1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Erdoğan'dan AB müzakereleriyle ilgili açıklama

6 Eylül 2017

Erdoğan, Türkiye'nin AB müzakereleri üzerine alevlenen tartışmayla ilgili konuştu. Erdoğan, "Türkiye'nin AB ile olan mevcut ilişkisine bile tahammül edemiyorsanız çıkın, bunu mertçe söyleyin ve gereğini yapın" dedi.

https://p.dw.com/p/2jSNQ
Recep Tayip Erdogan hält Rede in Ankara
Fotoğraf: picture alliance/AP Photo

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Almanya arasında Avrupa Birliği üyeliği müzakereleri üzerinden devam eden tartışmayla ilgili konuştu.

Ankara'da çarşamba günü AKP'nin  İl Başkanları Toplantısı'na katılan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada Avrupa Birliği ve Almanya'ya cevap verdi.

Erdoğan, "Türkiye'nin AB ile olan mevcut ilişkisine bile tahammül edemiyorsanız çıkın, bunu mertçe söyleyin ve gereğini yapın" dedi. Erdoğan sözlerini "Bu mertliği göstermek yerine Türkiye'yi, AB tam üyelik müzakerelerini bitirmeye zorlamak; ikiyüzlülüktür, riyakârlıktır, siyasi ahlaksızlıktır" şeklinde sürdürdü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ile AB'ye tam üyelik müzakerelerini sona erdirme konusunu 24 Eylül'deki federal seçimlerden sonra Avrupa Birliği düzeyinde ele almak istediğini açıklamasına atıfta bulunan Erdoğan, AB içerisinden kararlarda "Belirleyici olan Almanya değil. Kararlar birlikte alınır" şeklinde seslerin yükseldiğini söyledi.

Berlin Bundestagssitzung Rede Kanzlerin Merkel
Fotoğraf: picture-alliance/dpa/M. Kappeler

"Sözlerini yerine getirmeyen AB"

Türkiye'nin AB üyeliği hedefinin değişmediğini ve Türkiye'nin AB ile bir derdinin olmadığını ifade eden Erdoğan, kendilerinin üzerine düşen görevi yaptıklarını, ancak AB'nin Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirmediğini belirtti.

Erdoğan, "Ülkemize verdiği sözleri yerine getirmeyen AB'nin dönüp, bir de bizi itham etmesi açıkçası katlanılabilir bir durum değildir" dedi.

Önceki dönemde Avusturya, Belçika ile Hollanda'nın, şu anda da Almanya'nın Türkiye karşıtlığını, ülkelerindeki seçimlerin ana teması haline getirmelerinden "fevkalade rahatsız" olduğunu kaydeden Erdoğan, "Adeta gece gündüz Türkiye'yle partimle ve şahsımla yatıp, kalkan bu siyaset tarzının Avrupa ülkelerine kazandıracağı hiçbir şey yoktur" diye konuştu.

Erdoğan'dan Türklere çağrı

Almanya'daki Türklere de seslenerek "Hristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar ve Yeşilleri Türkiye'nin düşmanı" ilan ederek "Türkiye'ye karşı düşmanlık yapmayan siyasi partileri destekleme" çağrısında bulunan Erdoğan, çağrısını yineledi.

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler 24 Eylül'de Almanya'daki seçimler öncesinde özellikle Alman vatandaşlarının Türkiye'de tutuklanması nedeniyle iyice gerildi.

Alman Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre şu anda Türkiye'deki cezaevlerinde toplam 54 Alman vatandaşı var. Bunlardan 11'i siyasi gerekçelerde tutuklu. Bunlar arasında Die Welt gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, insan hakları aktivisti Peter Steudtner ile çevirmen Meşale Tolu da var.

Türkiye'de tutuklanan Alman vatandaşlar nedeniyle Almanya ve Avrupa'da siyasetçiler Türkiye'ye daha sert önlemlerin uygulanmasını istiyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerinin askıya alınmasını talep etmenin yanı sıra Avrupalı siyasetçiler, Türkiye için resmi bir seyahat uyarısının yayınlanmasını, ekonomik yaptırımın yapılmasını ve Gümrük Birliği'nin uzatılmamasını da talep ediyor.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/DÇ/HS