Eğitim-Sen Üyeleri Dayanışma Gecesinde Buluştu

0
503

Karadaş; “Demokrasiden ve Laiklikten Yana Güçler Alternatif Olmazsa, Gerici Güçler İktidarı Alır”

Eğitim-Sen İskenderun Şube Yönetimi, düzenlediği birlik ve dayanışma yemeğinde üyeleri ve eğitim camiasıyla bir araya geldi.

Beyaz Saray Restoranda gerçekleştirilen geceye, sendika üyelerinin ve eğitimcilerin yanı sıra, İskenderun ve Arsuz CHP ilçe yönetimi ile belediye meclisi üyeleri, HDP, ÖDP ile Emek Partisi İskenderun, Erzin ve Dörtyol ilçe yöneticileri, Eğitim-İş İskenderun Şubesi, Eğitim Sen’in Hatay ve Samandağ şube yönetimleri ile Arsuz, Payas, Dörtyol ve Erzin ilçe temsilcilik yönetimleri, TMMOB bileşenlerini oluşturan odaların yönetimi, İskenderun Cemevi yönetimi, Birleşik Taşımacılık Sendikası İskenderun yönetimi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İskenderun yönetimi, TKP İskenderun Yöneticileri, İskenderun Bakkallar Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu ve yönetimi, İHD şube yönetimi, İskenderun, Karaağaç ve Payas ADD şube yöneticileri, Malatya Çulhalılar Derneği yöneticileri, İSÇEİD yönetimi, Erzin Yeşilkent Sulama Kooperatifi yönetimi, Erzin Gençlik İnisiyatifi katılım gösterdi.

Gecenin sunumunu yapan sendikanın Arsuz temsilcisi Meltem Yegül’ün, katılanları selamladığı yemekte, emekli öğretmenlere plaketleri de verildi.

Gecenin açılış konuşmasını Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Ali Karadaş yaptı. Düzenledikleri dayanışma gecesine katılanlara teşekkür eden Karadaş; “Hepiniz yemeğimize hoş geldiniz! Bizi onurlandıran bütün kurumlara, şahsiyetlere teşekkür ediyorum. Aramızda OHAL KHK’leri ile hukuksuzca kamudan ihraç edilmiş arkadaşlarımız var. Onlar bizim onurumuz, onlara da hoş geldiniz diyorum” dedi.

9 Kasım gecesi düzenlenen programda ilk olarak Ulu Önder’imiz saygıyla andıklarını ifade eden Karadaş; “Yemeğimiz cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal’in ölüm yıl dönümüne denk düştü. Bugün iktidarca büyük oranda tırpanlanan cumhuriyet, demokrasi, özgürlük, adalet ve laiklik vazgeçemeyeceğimiz değerlerimizin başında gelir. Gerek ülkemizde gerekse Ortadoğu’da son sekiz yıldır yaşanan süreç özellikle demokrasi ve laikliğin, ülkelerin birleştirici harcı olarak iç barışta hayati önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Halkımızın büyük mücadeleleri sonucundaki bu kazanımlarına sahip çıkarken bu vesileyle de Mustafa Kemal’i bir kez daha anıyoruz” diye konuştu.

Ülkemiz nasıl bir süreçten geçtiği ile ilgili duygu ve düşüncelerini de katılımcılarla paylaşan Karadaş; “Arkadaşlar kesinlikle şu tespiti yapabiliriz; Ülkemiz, “Cumhuriyet tarihinin” en derin krizini yaşamakta. Durumu tarif etmek için birkaç rakam vermek isterim; AKP iktidara geldiğinde dış borç 130 milyar dolardı. Şu an 500 milyar dolara yaklaşmış durumda. 2001 kriz zamanında halkın bankalara olan borcu 6 milyar lira iken, bugün 520 milyar liraya yükselmiştir.

Sorun ve sıkıntılar sadece ekonomide yaşanmıyor. Ülke tek adam rejimi ile resmen açık cezaevi haline gelmiş durumda. Eğitim; yerle yeksan. Bilimden, laiklikten yana ne varsa bu iktidar döneminde hedefe kondu ve bu konuda oldukça büyük yol alındı. Çocuklarımız, öğrencilerimiz ırkçı-gerici bir zihniyetin kuşatması altında. Dış politika iflas etti. Bütün dünya ile kavgalıyız.

Ekonomik krizler her zaman ileriye yönelik dönüşümlere yol açmıyor. İki örnek vermek isterim; 2001 yılında iki ülke “büyük ekonomik kriz” yaşadı. İlki Arjantin idi. Halk sokağa döküldü. Halkın tepkisi IMF programını uygulayan Hükümetin yıkılmasına neden oldu. Ama halkın öfkesi diner dinmez IMF programını onaylayan başka bir hükümet kuruldu.

İkinci ülke Türkiye idi. Halk DSP, ANAP, MHP koalisyonunu tarihe gömdü. Ama “halkın taleplerinin savunucusu güçler” zayıf olduğu için, halk “yeni kurulan ve yeni bir söylem geliştiren” AKP’yi iktidara getirdi. Eğer emekten, demokrasiden, laiklikten, özgürlükten yana güçler bu dönem alternatif olmazsa, başka gerici güçlerin iktidarı alması her zaman mümkün.

Böylesi bir dönem yaşanırken birleşmeyeceksek, ne zaman birleşeceğiz? Halk zaten 7 Haziranda bu iktidara cevabını verdi. Yerel seçimlerde cevabını verdi. Yerel seçimler ve özellikle yenilenen İstanbul seçimleri halkın manifestosudur” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda ortak talepleri ve ortak programlarını da anlatan Karadaş; “1.Krizin yükünü, krizi ortaya çıkaran büyük sermaye ve iktidara yandaş sermaye ödesin. 2.Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınsın, temel tüketim maddeleri, belirlenen fiyatın dışında satılmasın. 3.İşten çıkarmalar yasaklansın. 4.Yaşanan zamlara karşılık emekçilere ek zam verilsin. 5.İflas eden fabrikalar kapatılmasın, kamulaştırılsın.

Böylece çalışanları işsiz kalmasın. Ayrıca Kıdem tazminatına dokunulmasın. Küçük esnafın borçları silinsin. 6.Tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlığı kaldırmak için üreticiler desteklensin. 7.KHK’lar iptal edilsin, ihraçlar geri alınsın 8.Basın özgürlüğü vazgeçemeyeceğimiz kırmızıçizgimizdir.

Basının üstündeki bütün baskılar kaldırılsın. 9.Kan gölüne dönen bölgemizde “yurtta barış, dünyada barış” şiarımız olsun. 10.Bir an önce tek adam rejimi yerine demokratik bir anayasaya dayalı yeni bir rejim oluşturulsun. Bütün halk kendisini bu anayasada ifade edebilsin.

İş için, ekmek için, demokrasi için, adalet için 23 Kasım’da Ankara’da gerçekleştireceğimiz mitinge herkesi davet ediyorum! Gerek yaşanan ekonomik kriz nedeniyle emeğimizin değersizleştirilmesine ve satın alma gücümüzün azalmasına, gerekse mesleğimizin itibarsızlaştırılmasına karşı hep birlikte mücadeleye davet ediyorum. Biz birlikte güçlüyüz. Ancak birleşerek kazanabiliriz! Bu yemeğin birliğimizi güçlendirmesinin vesilesi olmasını diliyor, hepinize iyi eğlenceler, İyi akşamlar diliyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ve plaket takdiminin ardından sahne alan Sanatçı Ali Ekber Eren davetlilere coşkulu anlar yaşattı.

Grup Sıla Alkışları Hak Etti

Gecede sahne alan, İskenderun’un başarılı ve sevilen gruplarından olan Grup Sıla da İskenderunlu eğitimcilerin özel gecesinde bol-bol alkış aldı. Gece boyunca söyledikleri birbirinden güzel türkülerle katılımcılara güzel vakit geçiren, zaman-zaman da hüzünlendiren Grup Sıla başarılı performansı ile adından sıkça söz ettirmesini bildi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here