Erdoğan: 24 Temmuz Cuma günü, cuma namazıyla birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, © AA
© AA
By Euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Ayasofya'nın cami olarak açılması kararı sonrası Erdoğan ulusa seslendi. Erdoğan, 'hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz Cuma günü, cuma namazıyla birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planladıklarını' söyledi.

REKLAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması kararı sonrası ulusa seslendi.

Erdoğan, hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz Cuma günü, cuma namazıyla birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planladıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Müze statüsünden çıkmasıyla birlikte Ayasofya Camisi'ne ücretli giriş uygulamasını da kaldırıyoruz." dedi.

İnsanlığın ortak mirası Ayasofya, yeni statüsüyle herkesi kucaklamaya, çok daha samimi, çok daha özgün şekilde devam edecek
R.Tayyip Erdoğan
Türkiye Cumhurbaşkanı

"Tüm camilerimiz gibi Ayasofya'nın kapıları da yerli ve yabancı, Müslim ve gayrımüslim herkese sonuna kadar açık olacaktır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Herkes alınan karara saygı duymalı" ifadelerini kullandı. 

Danıştay 10. Dairesi bugün açıkladığı hükmüyle Ayasofya'ya müze statüsü veren 1934 tarihli bakanlar kurulu kararını bozduğunu ilan etti. Erdoğan, bu gelişmenin hemen ardından twitter hesabından paylaştığı kararname ile Ayasofya'nın idaresinin cami olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'na devrini ve ibadete açılmasını onayladığını duyurmuştu.

'Tek parti döneminde alınan karar tarihe ihanet olmanın yanında hukuka da aykırıydı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında "Ülkemizde ibadete açık 435 kilise, sinagog ve havra bulunuyor. Bu manzara, farklılıklarımızı zenginlik olarak gören anlayışımızın tezahürü." dedi.

Erdoğan, "Tek parti döneminde alınan bu karar, tarihe ihanet olmanın yanında hukuka da aykırıydı. Çünkü Ayasofya ne devletin ne de herhangi bir kurumun malı değil, vakıf mülküdür." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vatikan’ın müzeye dönüştürülerek ibadete kapatılmasını talep etmekle Ayasofya’nın müze olarak kalmasında ısrarcı olmak aynı mantığın ürünü." ifadelerini kullandı. 

'Bugün Ayasofya, yeniden dirilişlerinden birini yaşıyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ayasofya'nın dirilişi Mescid-i Aksa'nın özgürlüğe kavuşmasının habercisi, Müslümanların fetret devrinden çıkış iradesinin ayak sesidir." dedi.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"Ayasofya'nın dirilişi, şehitlerimizin ve gazilerimizin emanetlerine gerekirse canımız pahasına sahip çıkma kararlılığımızın remzidir. Ayasofya'nın dirilişi, Fatih'in fetih ruhunu şad etme yanında Akşemsettin'in maneviyatını, Mimar Sinan'ın estetiğini ve zevkini de yeniden gönlümüzde canlandırmaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ezanın aslına döndürülmesinden 70 yıl sonra Fatih'in emaneti Ayasofya'nın da cami olarak hizmete girmesi, gecikmiş bir yeniden silkiniştir." dedi.

Cumhurbaşkanı konuşmasında ayrıca "Ayasofya'yı insanlığın ortak kültürel mirası vasfını koruyarak cami olarak ibadete açacağımızın altını çiziyorum." ifadelerini kullandı.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Akşener: Ayasofya ibadete açılsın ama siyasete kapatılsın

Ayasofya: 'Kilise, cami, müze' üçgenindeki 15 asırlık tarih

UNESCO: Ayasofya'nın statü değişikliği bize önceden bildirilmeli