Erdoğan'dan yeni parti iddialarına cevap...

Erdoğan'dan yeni parti iddialarına cevap...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NTV ekranlarında Ahmet Arpat ve Seda Öğretir'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Erdoğan'ın açıklamalarının satırbaşları...

"Benim hayat serüvenim çok çok farklı. Doğduğum yerden, arkadaş çevrem, ilkokul, ortaöğretim imam hatip orta ve lise ondan sonra tabii bizim o dönemlerde imam hatip mezunları üniversiteye girme şansına sahip değildi. Lise fark imtihanlarına girecektiniz. İmam hatipten sonra Eyüp Lisesi'nden fark derslerine girdim. Aslında fark dersler bizim imam hatipte okuduğumuz derslerdi. Neyse o imtihanları da verdikten sonra üniversite hayatımız başladı. Marmara Üniversitesi İktisat ve Ticaret buradan devam ettik ve mezun oldu."

İSTANBUL İL BAŞKANLIĞINDAN BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
"Milli Türk Talebe Birliği, üniversitedeki çalışmalarımız ve oradan partimizin o zamanki Ak Parti, Refah falan değil daha eskiye dayanıyor. Gençlik kollarında başladık sonra da ana kademeye geçtik. Aynı şekilde devam eden bir siyasi süreç oldu. İstanbul'da 85 yıllarında İl Başkanlığı görevine geldim. O zaman Refah Partisi. İl Başkanlığı döneminde başlayan süreç İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum ana kadar devam etti. Daha sonra cezaevine girdik, cezaevinde 10 ay diye girdik 4,5 ay yattık. Daha sonra partimizi kurduk ve yüzde 34,4 gibi oyla parlamentoya CHP ile girdik."

BİR TARAFTAN EKMEK MÜCADELESİ BİR TARAFTAN SİYASİ MÜCADELE
"Sonra babam vefatı ardından validemin 2011'de vefatı var. Bu süreçte bir taraftan evliyim, çalışıyorum. Diğer taraftan amatör kümede de futbol oynuyorum. Camialtı'da başladım. 6 yıl orada oynadım. Oradan İETT'de devam ettim. Orada 7 yıl kadar devam eden bir süreçti. Malum bir darbe girişimi olduktan sonra, oradan ayrılıp bu defa özel sektöre geçtim. Tabii bir taraftan ekmek mücadelesi, bir taraftan siyasi mücadelemiz. Ailenin en büyük zenginlikleri olarak çocuklar geldi. Biz 3 dersek boşuna demedik. Rabbim bize 4 tane evlat nasip etti. Bir taraftan eşimle beraber yavrularımızı en iyi şekilde yetiştirmedin mücadelesini verdik."

HAK ARAMAM NEDENİYLE 1 HAFTA BAYRAMPAŞA CEZAEVİ'NDE YATTIM
"1989'da Beyoğlu'ndan adaylığım oldu. orada tutanakların birleştirilmesinde oyun vardı. Rakamlar üzerinde, orada 1 rakamını sildiğin anda bakıyorsunuz sayı binler olarak düşüyor. Bunu gözlerimizle yakaladık. Fakat o zamanki seçim kurulu başkanının yanına getirdik ama dinlemedi. Okulun üst katında maalesef masa kurulmuş. Orada da meşru olmayan şeyler yapılıyor, alkol alıyorlar. Bir taraftan da seçimi yönetmeye kalkıyorlar. 'Siz bu alkolik halinizle mi adil bir seçimi yönetiyorsunuz' dedim ve ayrıldım oradan. Dava açma yoluna gittiler. Daha sonra bize tutuklama kararı çıktı. 1 hafta da bundan dolayı, hak aramamdan dolayı Bayrampaşa Cezaevi'nde yattım. Daha sonraki mahkemelerde çıktık ve ondan sonraki süreçte kararlı bir şekilde devam ettik. 1989 Beyoğlu Belediye Başkanlığı seçimi bize İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını getirdi."

FETÖ'YE KARŞI GEREKEN YAPILDI, YAPILIYOR, YAPILACAK
"Allah rahmet etsin, geceleri benimle sokak sokak dolaşan arkadaşlarım vardı. Şu anda onlar hayatta değil. 1994 belediye başkanlığı, 99 hapishane yılları Pınarhisar'da. 2007 27 Nisan e muhtırası. 16 Temmuz'da malum FETÖ takımının darbe girişimi. Millet hakikaten o akşam verdiğimiz mesaj karşısında on binler caddelere dökülünce farklı bir süreç oldu. Biz Marmaris'ten Atatürk Havalimanı'na indiğimizde on binlerin bizi karşılaması. 00.15'te, meğerse 23.15'de Bay Kemal tankların arasından geçmiş. 16 saat sonra darbe püskürtüldü. Biz tekrar 16 saati oradan yönettik. Gerekli adımlar atıldı, yolumuza devam ettik. Şimdi bu darbe girişiminde bulunanların nerede varsa silahlı kuvvetler, polis teşkilatının içinde olanlar tüm bunlara karşı hukuk standartları içinde yapıldı, yapılıyor ve tabii ki yapılacak, yola devam."

"MEVKİ MAKAM VERİLİNCE İYİ GÜZEL VERİLMEYİNCE TU KAKA OLMAZ"
"Kendi partilerin içindeki sıkıntıları olabilir. Bazı yerlerde adaylıkları iptal edilenler var. Onun için o süreci takip etmek durumunda olanlar var. Biz tabii kılı kırk yararak bugünlere geldik. Hamdolsun benim partim içinde böyle bir durum söz konusu değil. Bütün ilçesinden iline kadar, kadın kollarımızla gece gündüzlü yürüttük. Şunu görmek lazım, seçim zamanlarında gönlü kırılanlar olmuyor değil. Bir gerçek var bir siyasi partide sizlere makam, mevki verilince iyi güzel verilmediği zaman da her şey tu kaka olmaz. Siyasette önce bir dava adamı olma anlayışı önemli. Olamıyorsanız zaten sizinle bir yere gidilmez."

MERSİN'DEKİ KOCAMAZ KARARI
"Orada ben değerlendirmeye girmeyeyim. Değerlendirmeyi il seçim kurulu yaptı. Eğer orada saati geçirmişse ki, 10 dakika geçirdiği söyleniyor. O anda her şey kilitlenir. Oradan aday olamayan ondan sonra aday olamaz hükmünü verdi. Nihai karar YSK'nındır. YSK hangi kararı verirse nihai hükümdür."

ANKETLERDE CİDDİ MANİPÜLASYON VAR
"Anketlerde ciddi manada manipülasyonlar var. 89'da Beyoğlu'nda belediye başkanı olduğum zaman anket ekibi kurmuştuk. Daha sonra da devam etti. Gerçekten başarılı bir anket çalışması yapan parti olduk. Son dönemlere gelince bakıyorsunuz ki, biz bir anket firmasıyla çalışmayız, en az üç firmayla çalışır check ederiz. Bakıyoruz ki neticeler geliyor, hiçbiri birbirini tutmuyor. Bu seçimde daha farklı yöntem kurduk. Marka şirketlerle çalışmaktan çok bu işi hiç adı sanı duyulmamış bir şekilde sürdürüyoruz. Peki marka yok mu? Marka da var. Güven noktasında güven vermiyor. Check ederken açık ara tutarsızlık var. O zaman diyorum ki sen işine bak. Benim anket meydanlardır. Ama tabii ki en büyük anket 31 Mart'tır."

