Erdoğan: Referandumdan sonra idamı getireceğiz

Erdoğan, Maraş'ta yaptığı konuşmada "Şimdi hedef 16 Nisan'da "evet" oylarını halletmek ve bunun arkasından parlamentoda inanıyorum ki, idam konusu gündeme gelecektir. Parlamentodan bunun geçeceğine de inanıyorum. Bu bana geldiğinde ben bunu onaylarım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ta Müftülük Meydanı'nda toplu açılış törenine katıldı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada, referandumdan sonra idamı gündeme getireceklerini ilan etti.

Açıklamalar şu şekilde: 

569 milyon lira bedeli olan eserlerin resmi açılışını yapıyoruz, hayırlı olsun. Şimdi hedef 16 Nisan'da "evet" oylarını halletmek ve bunun arkasında parlamentoda inanıyorum ki, bu konu (idam konusu) gündeme gelecektir. Parlamentodan bunun geçeceğine de inanıyorum. Bu bana geldiğinde ben bunu onaylarım. Çünkü, bunu onaylamak boynumun borcudur. Şehitlerimize bunun hesabını veremem. Allah'a bunun hesabını veremem. Bir katili affetmek devletin yetkisinde değildir. Avrupa Birliği, Hans, Corc böyle diyor, bunlar beni ilgilendirmiyor; Ahmet ne diyor, Mehmet ne diyor, Ayşe ne diyor, Fatma ne diyor, Allah ne diyor beni o ilgilendirir.

Yeni ve tarihi bir kararın arifesindeyiz. Kökleri oldukça eskiye dayanan, ancak Cumhuriyet döneminde de hiç bitmeyen yönetim sistemi arayışında yeni bir yola giriyoruz. Artık hükümeti seçtiği cumhurbaşkanı vasıtasıyla doğrudan millet kuracak. Milli iradenin tecellisinin üzerinde kara bir bulut gibi dolaşan vesayet güçlerinin devri, şahıslara bağlı olarak değil, sistem olarak tamamen kapanıyor. Birilerinin 16 Nisan'da yapılacak halkoylamasına bambaşka anlamlar yüklemeye çalışması kafanızı karıştırmasın. Onlar Kasım 2002 seçiminden beri aynı çarpıtmayı yapıyorlar. Tekrar ve tekrar aynı hezeyanları ortaya saçmaktan geri durmuyorlar.

Şimdi Meclis'te varlığı pamuk ipliğine bağlı zayıf bir hükümet olsun istiyorlar. Bu puslu havayı kendilerine ikbal devşirmek için kullanmak istiyorlar. Biz 14 yıldır Türkiye'yi alacakaranlık kuşağından uzak tutmak için mücadele ettik. Birilerinin aklının fikrinin eski Türkiye'de kalmasını engelleyemedik. 16 Nisan birilerinin umutlarını kapatıyor. O yüzden böyle hırsla, gözü dönmüş şekilde saldırıyorlar.