En Güçlü Pasaport Hangi Ülkede?

Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkeye ek olarak Tayvan, Hong Kong, Kosova, Filistin ve Vatikan’dan oluşan 6 bölgeye vizeye tabi tutulmadan girebilme kıstasına göre listeler oluşturuluyor. Belli bir ülkenin pasaportuna sahip bir kişinin, vizesiz giriş yapabildiği ülke sayısı, o ülkenin Visa-Free Score’unu oluşturuyor. Bu skorun içerisinde sınır vizeleri (sınır kapısı veya havaalanlarında alınabilen vizeler) veya e-vize ile giriş yapılabilen yerler de bulunuyor.

17 Nisan 2018 - 17:41

2018 yılının en güçlü pasaportu sırasını 163 ülke skoru ile Güney Kore ve Singapur paylaştı. 2. sırada yer alan Japonya ve Almanya pasaportları, 162 ülkeye vizesiz giriş hakkına sahip. 3. sırayı ise 161 ülke ile tam 6 ülke paylaşıyor: Danimarka, İsveç, Finlandiya, İtalya, Fransa ve İspanya. 160 ülkeye vizesiz giriş yaparak 4. sıraya yerleşen 8 ülke var: Lüksemburg, Norveç, Hollanda, Belçika, Avusturya, Portekiz, Birleşik Krallık ve ABD. 5. sırada ise İsviçre, Malezya, İrlanda ve Kanada yer alıyor. İlk 5 sıraya yerleşen ülkelerin pek çoğunun Avrupa Birliği üyesi ülkeler olduğunu görüyoruz.

Pasaportları en güçsüz ülkeler ise, sırasıyla, 26 ülke ile Afganistan, 29 ülke ile Irak, 30 ülke ile Pakistan, 33 ülke ile Suriye ve 34 ülke ile Somali oldu. Bu ülkelerin de açlık, iç savaş, kıtlık gibi sorunlarla baş etmeye çalıştığını söylemek mümkün.

2018 sonuçları değerlendirildiğinde Türkiye, pasaportu ile 111 ülkeye vizesiz giriş hakkına sahip ve bu skorla 40. sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yılda 108 ülkeye vizesiz giriş yapabilen Türk pasaportu, bu sene 3 yeni ülkeyle daha vize serbestisi anlaşması yaparak gücünü artırmış durumda. Türkiye’nin 111 ülkelik skoru içerisinde vize istemeyen ülke sayısı 72, kapı vizesi veya e-vize ile giriş yapılabilen ülke sayısı ise 39. Ayrıca Türkiye, tam olarak 159 ülkeden vize talep etmiyor ya da kapıda vize veya e-vize opsiyonu sunuyor.

 

Peki, İlk ve Son Sıralardaki Ülkelerin Türkiye’ye Karşı Uyguladıkları Vize Politikaları Nasıl? 

Almanya, Danimarka, İsveç, Finlandiya, İtalya, Fransa, İspanya, Lüksemburg, Hollanda, Belçika, Avusturya, Portekiz, Norveç ve İsviçre, Schengen bölgesinde bulunan ülkeler olduğundan, umumi pasaporta sahip Türk vatandaşları vizeye tabiler. Buna ek olarak Birleşik Krallık, ABD, İrlanda ve Kanada da Türk pasaportuna sahip kişilerden vize talep ediyor. İlk sırayı paylaşan Singapur ve Güney Kore, 2. sırada yer alan Japonya ve 5. sırada yer alan Malezya ise Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Türkiye ise sadece ABD vatandaşlarından başvuruya dayalı vize, İngiltere, İrlanda ve Kanada vatandaşlarından ise e-vize istiyor; bunun dışındaki ülkeler Türkiye’de vize muafiyetine sahipler.

En güçsüz ülkelerden Afganistan ve Pakistan, Türk vatandaşlarını vizeye tabi tutuyor. Irak ise belli şartlar doğrultusunda Türk vatandaşlarına kapıda ve havaalanlarında vize verebiliyor. Passport Index, Türk vatandaşlarının Suriye’ye giriş için vizeye tabi olduğunu söylese de, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde, 90 gün süreyle umumi pasaporta sahip vatandaşların vizeden muaf olduğu ibaresi bulunuyor. Türkiye ise, söz konusu ülkelerin hepsini vize uygulamasına tabi tutuyor; fakat eğer bu ülkelerin vatandaşlarının hâlihazırda ABD, Birleşik Krallık, İrlanda veya Schengen vizesi varsa, 30 gün süreli e-vizelerini internet yoluyla alabiliyorlar.

Bu haber 2455 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()