"BİZDEN AYRILANLARLA BİR DAHA YOL YÜRÜMEK MÜMKÜN DEĞİL"
''Benim sözüm geneldir. Siz bir yola beraber çıktığınız insanlar içerisinde ilanihaye sizinle beraber gelecek diye bir şey yok. Bizim AK Parti olarak bu olaya bir dava olarak bakıyoruz. Sıradan bir parti değil. Eğer dava adamıysan, bir defa davada enaniyetin olmaması lazım. Görevi senden alıp bir başkasına verildiği anda eyvallah dersin. Sana başka bir görev verilir. Sürekli olarak CHP'de olduğu gibi bir yere çakılı kalmak gibi, siyasette çakılı kadrolar olamaz. Liderin görevi nedir? Adeta bir satranç oynar gibi, ben hiç satranç bilmem, bu işte başarırsınız. Ayrılanlar oldu. İsim vermeye gerek yok. Bun ayrılanlarla bir daha onlarla yol yürümek mümkün değil. Biz bunları kovmadık, gidin demedik. Bizim tek gayemiz millete hizmet eden hiçbir zaman hezimete uğramaz.''

YENİ PARTİ İDDİALARI: AKIBETLERİ BELLİ
"Binali Yıldırım Bey'e 'Sen İstanbul'da aday olacaksın' dedik, sağolsun kabul etti. Biz sıradan bir parti değiliz. Türkiye siyasetinde bizim partimiz kadar iç hareketliliği olan hiçbir parti yoktur. Bizde tasfiye olmaz, bayrak yarışı olur. Parti kuracaklarmış, şu olacakmış, bu olacakmış. Daha önce parti kuranlar oldu, akıbetleri belli. Başka partiye gidenler oldu, onların da akıbetleri belli."

"YENİ ASKERLİK SEÇİMDEN SONRA YAPACAĞIMIZ İLK İŞİMİZ"
"Milli Savunma Bakanı ve benim arzum seçim öncesi bu kanunu çıkarmaktı. Fakat yoğunluk var. Şu anda tasarım bitti. Seçim sonrası bunun üzerinde duracağız. Milletimizin askerlikle bağını zedelememeyecek, sürdürülebilir sistemle yaşanan yığılma sorununu ortadan gidereceğiz. Artık bedelli daimi olarak var. Bunun da Avro, TL, yurt içi, yurt dışı. O gün kur üzerinden neyse aynı bedeli ödemek suretiyle bunu yapma imkanına sahip olacka. Burada 6 ay 12 ay meselesi var. Er, erbaş, astsubay ve yedek astsubay var. Bir de yedeksubay meselesi var. Çalışmalar nihai noktaya geldi. Savunma Bakanımızın konuyla ilgili etraflıca çalışmaları var. Kendisi anlatacak. Seçim sonrasında Meclis açıldığında kanunlaştıracağız. İlk işlerimizden birisidir."

"TÜRKİYE OLMADAN SURİYE KRİZİ ÇÖZÜME KAVUŞTURULAMAZ"
"Bizim ayrıca İdlib olayımız var. Bizim gözetleme kuleleriyle ilgili çalışmalarımız var. Rusya ile uyum içerisindeyiz. Önemli olan Fırat'ın doğusu. Amerika'da Trump'ın yapmış olduğu açıklamadan sonra herşey değişir gibi olmuştu. Sonra birileri farklı mesajlar vermeye çalıştılar. Türkiye olmadan Suriye krizi çözüme kavuşturulamaz. Burada 911 kilometre sınırı olan biziz. Diğer ülkelerin burayla ilişkisi var mı? Yok. 3,6 milyon Suriyeli insanı barındıran kim? Biziz. Bize para falan mı verdiler, hayır! Kapıları açmadık, açsak Avrupalı iyice tutuşacak. Şu anda 37,5 milyar dolar oradaki mültecilere yaptığımız harcama var."

MÜNBİÇ'TEN TAMAMEN ÇIKACAKLAR
''Takvimle bu iş olmaz. Benim söylediğim bir söz var; bir gece ansızın gelebiliriz. Burası yüzde 90 itibarıyla Arapların. Terör örgütünü maalesef Obama oraya yerleştirdi. Daha sonra Trump geldi. Sayın Trump'la da bunu konuştuk. Obama'nın tavırlarından rahatsız olduğunu söyledi. Münbiç yol haritasının açıklanması lazım. Oradaki aşiretler bize sürekli olarak davet gönderiyorlar. Gelin diyorlar, bize güveniyorlar. Biz de bu noktada hazırlıklıyız. Haziran 2018'de Amerika ile mutabık kaldığımız Münbiç yol haritasının amacı belli. PYD/YPG Münbiç'ten tamamen çıkarılacak, bunların elindeki silahlar da Amerika tarafından toplanacak. Bu silahlar onların elinde bırakılırsa Saddam dönemindeki Irak'a döner.''

