Hakan Çelik Erdoğan’dan tarihi çıkış
HABERİ PAYLAŞ

Erdoğan’dan tarihi çıkış

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NTV televizyonunda cumartesi akşamı katıldığı programda dış politikayla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

Özellikle Yunanistan ve Ege’deki sorunlar hakkında söylediklerinin altının çizilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Erdoğan, Yunanistan’ın Türkiye’den kaçan FETÖ’cülere hukuk engelini mazeret göstererek kucak açmasının hiçbir şekilde kabul edilmeyeceğini söyledi. Kısa süre önce sınır ihlali yapan Yunan askerlerin durumu da Atina’nın FETÖ’cülerle ilgili tutumu izlenerek karara bağlanacak. Erdoğan’ın mesajlarından Ankara’nın bu konuda “karşılıklılık ilkesiyle” hareket edeceğini anlayabiliriz.

Erdoğan Ege’deki anlaşmazlıklar konusunda ise Yunanistan’a gerçekten dostluk elini uzattı.

Açıklamaları özetle şöyle: “Oturalım masaya artık bu işleri bir tarafa koyalım... Buradan gemiler, uçaklar özgürce geçsin... Bizim barışa ihtiyacımız var.” Cumhurbaşkanı iki ülkeyi ilgilendiren kritik bir konuda cesur bir çıkış daha yaptı ve ağırlıklı olarak Rum vatandaşların mallarının yağmalanmasıyla sonuçlanan 6-7 Eylül olaylarıyla ilgili üzüntü duyduğunu paylaştı.

Röportajın sonlarına doğru da zeytin dalını “genç ve dinamik bir insan” olarak tanımladığı Yunan Başbakanı Aleksis Çipras’a uzattı ve “Kavgaları bırakalım, işbirliği yapalım” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın 65 yıl sonra gerçekleşen tarihi Yunanistan ziyaretini ben de takip etmiştim. Yunan tarafı bu ziyareti iyi değerlendiremedi ve abartılan bazı konular nedeniyle gezi gölgelendi.

Umarım Atina Erdoğan’ın kalıcı barış adına kritik nitelikteki son açıklamalarını iyi değerlendirir.



Erdoğan Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde dün İstanbul Rum Patriği Bartholomeos ile de bir araya geldi. Uzun bir aradan sonra gerçekleşen bu buluşma son derece önemli.

Patrik Bartholomeos dünyadaki Hıristiyan Ortodoksların dini lideri konumunda. Patrikhane merkezinin bulunduğu Fener dünya Hıristiyanları açısından saygın bir merkez olarak kabul ediliyor. Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Başbakanlığı döneminde de Türkiye’deki azınlıkların sorunlarıyla yakından ilgilenmişti. Patrikle yaptıkları dünkü görüşmede cemaat vakıfları seçimi, giderek azalan Rum toplumunun yaşadığı sosyal ve hukuki sorunlar konuşulmuş.

Büyükada Rum Yetimhanesi’ne yıkılmadan müdahale edilebilmesi ve yıllardır kapalı durumda olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılabilmesi talepleri gündeme gelmiş.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sorun yaşanan konularda yardımcı olma sözü vermiş.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder