İşadamlarının seyahatlerinde kullanması için yeni uçak modelleri geliştirmeyi hedefleyen dünyanın en prestijli ve en büyük havacılık kurumlarından Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü, her yıl tasarım Yarışmaları düzenliyor. Enstitünün bu yılki yarışmasında, “Hafif İş Jeti Tasarım Birincilik Ödülü”nü, Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden uçak mühendisi lisansını alan Pamir Sevinçel’in de olduğu ekip kazandı.

Sevinçel’in de parçası olduğu Georgia Teknoloji Enstitüsü mezunu yedi kişilik ekibin tasarladığı altı ve sekiz kişilik jet uçakları 2020’den itibaren gökyüzünde olacak.

Yarışma şartnamesinin oldukça zor olduğunu belirten Pamir Sevinçel, şunları söyledi: “Tasarladığımız uçak, 5-10 yolcu kapasitesindeki iş jetlerinden biri. Tasarımın öncelikle ABD’de bulunan kısa pistlere inebilmesi gerekli. En az 2 bin 500 deniz mili (4 bin 630 km) menzille giderken hızının saatte 900 kilometre olması, 14 bin metreden uçması da şarttı. Dört ay içinde onlarca tasarım yaptık ve Coronis ile yarışmaya katılarak birinci olmayı başardık. Ekipteki tek Türk olmak benim için büyük gurur.”

DÜNYANIN ETRAFINI HAVADAN DOLAŞAN İLK TÜRK

Pamir Sevinçel, pek çok ilke imza atan pilot Tufan Sevinçel’in oğlu. Tufan Sevinçel, Airbus 320, Mig-15, L-29, YAK 52, gibi 30’dan fazla uçakla uçarken; planör, deniz uçağı, kızaklı uçak, helikopter ve nakliye pilot lisanslarına sahip. Sevinçel, adını 2009’da tek motorlu uçakla 12 ülkeyi gezerken dünyanın etrafını havadan dolaşan ilk Türk olarak duyurdu.