Bingöl Belediyesi, katı atık düzenli depolama tesisindeki çöp gazını enerjiye dönüştürmek için başlattığı çalışmalar kapsamında entegre tesis, saha işletmesi, ön ayrıştırma, çöpten enerji üretimi ve fermantasyon tesisi temel atma töreni düzenledi.

Törene, Bingöl Valisi Ali Mantı, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, Karlıova Belediye Başkanı Veysi Bingöl, Arakonak Belde Belediye Başkanı Mustafa Döner, İl Emniyet Müdürü Metin Akay, İl Jandarma Komutanı Albay Mevlüt Dirim ve kurum amirleri katıldı.

Dualar eşliğinde temeli atılan entegre tesis hakkında Başkan Barakazi’den bilgi alan Vali Mantı, projenin hayırlı olmasını diledi.

Barakazi, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, tesislerin tamamlanmasıyla birlikte çöpten sızan metan gazını elektrik enerjisine dönüştüreceklerini söyledi.

35 milyonluk yatırım

35 Milyon TL bütçeli proje kapsamında çöpün üzerini toprak örtüleme sistemiyle kapatıldığını anımsatan Barakazi, “Yıl içerisinde yüklenici firma tarafından yapılan çalışmalar kapsamında çöp altı gaz alma sistemi, drenaj kanalları, kül stok alanı gibi birçok çalışma tamamlandı. Projemizin ikinci aşaması olarak bugün entegre tesislerimizin de temelini attık. Bir taraftan entegre tesisimin yapımı devam edecek, diğer yandan da elektrik üretimi için diğer hazırlıklar tamamlanacak” diye konuştu.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte katı atık depolama tesisinde günlük olarak depolanan 140 ton çöpün, elektrik enerjisine dönüştürüleceğini vurgulayan Barakazi, şunları söyledi: “Şuanda sadece Bingöl’ün değil, çevre il ve ilçelerin de çöpleri burada toplanıyor. Hedefimiz daha fazla çöp toplayarak, daha fazla enerji üretmektir. Entegre tesisimizin tamamlanması ile bakanlık nezdinde lisans işlemlerinin tamamlanmasıyla enerji üretimine başlayacağız. İlk etapta 1 megawatt enerji üretilerek, bölgeden geçen elektrik hattına aktarılacak. Çevre dostu yatırımla birlikte hem doğamızı koruyacağız hem de belediyemizin gelir kalemlerine bir yenisi ekleyeceğiz. Projemizin, ilimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”