Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Erdek sahilleri işgal edilmiş!

Erdek sahilleri işgal edilmiş!

Erdek´te gündüzün sıcaklığı akşam saatlerinde yerini sabahın ilk saatlerine kadar, serin havaya bırakır.

Erdek´te gündüzün sıcaklığı akşam saatlerinde yerini sabahın ilk saatlerine kadar, serin havaya bırakır. Bu nedenle de Erdek benim için en güzel yaz tatilinin geçirildiği ender yerlerden birisiydi.
Çalışmış olduğumuz MKE Kurumunun Eğitim ve Dinlenme Merkezine yıllardır giderdik. Çocuklarımızın, çocukluk ve gençlik yıllar orada geçti diyebilirim. On yılı aşkındır gitmiyoruz. İstanbul´da yaşayan oğlum, gelinim ve torunum üç yıldır gitmeye başladılar, İstanbul´dan iki buçuk saatlik bir yolculukla ulaşıldığı ve hatıralarının olduğu içindir sanırım?
Bu yıl bize de ısrar ettiler birkaç günlüğüne de olsa gelin, torununuz görme olanağı bulusunuz diye bam telimizden vurdular.
Her ne kadar deniz analı denizi olsa da,, zeytinliklerle çevrili yemyeşil doğası, huzur veren havası ile Balıkesir´in güzel ilçesidir Erdek!
Birkaç günlüğüne de olsa gidildiği zaman, Erdek´te tekne turları ile masmavi koyları keşfe çıkabilir, Kyzikos Antik Kenti´ni ziyaret ederek Erdek´in geçmişini yakından tanıyabilirsiniz. Yeşille mavinin bir arada buluştuğu Ocaklar´da deniz, kum ve güneşe doyabilir, Çuğra´da bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.
Balıkesir ilinin ilçesi olan Erdek, Marmara Bölgesi´nin Marmara Denizi´ne doğru uzanan Kapıdağ Yarımadası´nda Erdek Körfezi´nde yer alır. Ülkemizin ilk sayfiye yerlerinden birisiymiş zamanında!
Tarihte çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan ilçe, çeşitli açılardan ülkemizin önemli ilçelerinden biridir aynı zamanda. Eski adı Arktonnesos olan Karadağ yarımadasından oluşmaktadır. Kuzey ve batı çevresinde Marmara ilçesine bağlı Marmara Adaları bulunmaktadır.
Her neyse?
Sabah erkek çıktık Kırıkkale´den, Onlar da İstanbul´dan?
Bizden önce kampa giriş yapıp yerleşmişler.
Bizde yan otelde yer ayırttırdık.
Trafiğe kapalı, tesislerle deniz arasındaki yürüyüş yolu her zaman ki gibi güzelliğini koruyordu.
Akşam yemeğinden sonra biraz yürüyelim dedik. Yeni yerler açılmış deniz kenarına?
Ancak eski canlı ve kalabalığı yoktu.
İkinci gün otelin önündeki kumsalda güneşleniyorduk. Otelim şezlongları ve şemsiyeleri kumsalda sıralanmıştı.. Otelin görevlisi arada uğruyor göz atıyordu.
Güneşlenmek için kumsala gelmiş bir adamla, otel görevlisi konuşuyorlardı. Konuşma biraz tatsızlaşmaya başladı. Biran anlam vermedim. Otel görevlisi, ben emir kuluyum. Burası otele ait diyordu. Adamda, nasıl olur burası halka açık bir yer beni kaldıramazsınız, ben sizin şezlongunuzu ve şemsiyenizi kullanmıyorum diyordu. Evet haklıydı. Fakat tadı kaçmıştı havlusunu alarak ayrıldı bulunduğu yerden?
Eşimle Erdek merkeze yürümek için çıkmıştık. Akşam yürüyüşünde pek farkında değildik. Aman Allahım, her yer işgal edilmiş. Kimi yer otelin, kimi yer büfecilerin, kimi yer beach kulüplerin, kimileri, şemsiye ve şezlong kiralaya vermek için işgal etmiş.
Dışarıdan gelen ve evleri olan yazlıkçılar ne yapacak!
Hayret bir şey!
Gelir gelmez, 3621 sayılı Kıyı Kanununa bir göz attım.
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Madde 1 ? Bu Kanun, deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir.
Kapsam
Madde 2 ? Bu Kanun, deniz, tabii ve suni göller ve akarsu kıyıları ile deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerine ait düzenlemeleri ve bu yerlerden kamu yararına yararlanma imkan ve şartlarına ait esasları kapsar.
Madde 3 ? Askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde veya ülke güvenliği ile doğrudan ilgili, Türk Silahlı Kuvvetlerine veya Sahil Güvenlik Komutanlığına ait harekat ve savunma amaçlı yerlerde (konut ve sosyal tesisler hariç) özel kanun hükümlerine, diğer özel kanunlar uyarınca belirlenmiş veya belirlenecek yerlerde ise özel kanunların bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerine uyulur.
Tanımlar
Madde 4 ? Bu Kanunda geçen deyimlerden; Kıyı çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda, taşkın durumları dışında, suyun karaya değdiği noktaların birleşmesinden oluşan çizgiyi,
Kıyı Kenar çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda, kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturulduğu kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık ve benzeri alanların doğal sınırını,
Kıyı: Kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasındaki alanı,
Sahil şeridi: Kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak enaz 100 metre genişliğindeki alanı,
Dar Kıyı: Kıyı kenar çizgisinin, kıyı çizgisi ile çakışmasını,
Toplumun yararlanmasına açık yapı: Mevzuata göre tespit ya da tasdik edilmiş kural ve ücret tarifelerine uygun biçimde, getirdiği kullanımdan belirli kişi ya da topluluklara ayrıcalıklı kullanım hakkı tanımaksızın yararlanmak isteyen herkese eşit ve serbest olarak açık bulundurulan ve konut dokunulmazlığı olmayan yapıları, İfade eder.



M.Nurettin Duru
14.07.2019 18:53:22
Sevgili kardeşim o kadar güzel yazmışınki seni kutlarım bende aslen Erdekli 40 senelikte Erdek yazlıkçısıyım.Bahsettiğiniz kanundada haklısınız ben aslında başka bişe söylüycem şezlongçulardan evvel kanunu yanlış uyguluyan Belediyeyi ve Yerel yöneticileri suçluyorum şöyleki sahili bir kere Belediyenin kiraya verme yetkisi yokki Belediye sitesine koysun Milli Emlaktan müsade almışmı alsa bile 3621 Sayılı Kanun gayet net ve açık DENİZİN BİTTİĞİ YERDEN YOLA DOĞRU 50 METRE MESAFEYE başkan trump BİLE GELSE DEĞİL ŞEZLONG ŞAPKASINI BİLE BIRAKAMAZ ÖNCE BUNDA ANLAŞALIM BIRAKIN 50 METREYİ GİDİN ÇUĞRANIN SON KAMPINA 10 SANTİM YER YOK DENİZİN İÇİNE MASA SANDALYE İÇKİ ŞİŞELERİ KOYUYORLAR SAYIN KAYMAKAM VE BELEDİYE BUNLARA Niye müdahale etmiyor ŞENZLONGÇULARA KIZICAĞINIZA YEREL YÖNETİMLERE KIZIN SİZE DAHA KÖTÜ Bİ HABER VEREYİM ÇÖP KONTEYNERLERİ KALKIYORMUŞ BUNU YILLAR ÖNCEDE DENEDİLER FİYASKOYLA SONUÇLANMIŞ ERDEK ÇÖPLÜKTEN GEÇİLMEDİ KİM ÇÖPÇÜ GELİNCE ÇÖP ÇIKARIR HALK YAŞLI TURİSTLER DENİZDE ÇAY BAHÇELERİNDE SEVGİLİ BEKLER GİBİ ÇÖPCÜYÜMÜ BEKLİYCEK HATTA TURİSTLERİ UYARIYIM YÜRÜRKEN DİKKAT ETSİNLER HERAN KAFALARIN BİR DOLU ÇÖP TORBASI ATILABİLİR HATTA ŞİMDİ TORBADA PARALI DİREK KOVAYLA ÇÖP DÖKÜLEBİLİR ASARIMLA KESRİMLE BU İŞLER YÜRÜMEZ DAİMA UYGULAMAYA BAKICEN HALKA ÖNCE ÇÖZÜM ÜRETİCEN HALK ARTIK ÇÖPLERİ BASKET TOPU GİBİ BALKONDAN ATAR HATTA ARTIK YÜKSEK BİNA DOLU NEREYE DÜŞER GÖRÜCEZ YAŞIYCAZ EN SON 10 TANE TURİST KALMIŞTI ONLARDA GELMİYCEK ERDEĞİN RUHUNA ÇARŞI CAMİİNDE HEP BERABER FATİHAYI OKUYCAZ BUGÜNE KADAR İDARE EDENLEREDE ARTIK BİR HELVA DAĞITIRIZ SAYGILARIMLA

Anahtar Kelimeler: Erdek sahilleri işgal edilmiş
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu