Eltilerin Türkiye macerası

Güncelleme Tarihi:

Eltilerin Türkiye macerası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 13:13

Ankara'dan Suriye'ye giderek DEAŞ için savaşan iki erkek kardeşin eşleri örgütün toprak kayıplarından sonra kaçak olarak Türkiye'ye dönmeye karar verdi. Eşleri tarafından YPG kontrolündeki bölgeye bırakılan kadınlar günlerce bir evde kaldıktan sonra ABD askerleri tarafından Menbiç'e bırakıldıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Suriye’de DEAŞ saflarında savaşan 2 kardeşin eşleri, kaçak giriş yaptıkları Hatay’da yakalandı. Rakka’dan YPG kontrolünde çıkan TIR’larda oldukları belirlenen 2 elti, yolculuklarını anlattı. İki kadın ABD askerleri ile YPG’lilerin nöbet tuttukları noktalardan geçtiklerini, YPG’lilerin evlerinde kaldıklarını söyledi.

Habertürk’ten Neşet Dişkaya’nın haberine göre, Ankara’dan 3 yıl önce Suriye’ye giderek DEAŞ'a katılan 2 kadın, örgüt Suriye’de toprak kaybettikten sonra kaçak geldikleri Türkiye’de Hatay polisi tarafından yakalandı. 2 eltinin ifadelerinde Türkiye’ye geçiş sürecini detaylı olarak anlattıkları öğrenildi.

DEAŞ'ın topraklarını büyük ölçüde kaybetmesiyle birlikte örgütten kopuş hızlanırken, Türkiye’ye geçiş yapmaya çalışan örgüt üyeleriyle ilgili Hatay İstihbarat ve TEM ekipleri çalışma başlattı. Bu kapsamda, 3 yıl önce IŞİD’e katılan (haberde isimleri güvenlik nedeniyle değişitirilen) Buse F. ile Meral A.’nın bin dolar karşılığında anlaştıkları kaçakçılar tarafından Türkiye’ye getirilmek istendiği tespit edildi. Elti oldukları öğrenilen 2 kadın, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra gözaltına alındı. Kadınların kardeş eşlerinin de Suriye’de DEAŞ için savaştıkları belirtildi.

Haberin Devamı

RAKKA’DAN ÇIKTILAR

İfadesi alınan 2 kadından Buse F., “3 yıl önce eşim, eşimin kardeşi ve eltimle birlikte Suriye’ye gittik. En son Suriye’de Cezravi isimli yerleşim yerinde bulunuyorduk. DEAŞ yenilince eşim bizi Türkiye’ye göndermeye karar verdi ve IŞİD ile YPG’nin tampon bölgesine getirdi. Burada 5 gün kaldık” dedi. Rakka’dan ayrıldıktan sonra tampon bölgede kaldıkları 5 günün ardından buradan alındıklarını belirten Buse F., ABD’li askerlerin kontrolündeki üstü açık, yanları kapalı TIR’lara bindirildiklerini anlattı: “ABD’nin kontrolündeki çok sayıda kontrol noktasından geçtik. Bunların çoğunda Amerikan askerleri ile YPG’liler nöbet tutuyordu. YPG kontrolündeki Rakka’ya getirildik. Rakka’da YPG’lilere ait bir evde 5 gün kaldık. Bulunduğumuz evde bizim gibi DEAŞ’tan gelen 30’a yakın kişi vardı. Kaldığımız eve Amerikalı askerler baskın yaptı. Ziynet eşyalarımıza ve paralarımıza el koydular. Türk kökenli kişilerin bulunup bulunmadığını sordular, korktuğumuz için söylemedik. Arama bittikten sonra Amerikalı askerler bizi yine üstü açık yanları kapalı bir TIR’a bizi bindirdi ve Rakka’dan Menbiç otogarına götürdü.”

Haberin Devamı

Otogara bırakıldıktan sonra Türkiye’ye kaçak girdiğini kaydeden Buse F.’nin, pişman olduğunu söylediği öğrenildi. “Terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla adliyeye çıkarılan 2 kadın, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!