Kim bu Rus hackerlar

Hillary Clinton’ın Amerikan başkanlık seçimini kaybetmesinden ve Donald Trump'ın kazanmasından, hep onlar sorumlu tutuldu. Büyük bankaların ve şirketlerin güvenlik sistemlerine girdikleri iddia edildi.

Kim bu Rus hackerlar

Hillary Clinton’ın Amerikan başkanlık seçimini kaybetmesinden ve Donald Trump'ın kazanmasından, hep onlar sorumlu tutuldu. Büyük bankaların ve şirketlerin güvenlik sistemlerine girdikleri iddia edildi.

Peki kim bu birçok taşın altında olduğu iddia edilen esrarengiz Rus hackerlar? Gerçekten varlar mı yoksa bir şehir efsanesi mi?

Turkrus sitesinin haberine göre, RTHB’den Arseny Kalashnikov, Rus hackerlar hakkında bilinmeyenleri araştırdı.

Hillary Clinton'ın ABD seçimlerindeki şaşırtıcı yenilgisinden sonra “Rus hackerlar” suçlaması tekrar gazetelerin birinci sayfalarında yer almaya başladı. Ancak RBTH’nin konuştuğu uzmanlar bu sözde Rus hackerların varlığından şüphe duyuyor. Ya da ortada korsanlar varsa bile bunların Rus olmadığını öne sürüyor.

EFSANE Mİ GERÇEK Mİ?

Cisco Systems’de iş güvenliği danışmanı olan Alexei Lukatsky, “sözde Rus hackerlar efsanevi yaratıklar” diyor. Lukatsky’ye göre Batılı güvenlik servisleri “Rus” ifadesiyle sadece Rusya’da değil, eski SScB’nin parçası olan komşu ülkelerde –Ukrayna, Belarus, Kazakistan ve hatta Letonya, Litvanya ve Estonya’da- yaşayanları da kastediyor.

InfoWatch başkan yardımcısı Rustem Khairetdinov, Amerikan vatandaşlarının bile “Rus hackerlar” olarak tanımlanabileceğine inanıyor.

"Sovyet veya Rus okullarında matematik okumuş herhangi biri genellikle ‘Rus hacker’ olarak görülüyor. Oysa bu kişiler ABD dahil herhangi bir ülkenin vatandaşı olabilir” diyor.

Uzmanlara göre, Rus matematik tedrisatından geçen hackerları diğerlerinden ayıran en önemli unsur, sızma yöntemlerinden kaynaklanıyor. Kendi özel “el yazıları” var.

Lukatsky, “bu hackerların ortak özelliği düşünce özgürlükleri – Ruslar genellikle standart görevlere sıra dışı çözümler arıyor.” Diyor ve ekliyor; “Sovyet eğitim sisteminin bu özelliği, konvansiyonel kalıplarla düşünmeyen Rus hackerların ayırt edici bir özelliği…”

Ancak Hayretdinov, matematik eğitimi düzeyi açısından Koreli, Çinli ve İsraillilerin Rus denen hackerları yakaladıklarına dikkat çekiyor.

Hayretdinov, “Eskiden Rus öğrencilerin kaynakları kıt olduğu ve azla yetinmeleri gerektiği için bir kompakt kod ‘Rus tarzı’ olarak görülürdü. Fakat bu ekol artık yok oluyor.” diyor.

RUS HACKERLAR BİR ORDU MU?

InfoWatch’a göre, dünya çapında on binlerce hacker faaliyet yürütüyor. Bunların sadece onlarcası biliniyor.

Hayretdinov "Kara hackerlar denen grup, işledikleri suçtan para kazanıyorlar ve aynı yerde uzun süre kalmıyorlar. Bunların yaş, cinsiyet, eğitim gibi özellikleri genellikle yakalanıncaya kadar bilinmiyor. Mahkemeye yansıyan ve yargılama konusu olan vakalar, göz ardı edilebilecek kadar az.” diyor.

Hackerların farklı farklı hedefleri var. Lukatsky’ye göre, “Banka hesaplarından para çalan hackerlar var. Yazılım ürünlerinin boşluklarını arayıp bu bilgiyi satan hackerlar var. Ayrıca çok az insanın gördüğü ancak dünya düzenine tehdit olarak gösterilen ve devlet hackerı denen hackerlar var. ABD medyasına göre, bunlar Kremlin’in emrettiği her şeyi hackliyor”.

'RUS HACKERLAR' HER YERDE

Hackerların yaşadığı bölgeler de çok değişken. Küçük Sibirya kasabalarında olabilecekleri gibi, üniversite şehri denen araştırma merkezlerinin yakınlarında veya ülkenin güneyinde de yaşayabiliyorlar. Çoğunlukla Vietnam, Tayland veya Endonezya gibi suçluları sınır dışı etmeyen sıcak ve ucuz ülkeleri tercih ediyorlar.

Hayretdinov “Dünya küçüldü. Herhangi biri bir ülkede yaşayıp başka bir ülkede ‘çalışabilir’. Hackerların fiziksel olarak yoğunlaştıkları yerler yok. Sanal dünyada kendi meslektaşlarlarını buluyorlar. Ortak iş yapmak için bir araya gelmelerine hatta birbirlerini tanımalarına bile gerek yok. Hackerlar birbirlerini kod adlarıyla tanır” diyor.

Eğer açığa çıkarlarsa Rus vatandaşları genellikle yurt dışına gittiklerinde tutuklanıyorlar. Linkedin sosyal ağına sızdığından şüphe edilen Yevgeny Nikulin, FBI’ın talebi üzerine 2016 Ekim’inde Prag’da tutuklandı. ABD, Nikulin’in kendisine verilmesini istiyor. Rus yetkililer ise Rusya’ya gönderilmesi konusunda ısrar ediyor.

Odatv.com

rus hackerlar HİLLARY arşiv