MURAT ARKAN

Keşan, Malkara ve Çorlu TSO (Ticaret ve Sanayi Odası)’dan elde ettiğimiz ticari işletme açma istatistik verileri ve TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu)’in açıklamış olduğu nüfus istatistik verileri ile Keşan, Malkara ve Çorlu ilçelerindeki ekonomi ve nüfus değişimlerini karşılaştırdık. Ortaya çıkan sonuçta son 30 yıl içerisinde Çorlu’nun hem ekonomik anlamda hem de nüfus anlamında büyük bir değişim gösterdiği, Keşan ve Malkara’nın Çorlu’yu takip ettiği gözlendi. Önümüzdeki dönemde yapılması planlanan ve Malkara üzerinden geçecek olan Çanakkale 1915 Köprüsü ile Malkara’da hem ekonomik anlamda hem de nüfus anlamında büyük bir değişim yaşanabileceği, Keşan’a yapılacak olan Gıda Tarım İhtisas OSB (Organize Sanayi Bölgesi)’nin de Keşan’a yeni bir soluk kazandırabileceği öngörülüyor. Keşan, Malkara ve Çorlu TSO ve TÜİK’in verileri şöyle:

ÇORLU, KEŞAN’I NÜFUSTA 5’E, KAYITLI TİCARİ İŞLETME SAYISINDA 2,7’YE KATLADI

Çorlu TSO’ya kayıtlı işyeri ve nüfus istatistik verilerine göre Çorlu’nun Keşan’ı nüfusta 5’e, kayıtlı ticari işletme sayısında 2,7’e katladığı gözlendi. Çorlu’nun 1985 yılında şehirde yaşayan kayıtlı nüfusu 59.107 iken 2015 yılı nüfusu 4.15 katlanarak 245.588’e çıktı. Keşan’ın 1985 yılında şehirde yaşayan nüfusu 34.518 iken 2015 yılı nüfusu 1.79 oranında katlanarak 61.938’e çıktı. Çorlu TSO’ya kayıtlı işletme sayısı 6.577 iken, Keşan TSO’ya kayıtlı ticari işletme sayısı 2.506. Çorlu, Keşan’a ticari kayıtlı işletme sayısında da büyük fark atmış durumda. Keşan nüfusu Çorlu nüfusuna oranla temkinli artarken, Çorlu’nun şu anki nüfusu geçen son bir senede 9.958 kişi artarak 250 bini aşmış durumda. Aynı zamanda komşu ilçemiz olan Malkara’daki nüfus önceki sene verilerine göre 52.663 oldu. Birkaç yıl içerinde Keşan nüfusunu geçmesi öngörülen Malkara’nın TSO’ya kayıtlı ticari işletme sayısı 777 oldu. Önümüzdeki dönemde yapılması planlanan ve Malkara üzerinden geçecek olan Çanakkale 1915 Köprüsünün de hizmete girmesiyle Malkara yatırımcıların uğrak yeri olmaya aday görülüyor. Bu verilere göre Malkara’nın önümüzdeki yıllar içerisinde Keşan’ı nüfus ve kayıtlı ticari işletme sayısını yakalaması imkansız değil.

KEŞANLI, OSB’YE BEL BAĞLAMIŞ DURUMDA

Keşan’daki birçok esnaf kurulacak olan Organize Sanayi Bölgesine bel bağlamış durumda. Keşan Bölgesine kurulacak organize sanayi bölgesinden hem bölge haklı hem de esnafı çok umutlu. Kurulacak organize sanayi bölgesinin Keşan’a herhangi bir yararının olup olmayacağını değerlendirecek esnaf ise Keşan’da kalıp kalmama kararını daha sonra verecek.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