22 Ekim 2019 07:38

Erdoğan’dan ateşkes açıklaması: Muhatabımız Fransa değil, ABD

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi ziyareti öncesi ateşkesin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Soçi yolculuğu öncesi havalimanında basın toplantısı düzenledi. Suriye’deki gelişmeler ve ateşkese ilişkin konuşan Erdoğan, anlaşma kapsamında 700-800 civarında SDG’linin bölgeden çekildiğini, yaklaşık 1300 kişinin daha çekilmesini beklediklerini söyledi. Erdoğan, askeri harekatı eleştiren ülkeleri de yine ‘teröre destek vermek’le suçladı

Operasyonun 2 temel hedefi bulunduğunu söyleyen Erdoğan, “32 kilometre derinliğinde, 444 kilometre uzunluğunda, Irak sınırından Cerablus’a kadar olan bölgede buranın terör örgütlerinden temizlenmesidir. Şimdiye kadar 2 bin 200 kilometrekarelik alan teröristlerden arındırılmış, 160 yerleşim biriminde kontrol sağlanmıştır” dedi.

Ateşkesin bugün Saat 22.00 itibariyle sona ereceğini hatırlatan Erdoğan, operasyon sürecinde TSK mensubu 7 askerin, 79 ÖSO militanının ve 20 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

MACRON’DAN TEKLİF GELMEDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un çatışmasızlık süresinin uzatılması önerisini de değerlendiren Erdoğan, “Macron’dan şahsıma gelmiş teklif yok. Macron bu tür şeyleri teröristlerle görüşüyor. Bizim bu süreç içerisinde muhatabımız Fransa olmamıştır, görüşmelerimizi Amerika ile yürüttük” dedi.

Anlaşmanın başladığı tarihten bu yana 700-800 civarında SGD’linin bölgeden çekildiğini söyleyen Erdoğan, “Kalan 1200-1300 kadar olanın da süratla çıkmaya devam ettiği çıkacağı söyleniyor. İzini sürüyoruz” ifadelerini kullandı.

İRAN’I AÇIKLAMALARI ERDOĞAN’I ÜZMÜŞ

İran’ın operasyona ilişkin tepkilerini de değerlendiren Erdoğan, “Bazı açıklamalar bende ciddi manada üzüntüye sebep olmuştur. Nükleer başlıklı silahlar konusunda Erdoğan’ın İran’la ilgili takındığı tavırları tüm dünya bilir. İran’dan maalesef bazı çatlak sesler çıkıyor. Bunları başta Sayın Ruhani olmak üzere susturmaları gerekirdi. Biz Soçi mutabakatının 3 taraf ülkesiyiz. Birbirine bu şekilde ihanet eder mi? Bu yapılanlar yanlıştır. Bu süreçle ilgili olarak kendilerini ciddi manada kınıyorum” dedi.

SİLAHLAR TÜRKİYE’YE Mİ KALACAK?

SDG’lilerin çekildiği bölgelerdeki tarama faaliyetlerine ilişkin de konuşan Erdoğan, silahlar konusunda şunları söyledi:

“Silahları buraya getirmek kolaydı da çıkarmak o kadar kolay değil. Ankara’da yaptığımız Sayın Pence’in, Pompeo’nun falan hepsiyle yapılan görüşmede bu konular görüşüldü. Götürebildiği silahları götürecekler, kalanlarla da bu yaptığımız taramada bunları toparlayacağız.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te yaşayan mülteciler: Adı güvenli ama orası güvenli olmayacak

SONRAKİ HABER

ABD'de fırtına ve hortumda hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...