Einstein ailesinin İtalya’daki su değirmeni yeniden elektrik üretecek

İtalya’da zamanında Einstein’ın babasının kurduğu, çağının mini hidro elektrik su değirmeni restore edilecek ve yeniden elektrik üretecek.

Dünya
20 Temmuz 2020 Pazartesi

Haberi pazar günü İtalyan gazetesi Corriere della Sera duyurdu. Nobel ödüllü dahi fizikçinin ailesi 19. yüzyılın sonunda Kuzey İtalya’nın Canneto sull’Oglio kasabasında bir su değirmeni kurmuş ve bölgeye elektrik sağlamıştı.

Tarih kitapları ve fizik dünyası Nobel Ödüllü fizikçiyi Görelilik Teorisi ile tanırken, 20. yüzyılın en büyük dâhisinin İtalya’daki kısa hayatından pek az bahseder. 

1894 yılında Baba Hermann Einstein yaşadığı mali zorluklardan dolayı elektriğe kavuşturduğu Münih’i terk eder ve bir süreliğine İtalya’ya gider. Ancak o zamanlar onlu yaşlarda olan Albert liseyi bitirmek için Almanya’da kalır. Herman Einstein geldiği İtalya’da yerel bir ortakla yeniden elektrik işine girer ve öncePavia’ya, sonra Milano’ya elektrik sağlayacak şirketlerin kurulmasında rol oynar.

Küçük Albert lise diplomasını alamadığı Almanya’dan bir süre sonra ayrılır ve tüm ailesinin göç ettiği İtalya’ya gelir. Burada bir süre yaşayan Albert daha sonra lise diplomasını elde ederek yüksek öğrenim yapmak için İsviçre’ye gider. 

Baba Hermann Einstein’ın kurduğu şirketler finansal açıdan başarılı olamaz ancak 1899 yılında elektrik, İtalya’nın Canneto sull’Oglio kasabasında bir devrim yaratır.Şimdi Canneto sull’Oglio’da Einstein’ın babasının 120 yıl önce yaptığı su değirmeni yerel yönetim tarafından restore edilecek ve yeniden sisteme bağlanacak.Su değirmeninin bulunduğu park da Einstein ve buluşlarını anlatan bir müzeye dönüştürülecek.

Hermann Einstein 1902 yılında Milano’da hayata veda etmişti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün