı davet edecektik ancak koronavirüs nedeniyle iptal ettik. Bizde bin 200 işçiyle 600 dönüme orkestra, marabel, madalay, everest, colombia floris, arizona ve üniversal olmak üzere 8 çeşit patates ekerek büyük bir risk aldık dedi. 
“VERİM ARTARSA İSTİHDAM SAYISI DA ARTAR”
Arazi de verimin artması ile birlikte istihdam sayısının da artacağına işaret eden Akyıldız, “Şuana kadar arazimizde bin 200 işçi çalışmış. İleri de en az 2-3 bin işçi daha da çalışacaktır. Her sezon burada en az 10 bin işçi çalışıyor. Bize sürekli işçi lazım. Günlük 100 işçi ile çalışıyoruz. Burada tarımsal üretim artarsa işçileri kapılarının önünde çalışırlar, mevsimlik işçi olarak başka illere gitmelerine gerek kalmaz. Verimi alırsak destek bulursak üretimi 2 yada 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Ergani Barajı suyu faaliyete girmesi lazım. Bu yıl su verilecek dediler şuana kadar bir gelişme olmadı. Baraj olursa 2-3 verim çok rahat alabiliriz”
“TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ PATATES EKİMİNİ DESTEKLEMESİ GEREKİR”
Bizim bölgede ilk kez patatesi ben deniyorum. Ekimi ve hasat zamanı 6 aydır. Patates bizim havzada yok. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün bu ürüne desteklemesi henüz yok. İlçe Müdürlüğü’ne başvurarak, hem patates ekiminin havzaya alınmasını hem de desteklenmesini istedik. Umarım talebimize karşılık verilir” diye konuştu. 
Bir arkadaşının önerisiyle patates ekmeye karar verdiğini söyleyen Akyıldız, Ergani’de ticari anlamda ilk kez patates ekildiğini belirterek, “Ergani’de ticari anlamda patates üretimi ilk olacak. İnşallah iyi bir verim alabilirsek ilerleyen yıllarda da yüksek ölçekte ekim yapmayı düşünüyorum. İnşallah iyi bir verim alırız.  Emeklerimizde boşa gitmez. Zaten Ergani ilçemizin toprağında ne ekseniz yetişebileceğini düşünüyorum” dedi.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var