Enerji Bakanından doğalgaz faturaları tepkisine yanıt

Enerji Bakanından doğalgaz faturaları tepkisine yanıt

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışlara yönelik soru önergesine yanıt verdi.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, doğalgaz fiyatlarıyla ilgil bir soru önergesi verdi. Bakan Dönmez’den fiyat artışlarının nedenini yanıtlamasını istedi.

Soru önergesini yanıtlayan Bakan Fatih Dönmez, doğalgazın toptan satış fiyatının, güncel alım fiyatlarının, uluslararası ham petrol ve petrol ürünü fiyatlarına endeksli formüller kullanılarak hesaplandığını söyledi.

İNDİRİM YAPILMIŞ

Dönmez, yanıtında doğalgaza çok sayıda indirim yapıldığını belirterek; "1 Kasım 2018 tarihi itibarıyla elektrik üretimi amacıyla gaz kullanan tüketicilere uygulanan doğalgaz toptan satış fiyatlarında yüzde 8.82 oranında, 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla abone statüsündeki tüketicilere yönelik doğalgaz toptan satış fiyatlarında yüzde 10 oranında ve 1 Eylül 2019 tarihi itibarıyla elektrik üretimi amacıyla gaz kullanan tüketicilere uygulanan doğalgaz toptan satış fiyatlarında yüzde 3.03 oranında indirim yapılmıştır." dedi.

Topu dağıtım şirketlerine yönelten Dönmez, "Bir dağıtım şirketinin gerçekleşen teknik ve teknik olmayan kayıp oranı hedeflenenden yüksek ise söz konusu riske ilgili şirket katlanmaktadır. Bu nedenle şirketlerin sistem üzerinde kayıpları azaltmaya yönelik eğilimleri arttırılmaktadır.” dedi.