Ege'de şiddetli deprem: Halk geceyi sokakta geçirdi

Ege'de şiddetli bir deprem meydana geldi. AFAD 6.6 büyüklüğündeki depremin 01.31'de Muğla yakınlarında meydana geldiğini duyurdu.

20 Temmuz 2017 22:01
Paylaş

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 01.31'de Muğla yakınlarında 6.6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem yerin yaklaşık 8.6 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin merkez üssünü Muğla'nın Gökova ilçesi, şiddetini ise 6.6 olarak açıkladı. Deprem Muğla'nın yanı sıra Ege Bölgesi ile Akdeniz'in bazı bölgelerinden de hissedildi.

Depremi hisseden bölgelerde vatandaşlar endişe ile sokaklara çıkarken, can kaybı ve hasar konusunda belediye ekipleri çalışmalara başladı. 

ARTÇI SARSINTILAR

Muğla'nın Gökova Körfezi açıklarında saat 01.31'de meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremin ardından aynı bölgede saat 06.43'e kadar 95 artçı sarsıntı daha oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, aynı bölgede saat 01.37'de 4.0, 01.48'de 4.4., 01.52'de 4.6, 01.54'te 4.5, 02.00'da 4.2, 02.23'te 4.5, 03.16'da 4.1, 03.53'te 4.2, 03.57'de 4.3, 04.25'te 4.1, 04.35'te 4.3, 04.38'de 4.4., 04.40'de 4.2, 05.12'de 4.5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana geldi.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, vatandaşlara hasarlı binalara girmemeleri uyarısında bulundu.

OSMAN GÜRÜN: 13 İLÇEDEN CAN KAYBI SÖZ KONUSU DEĞİL

Muğla'da Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, ekiplerin il geneline dağılıp inceleme başlattığını belirterek, “Çok şiddetli bir deprem ve çok uzun sürdü. Can kaybı olmadı. Ufak tefet duvar yıkıkları bilgisi alıyoruz. Üzücü olan bu panikle yüksekten, pencereden atlayan vatandaşların olduğu, onların da hastaneye kaldırıldığı ile ilgili bilgiler geldi.

Trafo yangını, ot yangını gibi ufak yangınlar var. Hemen müdahale edildi. Gelen bilgiler Seydikemer’den Bodrum’a kadar 13 ilçeden can kaybı söz konusu değil. Büyük bir yıkım da söz konusu değil. Sadece duvar yıkılmaları var. Köylerden de bilgi geliyor. Yıkımlar evlerin tamamen yıkılması şeklinde değil, eski, çürük, yığma duvarların yıkımı söz konusu.

KOCADON: YOL ÇÖKMELERİ TOPRAK KAYMALARI VAR

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise can kaybı konusunda bilgi gelmediğini belirterek, "Devlet hastanesine gelen bir vaka yok. Evlerde olun bazı zararlar var. Devrilen dolaplar, kırılan bardaklar, çanaklar var. Şu anda Bodrum Yarımadası’na gelen halk otellerinin bahçesinde sokaklarda duruyorlar. Bir panik yaşanıyor. Yaralı yok şu an için. İki elektrik direği devrildi. Ufak yangınlar var. Yol çökmeleri, toprak kaymaları var.”

Kocadon, CNN Türk'te yaptığı açıklamada ufak çaplı bir iki tane yangın çıktığını, elektrik kesintilerinin yaşandığını söyledi.

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise depremi şiddetli bir şekilde hissettiklerini, vatandaşların korkuyla sokaklara çıktığını belirtti. Uçar Datça genelinde ilk gelen bilgilere göre can kaybı ve yaralanma bulunmadığını belirtti.

BODRUM DEVLET HASTANESİ'NİN ACİL SERVİ BOŞALTILDI

İzmir, Muğla, Aydın, Denizli, Manisa başta olmak üzere Ege Bölgesi'ndeki birçok ilde hissedilen deprem nedeniyle sokaklara çıkan vatandaşlar endişelendikleri için evlerine dönmedi.

