Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı: Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdi

Erdoğan salgınla mücadelede yeni tedbirler açıkladı
Erdoğan salgınla mücadelede yeni tedbirler açıkladı © Anadolu
© Anadolu
By Sertaç Aktan
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı: Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdi

REKLAM

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgınına karşı başvurulması planlanan ilave tedbirleri açıkladı. Buna göre:

  • Şehirler arası seyhatlerde artık valilik izni alınması gerekecek.

  • Kamuda olduğu gibi özel sektörde de asgari personelle esnek çalışma sistemi zorunlu hale gelecek.

  • Toplu taşımada seyrek oturma düzenine geçilecek.

  • Piknik alanları ve ormanlar hafta sonları kapalı olacak. Hafta içi de buralarda toplu olarak bulunmak yasak olacak.

  • Askerleri 14 günlük karantinaya uygun olarak celp ve terhis uygulmasına tabi tutulacaklar.

  • Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirildi.

  • Tüm illerde vali başkanlığnda 'Pandemi Kurulları' oluşturulacak. Eğer bir şehirde vaka sayısı artarsa o şehre mahsus ilave tedbirler alınabilecek.

Erdoğan konuşmasının geri kalanında şu ifadelere yer verdi:

"Bu büyük felaket dünayda herkes gibi bizi de etkiledi. Malesef 92 can kaybı var. Bir kez daha hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yakınların başsağlığı diliyorum. Hiçbir musibetin bizim birliğimizden daha güçlü olmadığı inancındayız."

"Rehavete kapılmayacağız. Karşımızadaki tedhit çok ciddi. Paniğe de kapılmaycağız çünkü sağlam mücadele yürütüyoruz. Bir yandan devlet olarak biz her türlü tedbiri alacağız bir yandan vatandaşlarımızı kendi tedbirlerini alacak. Her kesimi kapsayan istihdamın korunmasını merkeze alan ekonomik tedbirleri hayata geçirdik geçiriyoruz."

2 milyon dar gelirli haneye 1000'er TL

"İlk etapta 100 milyar TL'Lik bir program hazırladık ve meclisimiz de gereki mevzuat değilikiliğini yaptı. İşsizlik fonu ve kredi garanti fonunu güçlendirerek esanaf ve girişimciyi destekliyoruz. Emeklilierin Ramazan bayramı ödemesini de Nisan başına aldık. Ülkemizde 2 milyon dar gelirli haneye 1000'er lira nakit desteği veriyoruz."

Yaşlılara karşı saygısızlığa müsade etmeyeceğiz

"Üretimin devamı en büyük önceliğimiz. İhracatçımızı rahatlatacak tednbirleri hayata geçirdik. Bu ülkede hiç kimsenin aç ve açıkta kalmasına, maduriyetine ve istismarına müsade etmeyiz. Yaşlılara karşı alınan tredbirleri olnlara yapılan saygısızlaklara da müsade etmeyeceğiz."

Karaborsacıların sırtındayız

"İlk çıktığı günlerden bu yana süreci ciddiyetle takip edip önlemleri aldık. avantaj elde ettik. Üretim ve tedarik zincirleri aksaksızca çalışıyor. Maske ve eldiven gibi ürünleri kendimiz üretebildiğimiz için bular konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Olumsuz dedikodu yapanlara sakın aldanmayın. Güvenlik güçlerimiz karaborsacıların sırtlarında."

Testler kesinlikle ücretsizdir

"Dünya nüfusuna göre en çok yoğun bakım yatağına sahip ülkeyiz. Solunum cihazlarında da hızla adetleri arttırıyoruz. Yurt dışından getirdiğimiz tanı kitlerini devreye sokarak test sayısını arttırdık. Hızlı test merkezlerini ülke çapına yaydık. Testler kesinlik ücrestizdir."

Kabine toplantıları telekonferans ile devam edecek

"Hem vatandaşlarımızın hem sağlık personelimiz teşhis ve tedavi ile ilgili tüm ihtiyaçlarını karlşılıyoruz. Tüm bakanlıklarımız ve kurumlarımız seferberlik ile çalışıyor. Uluslararası iletişimimizi telekonferans yöntemi ile sürdürüyoruz. Aynı şekilde kabine toplantılarımızı da öyle. Her Pazartesi bizler kabine toplantımızı yapacağız."

"İlgili makamlarımız ve bilim adamlarımız gelişmeleri an ve an milletimizle paylaşıyor. Sağlık bakanlığımız bünyesinde oluşturuduğumuz 'Bilim Kurulu'nun tavisyeleri doğrultusunda ilave tedbirler alıyoruz. Tedbirlerin ne kadar süreceğini halkımızın bunlara nasıl uyacağı belirleyecek. Bugün de bilim kurlumuz tavisyesi doğrultusunda aldığımız ynei tedbir paketini hayata geçirmeye karar verdik."

Tedbirler büyükşehirlerde valilerin kontrolünde titizlikle uygulanacak

"Bu tedbirlerin başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler olmak üzere 30 büyükşehirde titizlikle uygulanmasını sağlayacağız. Dolayısıyla bu şehirlerin valileri alttaki kurullarla bu uygulamaların hayata geçtiğini gösterecek."

ABD gibi olmak istemiyorsak gönüllü karantina şartlarına uymalıyız

"Alışveriş ihiyacı dışında sokağa çıkmayarak tedbirlerin etkinliğini arttırmamız şarttır. Gönüllü karantina şartlarına harfiyen riayet etmeliyiz. Bakın şu anda ABD'nin geldiği durum ortada. Bulunduğumuz konumu çok daha olumsuz bir noktaya taşımamamız gerekli. Önümüzde aydınlık bir gelecek bizi bekliyor."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı yaptığı açıklamada Türkiye'de daha ileri tedbirlere ihtiyaç olduğunu söylemiş; çalışma saatleri, günleri ve tatillerin düzene konması gerektiğini ifade etmişti. Bakan ayrıca Bilim Kurulu'nun tavsiye niteliğindeki kararlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulduğu bilgisini vermişti.

Fahrettin Koca: 10 Mart'tan sonra Türkiye'de hayat değişti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında önemli mesajlar verdi; salgın sonrası 10 Mart'tan sonra Türkiye'de hayatın değiştiğini, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacağını söyledi.

Koca, ayrıca son 24 saatte 42 hastanın iyileşerek taburcu olduğunu; 17 kişinin daha vefatıyla birlikte can kaybının 92'ye çıktığını açıkladı. Son verilere göre Türkiye'de toplam vaka sayısı ise 5 bin 698 oldu.

Koca, Türkiye'de daha ileri seviyede tedbirlere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Sosyal izolasyonun önemine değinen Bakan Koca, sokakta geçirilen zamanın azaltılmasına ve sosyal teması en aza indirecek bir hayat tarzına ihtiyaç var dedi.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Koronavirüs Türkiye'de turizmi nasıl dönüştürecek?

Gazeteci Metin Cihan ve eski Bakan Varank arasında İsrail’e silah satışı tartışması

Hamas lideri Haniye, İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek