Erdoğan kriz döneminde ABD'ye gidiyor

Erdoğan kriz döneminde ABD'ye gidiyor

Ankara-Washington arasında sert rüzgarların estiği bir dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Amerika'ya gidiyor. Erdoğan, New York'taki Birleşmiş Milletler Zirvesi'ne katılacak. Ziyaret sırasında Erdoğan Amerika Başkanı Trump ile de bir araya gelip gelmeyeceği henüz belli değil. Erdoğan'ın geçen ziyaretinde çıkan olaylardan dolayı 12 koruması hakkında ABD'de tutuklama kararı bulunuyor. Erdoğan'ın haklarında tutuklama kararı bulunan korumalarını yanında götürecek mi, götürdüğü ta

Astana ziyareti öncesi yaptığı açıklamarda Amerika'yı sert sözlerle hedef almıştı. Tansiyonun oldukça yükseldiği bir dönemde Washington'a gidecek. Erdoğan'ın Amerika Başkanı Donald Trump ile görüşmesi ise henüz netlik kazanmadı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 19-25 Eylül tarihlerinde Amerika'da olacak. New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 72. Dönem Toplantıları’na katılacak. 

Erdoğan'ın, ABD’ye yapacağı ziyarette Amerika Başkanı Donald Trump ile görüşüp görüşmeyeceği henüz belli olmadı.

Eğer bir görüşme gerçekleşirse, Reza Zarrab davası gündeme gelecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve eski Halk Bankası Genel Müdürü hakkında dava açılmasına da tepki göstermişti. Erdoğan bu konuda Ankara'nın tutumunu aktaracak. 

Erdoğan'ın son Washington ziyaretinden sonra korumaların Amerika'ya girişi yasaklanmıştı. Amerika korumalara silah satışını da dondurma kararı almıştı. Görüşmede bu konu da gündeme gelecek. 

Suriye krizi masadaki en önemli konu. Amerika'nın PKK/PYD'ye yaptığı silah ve mühimmat yardımları da görüşülecek.

ERDOĞAN'IN KORUMALARI DA GİDERSE TUTUKLANACAK

Washinton Polisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD gezisi sırasında Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde yaşanan kavgayla ilgili olarak, Erdoğan'ın 12 koruma görevlisi hakkında tutuklama kararı alındığını duyurmuştu.

Washington D.C Emniyet Müdürü Peter Newsham "Washington DC'de barışçıl eylemcilere karşı girişilen şiddeti gördük ve bu hoşgörebileceğimiz bir şey değil. Bu şehre her gün yabancı konuklar gelip gidiyor. 28 yıllık polislik hayatımda Sheridan Circle'de gördüğüm şeylere nadiren tanık oldum...Herhangi bir eyalet ya da ülkeden geleceklere mesajımız buna hoşgörü gösterilmeyeceği" açıklamasını yapmıştı.

İŞTE TUTUKLANACAK İSİMLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumaları; Turgut Akar, İsmail Dalkıran, Servet Erkan, Tugay Erkan, Ahmet Karabay, Feride Kayasan, Lütfü Kutluca, Mustafa Murat Sümercan, Gökhan Yıldırım, İsmail Ergündüz, Mehmet Sarman ve Hamza Yurteri ile iki Kanadı vatandaşı Mahmut Sami Ellialtı ve Ahmet Cengizhan Dereci de ABD'ye giderse tutuklanacak.

ERDOĞAN'IN GÖZALTINA ALINMASI

ABD'ye geldikleri takdirde tutuklanacakların listesini yayınlayan Washington Emniyet Müdürü Newsham, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olayları müdahale etmeden izlediğini gösteren görüntülerin hatırlatılması üzerine, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gözaltına alınmasını gerektirecek herhangi bir kanıta sahip değiliz” ifadesini kullanmıştı.