Panikle balkondan atlayan, dışarı çıkmaya çalışırken yaralanan vatandaşlar ise Bodrum Devlet Hastanesi'ne akın etti. Hastanenin bahçesi yaralılarla dolarken, acil servisin tavanındaki kaplama malzemelerinin bir bölümü çöktü. Acil servis boşaltılırken, doktorlar yaralılara bahçede müdahale etti.

MİNARE YIKILDI, DENİZ ÇEKİLDİ

Bodrum'da trafolarda meydana gelen hasar nedeniyle birçok kesimde elektriklerin kesik olduğu ayrıca bölgede aşırı yüklenmeden dolayı telefonla ulaşımda da sıkıntılar yaşandığı belirtildi. Gümbet'te ise dev dalgalar oluştuğu ve sahile vurduğu öne sürüldü. 

Bodrum'un Yalıkavak Mahallesi'ndeki bir camiinin minaresinin yıkıldığı öğrenildi. Deprem sonrası denizin bir miktar çekildiği de belirtildi.

TATİLCİLERDEN BAZILARI BODRUM'DAN AYRILDI

Depremin ardından tatilciler ve vatandaşlar kaldıkları ev, otel ve pansiyonlardan panikle dışarı çıktı. Bazı tatilcilerin bavullarını alıp araçlarına binerek Bodrum'dan ayrıldıkları görüldü.

BAŞKAN GÜRÜN: ŞU ANDA HERHANGİ BİR ŞEYE İHTİYACIMIZ YOK

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de şunları söyledi:

"Bütün itfaiye ekiplerimiz, MUSKİ, su kanalizasyon ekiplerimiz ve fen işleri ekiplerimiz hazır vaziyette ve müdahale ediyorlar. Depreme bağlı hatlarda kopukluk olması ve bunun getirdiği ot ve trafo yangınları olduğu bilgisi var. Ekiplerimiz ona müdahale etti ve gerekli sonucu aldık. Bodrum tabii ki en fazla hissedilen yer ama Datça'da, Fethiye'de, Seydikemer'de, Marmaris'te, Menteşe'de her yerde deprem hissedildi. Ama hiçbir ilçede bizi üzen bir sonuç ve bilgi yok. Şu anda bütün araç, gereç ve ekipmanımızla herkes acil olarak görevde. Şu anda herhangi bir şeye ihtiyacımız yok. Bu olaydan böyle sıyrılmamız hepimiz için sevindirici"

MAKİLİK ALANDA YANGIN ÇIKTI

Bodrum Bağla'da şiddetli şekilde hissedilen depremden sonra Bağla halkı da sokaklara çıktı.

Bank-Ev Sitesi'ndeki makilik alanda, trafo patlamasından kaynaklı büyük bir yangın çıktı. Yaklaşık 40 dakika sonra olay yerine ulaşan itfaiye yangını kontrol altına aldı. Soğutma çalışmaları yapılıyor.

TEKNELER HASAR GÖRDÜ

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, ilçede depremin ardından deniz suyunun çekilip tekrar yükselmesi nedeniyle bazı teknelerde hasarlar meydana geldiğini söyledi.

Datça'da sarsıntının etkisiyle bazı binaların sıvaları dökülürken, bazı işyerlerinin raflarındaki eşyalar da devrildi.

Datça Kaymakamı Vehbi Bakır, ilçe merkezi ve mahallelerde şu ana kadar herhangi bir can ve mal kaybının olmadığını belirterek, "Sarsıntı çok kuvvetli bir şekilde hissedildi. Şu ana kadar can ve mal kaybına dair bize herhangi bir bilgi ulaşmadı. Jandarma ve polis bölgelerinde incelemeler sürüyor. Reşadiye Mahallesi'nde eski bir duvarın devrildiği bilgisi ulaştı. Yıkılan herhangi bir bina olmadı" diye konuştu.

Atatürk Caddesi'nde üç katlı bir binanın dökülen sıvaları vatandaşları korkuttu. Atatürk Caddesi'nde de bir büfenin raflarındaki içki şişeleri sarsıntının etkisiyle devrilerek kırıldı. Deprem sırasında işyerinin dışında oturduklarını söyleyen büfenin sahibi 30 yaşındaki İbrahim Çetin, "Çok kuvvetli bir sarsıntı oldu. Ardından dükkanın içinden devrilen şişelerin sesini duyduk. Sarsıntı geçtikten sonra içeri girdiğimizde yaklaşık 10 şişenin raflardan devrilip, kırıldığını gördük" diye konuştu. Büfenin bulunduğu aynı binadaki nargile dükkanında da çok sayıda cam eşyanın raflardan düşüp kırıldığı görüldü.

DATÇA'DA 18 KİŞİ YARALANDI, BİR KİŞİNİN KOLU KIRILDI

Öte yandan deprem sırasında paniğe kapılan 18 kişinin çeşitli yerlerinden yaralandıkları öğrenildi. Deprem sırasında korkuya kapılıp dışarı çıkmaya çalışırken düşüp yaralanan 17 kişi, Datça Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk müdahalelerin ardından taburcu edildi. İskele Mahallesi'ndeki iki katlı bir evde deprem sırasında korkup dışarı çıkmaya çalışan 85 yaşındaki Ruhi Tan ise merdivenlerden düşüp sol kolunu kırdı. Ruhi Tan, ilk müdahalenin ardından Marmaris Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

REŞADİYE'DE BİR BİNA ÇÖKTÜ

Datça'da depremin en fazla hissedildiği yer, Reşadiye Mahallesi oldu. Datça'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Reşadiye Mahallesi'nde iki katlı bir binada büyük hasar meydana geldi. Ferit Papatya'ya (44) ait iki katlı eski tas bina, depreme dayanamadı. Deprem sırasında evde bulunan Hediye Papatya (38) ve 14 yaşındaki yeğeni Hümeyra Papatya kendilerini dışarı attı.

Depreme uykuda yakalandıklarını söyleyen Hediye Papatya, "Yeğenim Hümeyra ile evde uyuyorduk. Büyük bir gürültü oldu. Ev üzerimize yıkılıyordu. Düşen taşlardan bizi Allah korudu. Kendimizi dışarı attık. Ev oturulamaz hale geldi" diye konuştu.

CHP'li Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar da mahalleye giderek depremde evi hasar gören vatandaşlarla görüşüp, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Başkan Uçar depremin en fazla Reşadiye'de etkili olduğunu belirtirken, "Bir ev büyük oranda hasar gördü. Bir başka evin ise duvarı çöktü. Bazı evlerde çatlaklar meydana geldi. Datça'da yılardır böyle şiddetli bir deprem görülmemişti. Datça büyük bir tehlike atlattı. Şu an emniyet ve jandarma ile birlikte kriz masası oluşturduk. Hasar tespit çalışmalarımız sürüyor" dedi.

YUNANİSTAN BASINI: KOS ADASINDA 2 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Ege’de meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem Kos Adası’nda biri Türk, diğeri İsveçli olmak üzere 2 kişinin ölümüne, 5’i ağır 80’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu.

Bu sabah saat 01.31’de Yunanistan’ı ve Türkiye’yi sarsan şiddetli deprem her iki ülkenin kıyılarında yaşayanlara korkutucu anlar yaşattı. Kos Adası’nda 6,4 büyüklüğündeki deprem sonucunda çöken bir duvar 2 kişinin hayatını kaybetmesine, 5’i ağır olmak üzere 80’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu.  Güney Ege Bölge Valisi Yorgos Hatzimarkos, depremde 30 yaşındaki bir Türk vatandaşının ve 20-22 yaşlarındaki bir İsveç vatandaşının hayatlarını kaybettiklerini, aynı zamanda yaralıların çoğunun genç insanlar olduğunu belirtti. Merkezi Rodos ile Kos adalarının arasında ve Türk sahillerinin karşısında, deniz seviyesinin 10km derinliğinde olan deprem, Kos Adası’nda büyük hasarlara da yol açtı. Deprem uzmanı Akis Tselendis deprem sonrasında kaydedilen çunaminin limanda ciddi hasarlara yol açtığını, bu sabah Blue Star Paros gemisinin limana yanaşamadığını ve yoluna devam ettiğini açıkladı. 

