Erdoğan: İdlib'de hareketlenme var önlemimizi aldık, Hafter lejyoner ve resmi bir kimliği yok

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Senegal ziyareti
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Senegal ziyareti © Erçin Top / AA
By Kerem Congar
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde yaşanan çatışmalar ve bombardıman sebebiyle Türkiye'ye büyük göç veren Suriye'nin İdlib şehri hakkında, "Sınırlarımıza doğru hareketlenme söz konusu. Buna karşılık tedbirlerimizi almış bulunuyoruz." dedi

REKLAM

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde yaşanan çatışmalar ve bombardıman sebebiyle Türkiye'ye büyük göç veren Suriye'nin İdlib şehri hakkında, "Sınırlarımıza doğru hareketlenme söz konusu. Buna karşılık tedbirlerimizi almış bulunuyoruz." dedi.

Senegal'in başkenti Dakar'da bulunan ve mevkidaşı Macky Sall ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, "İdlib çok çok farklı. Bizim sınırımıza doğru hareketlenme söz konusu. Bütün oradaki kardeşlerimizi çadırlara değil de briket süratle yapılıyor, tedbirlerimizi alıyoruz. Göçmenleri briket barınma yerlerine yerleştireceğiz. Süreci hassasiyetle takip ediyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Libya'daki duruma da değindi. Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in (BM) tanıdığı Uluslararası Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) desteklerinin süreceğini belirterek, ülkedeki muhalif güçlerin lideri General Halife Hafter'in uluslararası camiada resmiyetinin olmadığını söyledi.

Erdoğan: Hafter lejyonerdir, maaşlı bir askerdir

Erdoğan, "Hafter'in işi çözme derdi yok, tam aksine. Wagner (Rus savunma şirketi-paralı askerler) var arkasında, onun arkasında kimlerin olduğu belli. Zamanında Kaddafi'ye de ihanet etmişti. Hafter lejyonerdir, maaşlı bir askerdir. Hafter'e desteği Abu Dabi yönetimi ve Mısır sağlıyor. Hafter'in uluslararası camiada resmi kimliği yok." ifadelerini kullandı.

Libya'da Hafter milisleriyle UMH hükümetine ait güçlerin çatışmaları şiddetlenince, 19 Ocak'ta Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Libya konulu konferansta taraflara ateşkes çağrısı yapılmıştı. Erdoğan daha sonra 24 Ocak'ta Almanya Başbakanı Angela Merkel ile İstanbul'da görüşmüş, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın Hafter'e silah desteği sağladığına dikkati çekerek, UMH Başbakanı Fayiz es-Serrac'ı yalnız bırakmayacaklarını vurgulamıştı.

Qries

Ek kaynaklar • AA

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Berlin'de 9 yıldır açılışı ertelenen Brandenburg Havaalanı son testler için 20 bin gönüllü arıyor

Adalet Bakanı Tunç: Meclis seçimleri yenilerse Cumhurbaşkanı için tekrar adaylık yolu açılır

Zelenskiy ile görüşen Erdoğan: Barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız