18 Ekim 2019 10:09
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ekim 2019 14:15

Erdoğan: Putin ile neticeye ulaşacağımıza inanıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile yapılan anlaşmanın ardından yabancı medya temsilcileriyle bir araya geldi.

Fotoğraf: Murat Kula/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisinde yabancı medya temsilcileriyle bir araya geldi.

ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmaya ilişkin konuşan Erdoğan, “Amacımız YPG’yi sınırlarımızdan uzaklaştırmak. Güvenli bölge projemizi 2016 yılında G20 zirvesinde liderlere teklif ettik. ‘Zeytin Dalı’ harekatından sonra da dile getirdik. Bunun üzerine 9 Ekim saat 16.00’da başlattık. ABD, 5 gün içinde teröristlerin ilan ettiğimiz güvenli bölgeden çıkışını sağlayacak. 120 saat süre verdik. Bu arada TSK oradan ayrılmayacak. Bu işlemler tamamlandıktan sonra ‘Barış Pınarı’ harekatı da sona erecektir. Ülkemize yönelik tüm yaptırımlar ortadan kalkacaktır” dedi.

TRUMP’IN MEKTUBU

ABD Başkanı Donald Trump’ın yazdığı mektup konusunda da konuşan Erdoğan şöyle devam etti: “ABD Başkanı’nın mektubunu unutmadık, unutmamız doğru değil. Bizim karşılıklı olan sevgi saygımızda bunları sürekli tutmaya müsaade etmiyor. Bu konuyu bugünkü meselemiz ve önceliğimiz olarak görmüyoruz. Vakti zamanı geldiğinde gerekenin yapılacağının da bilinmesini istiyoruz.”

“ARAZİYİ TERK ETMİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda Tel Abyad ile Resulayn arası temizlenmiş durumda. Bu bitmiş değil. Süreç devam ediyor şu anda. Bundan sonra da kararlı şekilde devam edecek” dedi.

Erdoğan, “Bizim görüşmemiz çok mevzi, lokal bir yer için değil. Bu görüşmemiz Ayn-El Arab'dan Irak sınırına kadar olan bölüm. Yani 440 kilometre, derinlik olarak da 32 kilometrelik bir bölge. Halbuki burada bildiğiniz gibi, aynı zamanda, örneğin Kamışlı'da, Rusya ve bunun yanında da rejimin askerleri de var. Biz onların da bu terör örgütlerinden rahatsız olduklarını biliyoruz. Buralar müşterek çalışmayla -ki salı günü Sayın Putin ile yapacağımız görüşmede de ayrıca bunları konuşacağız- çok kısa bir zamanda da bu terör örgütlerinden buralar temizlenecektir. İnancımız budur. Onun için de şu an itibariyle, bizim askerimiz ve Suriye Milli Ordusu araziyi terk etmiyor” dedi.

“PUTİN İLE NETİCEYE KAVUŞALIM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayn El Arab ile Tel Abyad arasında, burada sıkıntılı bir durum söz konusu. Tel Abyad ile Resulayn arası ise şu anda bu bölge kontrolümüzde. Fakat Resulayn ile aynı şekilde Irak sınırı, burada da yine mücadele devam ediyor. Kamışlı'da Rus askerleri var. Aynı zamanda rejimin askerleri değişik yerlerde var. Salı günü yapacağımız görüşmeler neticesinde Sayın Putin ile de bunları neticeye kavuşturacağımıza inanıyorum. Ve böylece ABD, Rusya, rejim ve bunun dışında belki koalisyon güçlerinin de dahliyle burada neticeye varır ve böylece bölgeyi huzur bölgesi haline getirmenin hesabı içerisindeyiz. Zira ayın sonunda Cenevre'ye çok daha hazırlıklı gidelim istiyoruz” ifadelerini kullandı.

IŞİD TARTIŞMASI

IŞİD’lilerin durumuna ilişkin de konuşan Erdoğan, “YPG, DEAŞ'ın kaldığı bazı açık hava cezaevi türü yerleri yakarak, yıkarak oralardan DEAŞ'lıları serbest bıraktı. 150 kadar maalesef Türk var. 500 civarında değişik ülkelerden Fransa, Hollanda, Almanya, buralardan terör örgütünün içinde olanlar var. Bu ülkeler bu terör örgütünün içinde olan DEAŞ'lıları ülkelerine kabul edecekler mi? Bu 150 Türk DEAŞ'lıyı biz yargılayacağız. Onlar da onları yargılasın” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya ölüm tehdidi

SONRAKİ HABER

Ankara'da "demokrasi buluşması"na valilik engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa