Elektriksiz, karanlık günler kapıda mı?

Elektriksiz, karanlık günler kapıda mı?

Elektriksiz, karanlık günler kapıda mı? Elektrikte ithalata bağımlı olan Türkiye doğalgaza alternatif kaynaklarla dışa bağımlılığı azaltmaya mı çalışıyor? Son zamlar Türkiye elektrik piyasası ve ekonomisi açısından nasıl bir tablo ortaya koyuyor?

Gazete Duvar yazarı Mühdan Sağlam, bugünkü köşesinde son zamların ardından kapasite düşürme yoluna gideceklerini açıklayan doğalgaz santrellerinin kapatılma ihtimali olduğunu ifade etti.

Yazısında, "Elektriksiz, karanlık günler kapıda mı?" sorusuna yanıt arayan Sağlam, "Son elektrik zamları ve doğalgaz santrallerine gelen zamlar iki açıdan önemli. Birincisi kurulu kapasite gereği karanlıkta kalmayacak olsak da bu zamlar her alanda daha fazla mali yük demek. İkincisi kömüre yönelişi teşvik eden adımların hızlanması demek” ifadelerini kullandı. 

Sağlam'ın Gazete Duvar'daki yazısı şu şekilde:

Son elektrik zamları ve doğalgaz santrallerine gelen zamlar iki açıdan önemli. Birincisi kurulu kapasite gereği karanlıkta kalmayacak olsak da bu zamlar her alanda daha fazla mali yük demek. İkincisi kömüre yönelişi teşvik eden adımların hızlanması demek.

Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) Ağustos başında elektriğe yaptığı zam, tüketiciden üreticiye büyük etkiler doğuruyor. BOTAŞ’ın bu zam atağının yanında Başkanlık sistemine geçilmesi paralelinde Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) de Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne (EÜAŞ) yetki devrinde bulundu.

Söz konusu iki değişim elektrik piyasasında zamların ötesinde önemli bir değişimin de ayak sesleri olması açısından dikkatle üzerinde durulmaya değer. Benzer biçimde liranın dolar başta olmak üzere döviz karşındaki rekor düzeydeki değer kaybı, enerji alanında neredeyse her kalemde faturalara yansıyacak gibi görünüyor.

Bu çerçevede şu sorulara yanıt aramak yerinde olacak: Elektrikte ithalata bağımlı olan Türkiye doğalgaza alternatif kaynaklarla dışa bağımlılığı azaltmaya mı çalışıyor? Son zamlar Türkiye elektrik piyasası ve ekonomisi açısından nasıl bir tablo ortaya koyuyor?Bu yazıda bu sorulara yanıt aramak için yüzümüzü Türkiye enerji piyasasına dönüyoruz.

DÖVİZDEKİ KURUN ENERJİ SEKTÖRÜNE ETKİSİ

BOTAŞ, 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak şekilde konutların doğalgaz fiyatına yüzde 9, yıllık tüketim miktarı 300 bin metreküpün üstünde olan endüstriyel işlem amaçlı doğalgaz kullanan serbest tüketicilere ise yüzde 14 zam yaptı.

Ağustos zammıyla birlikte konutlar için elektrik fiyatlarındaki artış 2018’de yüzde 22’ye ulaştı. Diğer tarife gruplarında da yüzde 25’lerin üzerine yükseldi. Başka bir örnek vermek gerekirse, konut tarifesine gelen son zamla 230 kilovatsaatlik asgari elektrik tüketimi olan bir ailenin 2017’deki 95 TL’lik aylık faturası 116 liraya çıktı.

Başkanlık yapılanmasının elektrik piyasasında da bir karşılığı oldu. 10 Ağustos 2018’de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sıkı maliye politikası uygulamasının erken örneği TETAŞ’ın EÜAŞ’a devrinde yaşandı. Daha önce TETAŞ’ın gizli sübvansiyonu yoluyla devlet bütçesinden karşıladığı genel aydınlatma giderlerinin sübvansiyonu 1 Ağustos 2018 itibarıyla kaldırıldı. Son zamların topluma doğrudan maliyeti 7 milyar TL. Böylece 24 Haziran seçimleri öncesinde akaryakıtta uygulanan ÖTV indirimi elektrik zammıyla misliyle tahsil edildi.

Elektrikteki zammının etkisi doğrudan maliyetle sınırlı değil. Sanayi, ticarethaneler, tarımsal sulama, aydınlatma ve genel aydınlatmaya dönük zam, sulamanın en yüksek olduğu dönemde geldiği için sadece enflasyona olumsuz yansımayacak ayrıca temel tarımsal gıdalara erişimde sıkıntı yaratacak. Sanayi aboneleri için yüzde 14’lük zamla 2018’in şu ana kadar olan döneminde fiyat artışı yüzde 26.7’ye ulaştı. Bunun sanayi üretimine olumsuz yansıması şaşırtıcı olmayacak, ayrıca işsizliğin artmasında da etkili olabilir.

BOTAŞ NEDEN ZAM YAPTI?

BOTAŞ yaptığı açıklamada “Döviz artıyor, petrol artıyor, zam kaçınılmaz” dedi. Petrol piyasasında 70-75 dolar bandında bir fiyat istikrarı var, çalkantı yok. Ancak döviz cephesinde durum öyle değil. Tetikleyici unsur da burası. Dövizdeki tırmanmanın nedeni TL’nin değer kaybı. Bu değer kaybının en önemli nedeni Türkiye ekonomisinde yaşanan sarsıntı, borca dayalı büyüme, rant temelli ekonomi ve benzer yapısal sorunlar.

Enerji piyasasında bu zammın çarpıcı oranda gerçekleşmesinin nedeniyse, petrol, doğalgaz ve kömür gibi enerji girdilerinin dolar üzerinden ithal edilmesi, yani dışa bağımlılık. Bu noktada Enerji Bakanlığı’nın 2017 verileri uyarınca elektrik üretimde kullanılan kaynaklara bakmak yerinde olacak.

Türkiye’nin 2017’deki elektrik üretiminin yüzde 37’si doğalgazdan, yüzde 33’ü kömürden, yüzde 20’si hidroelektrik enerjiden, yüzde 6’sı rüzgârdan, yüzde 2’si jeotermal enerjiden, yüzde 2’si diğer kaynaklardan sağlandı. Pastada yüzde 37’lik paya sahip doğalgazın tamamı, yüzde 33’lük paya sahip kömürün yarısından fazlası ithal ediliyor, yani dolarla alınıyor. Kurdaki bu tırmanış işte bu bağlamda doğrudan maliyete yansıdı.

Kaynak: T.C. Enerji Bakanlığı

"Elektriksiz, karanlık günler kapıda mı?" haberi, 11 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. 11 Ağustos 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Elektriksiz, karanlık günler kapıda mı? haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Elektriksiz, karanlık günler kapıda mı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Gündem Haberleri