Büyük depremi şiddetli artçı depremler izledi. 7 dakika sonra Leros Adası’nın kuzeyinde ve Patmos Adası’nın güneyinde, yine aynı derinlikte 5,1 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi. Ege-Akdeniz Enstitüsü’nün açıklamasına göre 01.53’ten itibaren yarım saat boyunca 4,6- 4,5-4,7 büyüklüğünde ve Türkiye sahillerinden 10km mesafesinde üç büyük artçı deprem meydana geldi.

Depremlerin yarattığı panik, birçok turistin sokaklara çıkmasına ve dışarıda kalmalarına neden oldu. Durum değerlendirmesi için başta Altyapı Bakanı Hristos Spirtzis, deprem uzmanlarından ve teknisyenlerden oluşan bir heyet bu sabah adayı ziyaret etti. İtfaiye, kurtarma ekipleri ve vatandaşlar enkazlar arasında aramalara devam etmekteler. Yaralılar ise Super Puma ve Chinook helikopterleriyle Rodos Adası’na naklediliyor.

Adada ciddi hasar gören binalar arasında Ayios Nikolaos Metropol kilisesi ve Eleutheria meydanında bulunan cami de yer almakta.

DEPREMDEN SONRA TSUNAMİ YAŞANDI

Depremin ardından Bodrumlular ile yerli ve yabancı turistler geceyi sokaklarda ve parklarda geçirdi. Depremin hemen ardından Gümbet İnceburun'da meydana gelen tsunamide 12 tur teknesi ile 5 balıkçı teknesi karaya sürüklenirken, onlarca ev ve işyeri sular altında kaldı. O anları anlatan kaptan Metin Kestaneci (40), "Teknenin kaptanıyım. Teknede uyuyordum, önce bir gürültü ardından uğultu geldi. Ne oluyor demeye kalmadan birden tekne karaya doğru sürüklendi. Tekne ile birlikte kendimizi karada bulduk. Böyle bir şöy görmedim" dedi.

Yaklaşık 3 dakika boyunca gelen dev dalgalar nedeniyle sahildeki otellerin alt katları ile restoran bölümlerini su bastı, 16 işyeri sular altında kaldı. Deprem sırasında 30'a yakın otomobilde, ağaç dalları ve kayaların düşmesi sonucu maddi hasar meydana gelirken, Bodrum'un Mumcular, Yalıçiftlik, Mazı mahallelerindeki bazı evlerde çatlak meydana geldiği belirtildi.

Parklarda, kaldıkları otellerin sahilindeki şezlonglarda ve restoranların masalarında sabahlayan Bodrumlular art arda gelen depremler nedeniyle sabaha kadar uyuyamadı. Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler de battaniyeleri ve havlularını alarak geceyi dışarıda geçirdi. Bazı turistler valizlerini toplayarak otellerini terk ederken, birçok turist ise tatillerinedevam edeceklerini belirttiler.  

'BODRUM BOŞALDI SÖYLENTİLERİ DOĞRU DEĞİL'

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu yaptığı açıklamada, "Bodrum'un deprem nedeniyle boşaldığı söylentileri çıkmaya başladı, bunlar kesinlikle doğru değil. Konuklarımız otellerinde tatillerine devam ediyor, sadece isteyenlere bahçede konaklayabilecekleri ortamlar yarattık. Evet, tedirgin olduk ama Bodrum'da turistin boşalması diye bir şey söz konusu değil, bu tür söylentiler gerçekçi olmadığı gibi turizme de büyük zarar veriyor" dedi.

MİNARE EĞİLDİ ÇEVRESİ BOŞALTILDI

Depremde, Neyzen Tevfik Caddesi'nde bulunan Adliye Camii'nin minaresinin tepe bölümünde sarsıntıdan dolayı eğilme meydana geldi. Minarenin yıkılma tehlikesine karşı belediye ekipleri caddeyi trafiğe kapattı.