"KUSURA BAKMAYIN S-400 KONUSUNDA BU İŞ BİTMİŞTİR"
"Burada teknik anlaşmazlıklar sözkonusu. Sayın Obama döneminde Patriotlarla ilgili olarak satınalma talebimiz vardı. Buna maalesef olumlu cevap verilmedi. Kongre bu işe olumsuz döndü. Biz de göbeğimizi kendimiz keseceğiz, çaresine baktık. Bunlar savunma sistemi, taarruz değil. S-400 konusunu sayın Putin'le konuştuk. Kredi, teknik, ortak üretim konusunda, süre konusunda Türkiye'nin güvenliği için şart. Sayın Putin bu konuda bize çok çok olumlu yaklaştı. Kredi şartları, faiz oranları itibarıyla bize hakikaten güzel bir imkan sundu. Şimdi kalkıp da hayır bunu almayacağız mı diyelim. Yunanistan S-300'ü almış. Bulgaristan'da var. Slovakya'da yanılmıyorsam var. Burada sesiniz çıkmıyor, kalkıyorsunuz Türkiye'de olunca bu adımı atıyorsunuz. Patriotlar konusunda siz de bize bu iyi şartları sağlarsanız buna da varız. Bize haksızlığı yapan gelin anlaşalım diyor, S-400'leri bırakın diyorlar. Kusura bakmayın bitti bu iş."

"BİZİM S-400 FÜZELERİNDE GERİ ADIM ATMAMIZ SÖZKONUSU DEĞİL"
"Türkiye gibi gerek askeri potansiyelinin gücü ortada olan bi ülkeye kimse bu haksızlığı yapamaz. Temennim odur ki, yanlış yaklaşım da bir an önce giderilir. Bizim S-400 olayında geri adımımız artık sözkonusu değildir."

"VENEZUELA'DAN BİZE GELEN HERHANGİ BİR ŞEY YOK"
"Madura seçilmiş bir liderdir. Guaido Meclis Başkanlığına gelmiştir. Bunu eyalet valisi gibi atama gayretleri var. Seçilmiş bir lider olmadığın halde insan utanır! Sen seçimle Venezuela'nın başına gelmiyorsun ki. Senin demen lazım ki, 'Beni Venezuela halkı seçmediği sürece böyle bir şeye talip olamam'. Öyle anlatıyorlar ki, sanki her taraf açlık, sefalet şu bu falan. Kısa bir süre önce oradaydım, böyle bir şey yok."

"BU VENEZUELA'NIN ALTIN VE ELMASLARINA EL KOYMA OPERASYONUDUR "
"Venezuela'nın altınlarına el koyma operasyonundan başka bir şey gözükmüyor. Afrika'da da aynı şeyler yapıldı. Benim ülkeme Venezuela'dan kaçıp gelen herhangi bir şey yok. Şu anda Venezuela'da devlet sıfırlanmış değildir ki. Ticari ilişkiler sebebiyle oradan herhangi bir yetkili gelir bizim yetkililerimizle görüşmesini yapar. Olay budur. Guiado Türkiye'yi tanımadığı için. O Türkiye'yi kabile devleti zannediyor. Bizim darbelere karşı açık ve nettir. Bunu biz 15 Temmuz'da ortaya koyduk. O darbe olayında bize ilk olumlu mesajla yaklaşan Maduro olmuştur. Madura'ya karşı yapılan darbe girişimine uzak durmamız sözkonusu değildir. Halkıyla birlikte yürüdüğü sürece desteğimiz olacaktır."