Ekonomi Enflasyonu dize getiren ‘dev’ hayatını kaybetti

Enflasyonu dize getiren ‘dev’ hayatını kaybetti

11.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Amerikan ekonomisini şekillendiren isimler arasında yer alan ve enflasyona yönelik mücadelesiyle hatırlanan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eski başkanlarından Paul Volcker 92 yaşında New York’ta hayatını kaybetti.

Enflasyonu dize getiren ‘dev’ hayatını kaybetti

ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından 1979 yılında Fed Başkanı yapılan Volcker, aylık yüzde 1’i aşan enflasyona karşı ‘şok terapi’ uygulamasıyla hatırlanıyor.

Haberin Devamı

Onun döneminde faizleri kontrol eden bir Fed yerine, para arzını kontrol eden ve faizi piyasaya bırakan anlayış geldi. ABD’de 1980 itibariyle faizler yüzde 21.5’e kadar çıktı.

Ekonomiyi derin bir resesyona sokan Volcker böylelikle Amerikalılarda yerleşik hale gelen fiyatların hızla yükselmeye devam edeceği beklentisini kırdı.

Milyonlar işsiz kaldı

Ancak bu dönemde ev ve araba alımları durumca milyonlarca kişi işini kaybetti.

1982 yılında ülkede işsizlik oranı yüzde 10.8’i gördü.

New York Times o dönemlerde öfkeli müteahhitlerin Fed’in Washington’daki merkezine protesto amaçlı kalaslar gönderdiğini yazdı.

Ancak 1983’e gelindiğinde enflasyon yüzde 4’ün altına kadar geriledi.

Volcker’in enflasyon karşısındaki hamleleri bazıları tarafından ‘çok sert’ olarak eleştirilse de elde edilen başarı uzun bir dönem para politikasının büyük ölçüde Fed’e emanet edilmesini sağladı.

Haberin Devamı

Boyu iki metreydi...

Fed Başkanlığı’nı ABD Başkanı Ronald Reagan döneminde de sürdüren Volcker 1987’de yerini Alan Greenspan’e bıraktı. Ardından üniversite hocalığı ve yatırım bankacılığı yapan Volcker 2008’de ABD Başkanı Barack Obama’nın danışmanı oldu. Bu dönemde, bankaların müşteriye fayda sağlamayan ve sadece kendi bilançosuna yarayan yatırımlara girmesini engelleyen ‘Volcker kuralı’ geldi.

Boyu 2 metreyi aşan Volcker aşırı tutumlu olmasıyla da tanınıyordu. Volcker, Fed Başkanı’yken üniversite öğrencilerinin tercih ettiği bir apartmanda oturması ve çamaşırlarını yıkamaya kızının evine gitmesiyle hatırlanıyor.