KAYMAKAMDAN 70 YARALI AÇIKLAMASI

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da yaptığı açıklamada, "Can kaybının ve ağır yaralının olmaması sevindirici. Sarsıntıdan dolayı panik yaşayıp atlayan bazı vatandaşlarda kırık vakaları yaşandı. Böyle bir depremde bunlar da normal. Yaşanan büyük sarsıntıya rağmen bazı evlerde çatlamalar var. Ancak herhangi bir yıkılma söz konusu değil. Bu büyüklükte bir sarsıntıda, binalarımızın ilçede en fazla iki kat olması büyük hasar yaşanmasını önledi. Kırsal kesimde, özellikle kerpiç yapılı ve eski evlerde kısmi göçmeler var. Gümbet'te denizin yükselmesinden dolayı su baskınları yaşandı. Ve bazı teknelerde maddi zararlar meydana geldi. Hastanelerimize yaklaşık 70 yaralı müracaat etti. Devlet hastanesinde taşıyıcı kolonlarda bir sorun yok, sadece asma tavandaki bazı plastik bölmelerde çökmeler oldu. Bu da hastalarımızda tedirginliğe neden oldu. Hastane bahçesine çıkardık hastalarımızı. Teknik ekipler hastanede inceleme yapacaklar. Bu incelemeler sonuçlanıncaya kadar da hastalarımızın tedavileri burada sürecek. Ayrıca ilçeden Kos'a yapılan feribot seferleri de durduruldu" dedi.

PROF. DR. ERCAN: DAHA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUM

Gökova Körfezi merkezli olarak meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden Övgün Ahmet Ercan, bu bölgede daha büyük bir deprem beklenmediğini söyledi. Jeofizik profesörü, deprem bilimci Prof. Dr. Ercan, bu depremin belirtisinin 3-4 yıl önce başladığını belirterek, "Karada ile Gündoğan arasındaki, Bodrum'u kesip geçen bir depremcik etkinliği vardı. Deprem bu kırıkla Gökova kırığının kesim yerinde olmuştur. Ve bu düşüntü türünde bir kırıktır, yanal atımlı değildir. İlk kez deniz sularında bir süpürtü (tsunami) gördük. Bunun yüksekliği 1 metreye kadar varabildi ve karaya doğru ilerlerdi. Teknelere zarar verdi ve tekrar geri çekildi. Bundan daha büyüğü artık gelemez. Çünkü düşey atım çok büyük değildi. Burada olabilecek en büyük deprem 7- 7.2 büyüklüğünde olabilirdi. 6.3'lük deprem ile bu gerginlik boşaldı. Bu büyük oranda bundan sonra büyük bir deprem olasılığını azaltmıştır. Bunun oranı yüzde 20'nin altındadır. Bölgede artıçı depremler ise sürecektir. Bu deprem özellikle İstanköy adasında etkili olmuştur" dedi.

50 TRAFO HASAR GÖRDÜ

Gökova Körfezi merkezli 6.3 büyüklüğündeki depremden en fazla etkilenen yer olan Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan 200 kadar elelektrik trafosundan yaklaşık 50'si hasar gördü. Trafoların hasar görmesi nedeniyle ilçedeki birçok yerde elektrik kesintisi meydana geldi. Trafoların onarımı için ekipler harekete geçti. Büyük bölümünün onarınının tamamlandığı, diğerlerindeki çalışmaların sürdüğü belirtildi. Onarılan trafoların bulunduğu bölgelere tekrar elektrik verildiği kaydedildi.

YAKIN GEÇMİŞTEKİ YIKICI DEPREMLER

Prof. Dr. Ercan, bu bölgede, yakın geçmişte yaşanan yıkıcı depremlerin 1926'da Finike'de 6.9, 1941'de Muğla'da 6.0, 1941'de Muğla'da 5.7, 1957'de Fethiye'de 7.1, 1956'da Köyceğiz'de 5.7, 1961'de Marmaris'te 6.5, 1969'da Fethiye'de 6.2, 2004'te Gökova'da (Bodrum) 5.5, 5.4, 5.0 olduğu bilgisini de verdi.

KANDİLLİ RASATHANESİ: BODRUM DENİZ SEVİYESİ İSTASYONUNDA 10 CM TSUNAMİ DALGASI ÖLÇÜLMÜŞTÜR

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada, "Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir" denildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden Ege'deki depremle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Gökova Körfezi- Akdeniz'de yerel saat ile 01:31'de aletsel büyüklüğü Mw=6.5 (Ml=6.2)  olan şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 5 km civarında olup sığ odaklı bir depremdir. Deprem Muğla ili ve ilçeleri başta olmak üzere tüm Güney Batı Ege'de hissedilmiştir. Güney Ege özellikle Girit Yayı - On iki Adalar civarı deprem etkinliğinin en yoğun görüldüğü bir bölgedir. Girit Yayı-Kıbrıs Yayı bölgesinde hâkim olan Afrika plakasının kuzeye doğru hareketi bölgede sık aralıklarla orta şiddette ve şiddetli şiddette depremler üretmektedir. Özellikle Milas-Bodrum-Gökova Körfezi-Datça civarları ülkemizde deprem dizilerinin yoğun gözlendiği bölgeler arasında yer alır. Depremin kaynağının bulunduğu bölge, Gökova Körfezi'ni oluşturan ve genel uzanımı körfeze paralel olan normal faylar tarafından denetlenmektedir. Körfezin kuzey kolunu oluşturan doğu-batı gidişli normal faylar ile ilişkide bulunan ve kara içine doğru genel olarak KD-GB ve KB-GD gidişli normal, doğrultu atım bileşeni olan faylar mevcuttur" denildi.

Geçmişteki depremle ilgili bilgi de verilen açıklamada,  "Deprem Bölgesinin Aletsel Dönem Deprem Etkinliği (M?5.5) Bölgede Aletsel dönemde meydana gelmiş en etkili deprem (1900 yılı sonrası) 1926 yılı Oniki Adalar- Akdeniz M=7.7 depremidir. Deprem bölgesi Muğla'da 1941 yılında M=6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Depremin merkez üstü I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Dolayısı ile bölgede yaşayan vatandaşlarımızın her zaman depreme karşı hazırlıklı ve bilinçli olmaları gerekmektedir. Ayrıca bölgenin çok aktif olmasından dolayı bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları afete karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır"  ifadeleri yeraldı.

TSUNAMİ BİLGİSİ

Kandilli'den yapılan açıklamada tsunami bilgilerine de yer verildi. Açıklamada,  "Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir. UNESCO/Hükümetler arası Oşinografi Komisyonu çatısı altında bölgesel Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak görev yapan merkezimiz deprem sonrasında AFAD'a ve ilgili uluslararası kurum ve kuruluşlara bölgede tsunami olabileceğine dair tehlike mesajını iletmiş olup gözlem ve değerlendirmelerine devam etmektedir. Bu depremin bu andan sonra mevcut gözlenen ve ölçümlenen değerlerden daha yüksek bir dalgaya neden olması beklenmemektedir" denildi.

Kandilli geçmişte bölgede yaşanan tsunamilerle ilgili ise şu bilgileri verdi:

Bodrum Deniz Seviyesi Ölçüm İstasyonunda Gözlenen Tsunami Dalgası Tarihsel kayıtlara göre MS 554 ya da MS 556 yılında Bodrum-Kos arasında meydana gelen 7 büyüklüğündeki bir deprem İstanbul ve İskenderiye'de de hissedilmiş olup Kos adasında kıyı bölgelerinde su baskınlarına neden olmuştur. Ege denizinin depremsellik bakımından en aktif kısmı İzmir Körfezi, Karaburun yarımadası ve Sakız adasıdır. MÖ 496 ve MS 1949 yılları arasında 20 adet orta ölçekte deprem meydana gelmiş, bunlardan 1389, 1856, 1866, 1881 ve 1949 tarihli olanlar tsunami oluşturmuşlardır. 1956 yılında Güney Ege'de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) adasında 2.5m yüksekliğinde dalga ve 1.5 km derinliğinde su baskın alanı ve Ünye (Ios), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ciddi maddi hasar gözlemlenmiştir. Tsunami dalgası Fethiye'de 1m'ye ulaşmış, su baskın derinliği 250m olarak gözlemlenmiştir. 12 Haziran 2017'de Karaburun açıklarında meydana gelen 6.3 büyüklüğünde depremde de yaklaşık 15 cm'lik tsunami dalgası gözlenmiştir. 21 Temmuz 365 tarihinde batı Girit'te meydana gelen deprem ve tsunami Akdeniz'i önemli ölçüde etkilemiştir. Bu depremin Akdeniz'de meydana gelen en büyük deprem olduğu düşünülmektedir. Iskenderiye'de tsunami dalgasının kıyıdan oldukça içerilere  ulaşmış olduğu, hatta bazı teknelerin evlerin çatılarına yerleşmiş olduğu ve yaklaşık 5000 kişinin boğulmuş olduğu tarihsel çalışmalarla ortaya koyulmaktadır. Girit'te yapılan çalışmalar tsunami yüksekliğinin 6m olduğunu ortaya koymaktadır. 1303 yılında Batı Helen Yayı'nda (Girit'in güney doğusu) meydana gelen büyük deprem ve oluşturduğu tsunami etkisini Doğu Akdeniz'de hissettirmiş, yine İskenderiye'de binlerce kişi tsunami nedeniyle yaşamını kaybetmiştir" 

KANDİLLİ:SON VERİLERE GÖRE 6,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM MEYDANA GELDİ

Ege Denizi'ndeki deprem ile ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde basın açıklaması yapıldı.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener, "Son verilere göre 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi" dedi.

30-40 cm'lik düşey hareket sonucu bir tsunaminin meydana geldiği belirtilirken "Tsunami Bodrum liman içindeki istasyonda maksimun 13 cm kaydedildi" dedi. Ancak istasyonun liman içinde olduğu vurgulanırken çevrede daha yüksek bir tsunami hareketinin olduğu belirtildi.Açıklamada,   "Kıyıdan 10 metreden 100 metreye kadar su içeriye sokuldu" denildi.

BAKAN EROĞLU'DAN DEPREM AÇIKLAMASI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında Muğla Gökova Körfezi'nde meydana gelen depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Bakan Eroğlu, "Bugün maalesef Bodrum, Kos Adası civarında bir deprem vuku buldu. Biraz önce sayın Muğla Valimizle görüştüm. Allah'a çok şükür bir can kaybı yok. Herhangi bir büyük bir maddi kayıp da söz konusu değil. Sadece, Bodrum Belediyesi'ne ait bir limanda yedieminde bekleyen bazı tekneler, su bir miktar yükselince onlar zaten hurda teknelermiş; onlarda hasar var. Onun dışında önemli bir zayiyat yok. Allah'a çok şükür geçmiş olsun diyorum. Özellikle başta Bodrum olmak üzere bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum" diye konuştu. 

eysel Eroğlu, depremde Kos Adası'nda hayatını kaybeden vatandaşlar içinde taziyede, yaralılara ise geçmiş olsun temennisinde bulundu.  Basın toplantısında tabii afetleri anlatan Bakan Eroğlu, sözü yine bugün Gökova Körfezi'nde meydana gelen depreme getirerek, "Bodrum ile Kos Adası arasında Ege Denizi'nde vuku bulan depremde, tsunami hadisesi olmadı. Son aldığım bilgilere göre 10 santimlik bir deniz suyusunun yükselmesi söz konusudur. Bu AFAD'tan aldığımız bilgidir, özellikle paylaşmak istiyorum" ifadeleri kullandı. 
(HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Uruguay’da belli eczanelerde marihuana satışı başladı

SONRAKİ HABER

Alperen Ocakları, Neve Şalom Sinagogu'na saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa