• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
En iyi yatırım aracı ne? CAHİT SÖNMEZ

En iyi yatırım aracı ne?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.03.2015, 00:00
Özellikle enflasyon ve kur faktörleri yüzünden alım gücünün düştüğü şu günlerde yatırım araçlarının getiri açısından önemi daha da arttı. Doların hızlı ralli yapması tüm tasarruf sahiplerini arayışa itiyor. Öylesine belirsizlik var ki en verimli yatırım aracı hangisi sorusunu tam isabetle belirleyemiyoruz. O kadar yükselmesine rağmen dolar almaya çalışanlarda var, son vagona atlasam da kardır mantığı ile...
Son getirilere bir göz atıp, yanıtı vermeye çalışalım...
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında en iyi getiriyi yüzde 5,44 ile dolar yapmış. Aylık enflasyonu arındırdığımızda bile yüzde 4,70'e ulaşıyor doların reel getirisi... Bu seviyede bir kazanç için banka hesaplarında neredeyse 6-7 ay sabırla beklemek gerekiyor.
İlginçtir Euro da, Dolar kadar olmasa da, yatırımcısını üzmemiş, enflasyon sonrası aylık yüzde 2,28 getiri sağlamış. Süreyi 3 ve 6 aya kadar uzattığımızda doların sağladığı nominal ve reel getiri farkı iyice açılıyor. Dolar 3 ayda yüzde 8,61 ve 6 ayda yüzde 9,91 kazanç sağlamış yatırımcısına... Yani, 6 ay önce dolar almış birisi alım gücünü neredeyse yüzde 10 kadar artırmış.

MEVDUAT YİNE NEGATİF
Altın son aylardaki atağı ile 3 aylık getiride listenin başında yer alıyor. Reel getirisi yüzde 13,3. Süre uzadığında altın bu parlak getirisini koruyamıyor. 6 aylık bazda kazancı yüzde 4,40'a ve yıllık bazda ise bırakın kazancı yüzde 1,89 kayba neden oluyor.
Geçen yıl iyi bir performans gösteren borsa, bu yıl içinde iç dinamiklerin kızışması ile yatırımcısına doğal olarak bekleneni veremiyor. Bugünden geriye doğru 1 yılda BIST 100 endeksinin yüzde 25,64'lük gerçek yani enflasyonsuz getirisi, 3 ayda yüzde 4,29'a ve Şubat ayında -3,71'e iniyor. Verilerden hisse senetlerinin ne kadar oynak olduğunu açıkça gösteriyor.
Mevduatı hiç sormayın... Her zaman olduğu tasarrufunu banka mevduatlarında değerlendiren bir yatırımcı enflasyona karşı alım gücünü koruyamıyor. Yıllık getirisi negatif yüzde 2,22 seviyesinde gerçekleşmiş mevduatların. Kısacası 100 TL'sini mevduata yatırmış olan birisi vade sonunda 2 lira 20 kuruşunu bankada bırakmış oldu.

DALGALARA DİKKAT
Borsanın, doların ya da altının çıkışını yakalamak zor. Daha doğrusu aşırı dalgalanan finansal araçlar içinde boğulmak mümkün... Mevduat ve tahvil de pozitif reel getiri sağlayamıyor. Peki bu durumda ne yapmak lazım? En iyi yatırım aracı nedir belirsizliğin arttığı son aylarda?
Aslında yanıt net... Yatırım fonları veya uzun vadeli bakılırsa emeklilik fonları... Bir değil birden fazla enstrümandan oluşan finansal sepet yani... Amerika ve Avrupa gibi mali piyasaların sağlıklı işlediği finansal bilincin yüksek olduğu ülkelerde insanlar bizdeki gibi yatırım araçları ile kovalamaca oynamazlar. Profesyoneller tarafından risk ve getiri faktörlerine göre yönetilen karma araçlara yatırım yaparlar. Örneğin, bireysel emeklilik fonlarından hisse senetleri yüksek fonlar yüzde 20'nin üzerinde, tahvil ağırlıklı riski düşük fonlar ise yüzde 14'ler civarında getiri yapmışlar 2014 yılında. Buna birde yüzde 25 devlet katkı payını ekleyin... Neredeyse yüzde 35-40'ları buluyor.
Tabii ben genel bir resim çizmeye çalıştım. Karar sizlerin...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA