OHAL KHK’leri ile işlevsiz hale getirilen TBMM’nin 98’inci kuruluş yıldönümü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na seçim tartışmalarıyla girildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan mesajında erken seçim vurgusu yaparken CHP’liler, “Cumhuriyet’e sahip çıkacağız” mesajlarını paylaştı

Egemenlik Bayramı da erken seçim gölgesinde

BirGün ANKARA

Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL KHK’leri ile işlevsiz hale getirilen TBMM’nin 98’inci kuruluş yıldönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na bu yıl seçim tartışmalarıyla girildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Anayasa değişikliğinin oylandığı 16 Nisan 2017 tarihinden bugüne adım adım tek adam yönetiminin inşa edildiği bir dönemde girilen 23 Nisan’a ilişkin yayımladığı mesajda ‘erken seçim’ vurgusu yaptı. Yeni dönemde, TBMM ile yakın işbirliği ve dayanışma içerisinde olunacağını savunan Erdoğan, “Daha büyük ve daha güçlü bir Türkiye bırakmak için tüm gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım da Meclis’in daha güçlü ve daha istikrarlı bir hale geleceğini öne sürerek 24 Haziran seçimlerine işaret etti. Yıldırım, Başbakanlık görevinin sona ereceğini söyleyerek, “Yeni bir dönemi başlatacağız, daha çok çalışacağız” ifadesini kullandı.

CHP’lilerden ‘Cumhuriyet’ vurgusu
Milletvekilleri de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na ilişkin mesajlarını paylaştı. CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Cumhuriyet’in temel anlayış ve yaklaşımının birlik ve beraberlik olduğunu vurgulayarak, “Demokrasi, bağımsızlık ve özgürlükten yana olan ulusumuz, Cumhuriyetimize yönelik tüm saldırılar karşısında yıkılmayacak bir duvardır. Cumhuriyetimizi laik, demokratik ve sosyal hukuk devletini, birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenler, bu duvarı asla aşamayacaktır” dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 23 Nisan’ın aynı zamanda TBMM’nin açılış tarihi olduğunu belirterek, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 98’inci yıldönümünü ne yazık ki, Meclis’in yetkilerinin kısıtlandığı, gücünün zayıflatıldığı bir dönemde kutluyoruz” diye konuştu.

‘Milli egemenlik tek kişiye devredildi’
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, dünyada çocuklara armağan edilen böylesine bir bayram örneği olmadığını söyleyerek, “Ancak bugün bir kez daha görmekteyiz ki Türkiye, çocuklara bayram armağan eden bu asil zihniyetten uzak, çocuklarımızı korumayan ve kollayamayan bir zihniyet tarafından yönetilir hale gelmiştir” ifadesini kullandı.
CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm de Meclis’in giderek işlevsizleştirildiğine dikkati çekerek, “İçinde bulunduğumuz süreçte 23 Nisan ruhuna karşı, milli egemenliği tek bir kişiye devreden, ülkemizi ve çocuklarımızın geleceğini değil, kendi koltuğunu düşünen bir iktidarla karşı karşıyayız” açıklamasını yaptı.

Tüm, Cumhuriyet değerlerine savaş açıldığını söyleyerek, “Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukları olarak, bizler, 23 Nisan’ın verdiği sorumlulukla Cumhuriyete, demokrasiye, adalete, insan haklarına sahip çıkacak ve 24 Haziran’da Saray iktidarını halkımızla birlikte yıkacağız” diye konuştu.

‘Bayramdan uzaklaşıyor’
İYİ Parti Ordu İl Başkanı Tevfik Karabulut da 23 Nisan’ın anlamından uzaklaştırıldığını belirterek şu mesajı paylaştı: “Halkın yönetime doğrudan katılımının sağlandığı 98 yıl önce verilen ülkemizi çağdaş muasır medeniyetler seviyesine taşıyacak karar maalesef bugünlerde geriye taşınmak, geleceğimizin teminatı çocuklarımız adına kutlamakta olduğumuz bayram, anlamından uzaklaştırılmak istenmektedir.”

AKP Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, 23 Nisan’a ilişkin yayımladığı mesajda ülke ekonomisinin istikrarlı şekilde büyüdüğünü iddia etti. Turan, “Aradan geçen 98 yıla rağmen aynı ruhu koruyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması, vatanımızın kurtarılması ve Cumhuriyetimizin ilan edilmesiyle hedeflerimize ulaşıldı” dedi.