Toplumsal olarak yankı uyandıran ve hepimizi derinden yaralayan Aksaray'da ki otizmli özel çocuklarımızın gördüğü muamele karşısında Nevşehir'in Göreme beldesinde faaliyet gösteren KEYDER Küçük Prens Akademide umut veren çok iyi örnekler yaşanıyor... 

Özel çocuklarımıza pozitif ayrımcılık uygulayan KEYDER Küçük Prens Akademi Tüm Otizmlilerin Gülen Yüzü ve Umudu Oldu...   

Yaşanan son gelişmelerin ardından açıklamada bulunan KEYDER Küçük Prens Akademi Koordinatörü Miray Sümer: " Herkesin Eşit Eğitim Fırsatına Sahip Olması İlkesinin Gönüllüsüyüz" dedi...

Kurulduğu günden bu güne yüzlerce özel gereksinimli bireyin toplum adaptasyonuna katkıda bulunan ve tamamen gönüllülük esaslı kurulan KEYDER Küçük Prens Akademi (Little Prince Academy -LPA ) ; Sivas Şifaiye Özel Eğitim Uygulama Öğrencilerini ağırladı.

Türkiyenin dör bir köşesinden ve yabancı ülkelerden yüzlerce özel gereksinimli bireyi ağırladıklarının altını çizen KEYDER LPA Genel Koordinatörü Miray Sümer, Özel Eğitim okulunun yerleşke programına katılımına destek veren Sivas Belediyesi’nin örnek davranışının son dönemde  toplumsal yankı uyandıran olaylara karşı örnek alınması gerektiğinin altını çizdi.

Sivas Şifaiye Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencileri, okul müdürü Zafer Çıtak ve velilerin eşliğinde Nevşehir Göremede bulunan Küçük Prens Akademiye gelerek gönüllü eğitim atölyelerine katıldı. Aileler ve okul yönetimine Türkiye de ilk ve tek olma özelliği taşıyan özel eğitim yerleşkesi, sürdürülen çalışmalar, başarı örnekleri, anne ve çocuğun birlikte katıldığı “Çocuğunu Keşfet” projesi hakkında bilgi verildi. Gün boyu müzikten, dramaya, el işi atölyelerinden oyun atölyesine, at binme gibi çeşitli atölyelere katılan anne ve çocuk gruplara;  çocukların yeteneklerinin keşfedilmesi ve bu doğrultuda rehabilitasyon sürecine destek olunması gerekliliği aktarıldı.

Otizm, down sendromlu, Serbaral Palsi gibi zihinsel ve bedensel olarak özel eğitim gereksinimi olan bütün bireylere gönüllü olarak ücretsiz hizmet verdiklerini aktaran Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Keyder Genel Koordinatörü Miray Sümer Aksaray da yaşanan otizmli bireylere gösterilen tavırla ilgili öncelikle ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek,

“Herkese eşit eğitim fırsatı sağlanması” düşüncesinin ve normalleştirme ilkesinin eğitsel bir sonucu olarak ülkemizde kaynaştırma uygulamaları yaygınlaşmıştır.
2000 yılında yürürlüğe giren Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği madde 68 “Özel eğitim gerektiren her bireyin akranları ile birlikte aynı kurumda eğitim görme hakkı vardır.”
5378 Sayılı Engelliler Hakkındaki Kanun’un (2005) Madde 15- (Değişik:6/2/2014-6518/73 md.)
“Hiçbir gerekçeyle engellilerin eğitim alması engellenemez. Engelliler, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, yaşadıkları çevrede bütünleştirilmiş ortamlarda, eşitlik temelinde, hayat boyu eğitim imkânından ayrımcılık yapılmaksızın yararlandırılır.”
Peki başarılı bir kaynaştırma için neler gereklidir?
Öncelikle başta okul müdürü olmak üzere tüm okul çalışanları, sınıf öğretmenleri, sınıftaki normal gelişim gösteren öğrenciler ve onların ailelerinin kaynaştırmaya hazırlanması ve özel gereksinimli öğrencilere karşı kabul edici ve destekleyici tutumlar sergilemesi gerekmektedir. Daha sonra kaynaştırma uygulaması için fiziksel ortam (derslik, okulun yapısı gibi) uyarlanmalıdır. Bizler dernek olarak “Herkesin Eşit Eğitim Fırsatına Sahip Olması”ilkesinin gönüllüsüyüz.

Bugün burada Türkiyenin dört bir yanından yüzlerce aileyi ve özel gereksinimli bireyi ağırladığımız Nevşehir Göreme de bulunan yerleşkemizde, Sivas Belediyesinin yönlendirmesi ve desteği ile Sivastan gelen okulumuzu ağırlıyoruz. Bir hayli kalabalık grubumuzun atölye etkinlikleri eğitimine kendi akademisyen gönüllü ekibimize Nevşehir PDR Topluluğu da gönüllü olarak destek verdi. Sivastan gelen öğrencilerimizin bizlere gelmesini  Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve Başkan Yardımcısı Ahmet Duman öncülük etti ve desteklediler. Son günlerde büyük yankı uyandıran otizmli bireylerimizin eğitim hakkına gösterilen tepki karşısında bugün burada tekrar gözlemlediğimiz iyi örneklerin artmasını diliyoruz. Yüzlerce kilometre hatta yurtdışından binlerce kilometre uzaktan özel gereksinimli çocuklarımız geliyor. Bu bize bir kez daha gösteriyor ki, bu çocuklarımızın eğitimine iki kat daha hassasiyet göstermeliyiz. Bu anlamda normal eğitim gören çocuklarımız ve ailelerininde bilinçlendirilmesi en az özel gereksinim gerektirenler kadar önemli. Bizler ilke edindiğimiz özgürlükçü yaklaşım modelinin yaygınlaşması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Destek veren, katılan bütün ailelerimize kamu kurum ve kuruluşlara bu vesile ile teşekkür etmek isterim.

Günlük atölyelere serbest katılımın yanısıra, KEYDER Little Prince Academy bünyesinde başlatılan Discover Your Child ( Çocuğunu Keşfet) projesi ile anne ve engelli ( zihinsel , bedensel ) bireyler, akademi bünyesinde bulunan ve  özel tasarlanan peri bacası evlerde kalıyor. 4 gece 5 gün boyunca anne ve çocuk doğa ile başbaşa sadece anne çocuk olarak vakit geçiriyor. Her şeyden önce anne çocuğu ile doğru zaman kullanımını ve birlkte vakit geçirmeyi öğreniyor. Anne ve çocuk, şimdiye kadar keşfetmedikleri bir çok yeteneği, bilgiyi eğilimi bizlerle birlikte öğreniyor.

FİB Haber Merkezi olarak tamamen gönüllülük esaslı çalışmalarını yürüten Kapadokya Engelli Yetenekler Derneğine teşekkür ediyoruz.