Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, milyonlarca emeklinin sendikalı olmasının yolu açıldığına yönelik yazılı ve görsel basında yer alan haberler ile ilgili Akdeniz GERÇEK’e konuştu.

SENDİKA KONUSU MUALLAKTA

Konunun öyle göründüğü gibi olmadığının altını çizen Tezcan, “Tüm Emekliler Derneği, ‘ben sendikalılaşacağım’ diye Ankara Valiliğe başvuruyor. Ama doğal olarak Anayasa’da böyle bir şey yok. Emeklilerin sendika kurma hakkı Avrupa Uyum Yasaları2nda var ama bununla ilgili zamanında bir kanun değişikliği yapmadılar. Valilik de ‘sen sendika olamazsın çünkü karşında hem taraf yok hem de işkolu yok’ diyor. Böyle olunca Valilik reddediyor ama İdari Mahkeme bunu bozuyor ve kurulabilir kararı alıyor. Olay bundan ibaret. Bu konu şuanda muallakta kaldı. Önümüzdeki günlerde Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu yapılacak. Bu konuda hukukçularımızdan kapsamlı bilgi alacağız ve basını bilgilendireceğiz” dedi.

ZAMLAR TAM BİR KOMEDİ

Türkiye’de emekli olmanın çok zor olduğunun altını da çizen Tezcan, “Hükümetle yapılan zam görüşmelerinde Memur Sen’in ve Türk-İş’in hali ortada. Herkes ciddi bir zam oranı beklerken onlar ‘4+4’ diye anlaştılar. Bu verilen bu rakam tam anlamıyla bir komedi.  Bu kadar zor şartlarda çalışanlara yüzde 8’lik zam veriliyor ve Türk-İş Başkanı da ‘aman ha bu iş çabuk bitsin’ diyor. Yani durum bu kadar vahimdir. Böyle bir ortamda bizim de beklentimiz bellidir. Eğer yılbaşına bir ay kala, bu yıl haziran ayında yaptıkları gibi fiyatları düşürüp sonra da zamları yaparlarsa emekli tam anlamıyla ayvayı yedi diyebiliriz. Elektriğe, çaya ve benzine kadar neredeyse her şeye yüzde 30 zam geldi. Sonra da ‘enflasyon düşüyor’ deniyor. Yok böyle bir şey, düşen sadece halkın satın alma gücüdür. Önce iki kilo domates alıyorduk şimdi yarım kilo domates alıyoruz. Olay bu kadar basit. Bu ülkede emekli evine ekmek götüremez oldu. Hükümet artık sorunun çözümünü bir an önce bulmak durumundadır” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim