100 Yıl önce Zigana köyü nasıldı?

Gümüşhaneli araştırmacı Adem Ezber, tarihi araştırmalar sırasında Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı ve tarihi İpek Yolu güzergahında yer alan Zigana köyüne ait 100 yıllık fotoğrafları gün yüzüne çıkardı.

100 Yıl önce Zigana köyü nasıldı?
Gümüşhaneli araştırmacı Adem Ezber, tarihi araştırmalar sırasında Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı ve tarihi İpek Yolu güzergahında yer alan Zigana köyüne ait 100 yıllık fotoğrafları gün yüzüne çıkardı.

Zigana ile ilgili bugüne kadar ilk kez yayımlanan fotoğraflarla bir Fransız gazetesinin 1916 yılı Mart ayındaki sayısında karşılaşan Ezber, fotoğrafları hem sosyal medya ile hem de Gümüşhane basını ile paylaştı.

Zigana köyüne ait bilinen en eski fotoğraf olma özelliği taşıyan fotoğrafların o dönemlerde Zigana dağını aşmak için kullanılan güzergah üzerinde çekildiğini kaydeden Ezber, “Fotoğraflardan birisi Zigana dağı dere yatağı üzeri asma bir köprü, diğeri günümüzde hala görselliği bozulmamış Zigana köyü çarşısı ve Kalkanlı köprüsüne ait” dedi.

Gümüşhane tarihine olan ilgi ve merakıyla araştırma yaptığını belirten Ezber, ulaşabildiği Gümüşhane’ye ait farklı görsel ve haritaları zaman içerisinde yayınlayacağını belirtti.







Adem Ezber Kimdir

1979 Gümüşhane doğumlu olup, Merkeze bağlı Çaltılı (Reksene) köyündendir. İlköğretim, AFK. Anadolu lisesi ortaokul ve M.Ç.A. Öğremen lisesi lise bölümlerini Gümüşhane’de tamamladı. Üniversite eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamladı. Askeri hizmet sonrasında iş hayatına istanbula’da başladı, burada 3 yıl kadar çalıştıktan sonra Ankara’ya taşındı.

İl dışında bulunduğu tüm süreçlerde, Gümüşhaneli hemşehri dernekleriyle iç içe olmuş, kurucu üyelik ve yönetim kurulu üyelikleri yapmıştır. (GÜMÜP,GİYAD).

Ankara’ya yerleşince Gümüşhane Dernekler Federasyonun’da (GÜDEF) görev almış, yönetim kurulu üyeliğine seçilmiş, Başkan Yardımcılığı, Arge Komisyonu başkanlığı, Basın Yayın komisyonu görevlerini yürütmüş halen de yürütmektedir. Ankara’da yapılan Gümüşhane tanıtım etkinlerine katkı sağlamış, etkin rol üstlenmiştir.

Çok yönlü kişiliği ile Gümüşhane ilinin tanıtımına bireysel anlamda katkı sağlamayı amaçlamıştır. Bu çerçevede tarihi araştırmalar yaparak sosyal medya platformlarında paylaşımlarına devam etmektedir. Profesyonel olarak yapmış olduğu fotoğrafcılık sanatı ile ilimiz güzelliklerini fotoğraflarayarak farklı platformlarda beğeniye sunmaktadır.

Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Halen T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanlığında İdareci ve Teknik uzman olarak görev yapmaktadır.
Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2015, 01:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER