“EDİRNE SEZARYEN KONUSUNDA BİLİNÇSİZ!”

Edirne İl Genel Meclisi’nin Kasım Ayı Bütçe Toplantılarına konuk olarak meclise sunum yapan Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, “Edirne’miz için sezaryen sayılarının yüksekliğiyle ilgili aşağıya çekme çalışmalarımız sürüyor. Çünkü bu, nüfusu sınırlayıcı bir hadise olarak önümüze çıkmaktadır. Sezaryenin normal bir doğum türü olmadığını Avrupa Sağlık Örgütü verileri söylüyor. Biz burada bilinçsiz bir yola girdik. Her şeyin ağrısız, acısız olanını öne çıkarıyoruz ama acı da ağrı da insanları olgunlaştırmakta. Bu açıdan sezaryen mecbur kalınması durumunda düşünülmeli.” ifadelerini kullandı.

“EDİRNE SEZARYEN KONUSUNDA BİLİNÇSİZ!”

Edirne İl Genel Meclisi’nin Kasım Ayı Bütçe Toplantılarına konuk olarak meclise sunum yapan Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, “Edirne’miz için sezaryen sayılarının yüksekliğiyle ilgili aşağıya çekme çalışmalarımız sürüyor. Çünkü bu, nüfusu sınırlayıcı bir hadise olarak önümüze çıkmaktadır. Sezaryenin normal bir doğum türü olmadığını Avrupa Sağlık Örgütü verileri söylüyor. Biz burada bilinçsiz bir yola girdik. Her şeyin ağrısız, acısız olanını öne çıkarıyoruz ama acı da ağrı da insanları olgunlaştırmakta. Bu açıdan sezaryen mecbur kalınması durumunda düşünülmeli.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Kasım 2019 Çarşamba 06:17
“EDİRNE SEZARYEN KONUSUNDA BİLİNÇSİZ!”

Edirne İl Genel Meclisi’nin Kasım Ayı Bütçe Toplantıları devam ediyor. Dün Mehmet Geçmiş Başkanlığında toplanan mecliste; Edirne İl Sağlık Müdürlüğü’nün sunumları gerçekleştirildi. Toplantı öncesi geçtiğimiz yıllarda Edirne İl Genel Meclisi’nin de destek verdiği Uzunköprülü armut yetiştiricisi, ilk yetişen meyvelerden meclise ikram etti.  Sonrasında Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Edirne’de sağlık alanında yapılan çalışmalar hakkında sunum yaptı. Dr. Kalkan özellikle Edirne’deki acil sağlık hizmetleri ve istatistiki veriler hakkında meclis üyelerine birçok bilgi verdi.

“YAŞLI NÜFUSU BAKIMINDAN 11’İNCİ SIRADAYIZ”

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan meclise yaptığı sunumda,  “Edirne’de yaşlı nüfus oranı bakımından Türkiye’de 11’inci sırada bulunuyoruz. Türkiye’de 3’üncü olduğumuz konusunda bir algı vardı ancak yaptığımız araştırmalar sonucunda 11’inci sırada olduğumuzu tespit ettik. Doğurganlık hızımız Edirne’de maalesef biraz düşük. Bunun sebepleri üzerine de çalışmaktayız. İnşallah hızla bu anlamda da şehrimizin nüfusunun korunması açısından bir bilinçlenme yaratabiliriz.” dedi.  

“100 BİN KİŞİ BAŞINA TÜRKİYE’DE 186, EDİRNE’DE 319 HEKİM DÜŞÜYOR”

Sağlık hizmetlerine ulaşma ve nitelikli sağlık hizmeti alabilme açısından Edirne’nin en iyi 9’uncu il konumunda olduğunu vurgulayan Dr. Kalkan, “Edirne ilimiz 2015 yılı TÜİK verilerine göre; illerde yaşam endeksi sıralamasında sağlık hizmetlerine ulaşma konusunda ve nitelikli sağlık hizmeti alabilme açısından en iyi 9’uncu il durumundadır. Toplam 11 hastane ile hizmet vermekteyiz. İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı ilçe hastanesi statüsünde de 4 ilçe hastanemiz mevcuttur. Diğer sağlık kurumlarımız; 2 Edirne Toplum Sağlığı Merkezimiz var. 23 adet Aile Sağlığı Merkezimiz var. Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması, Verem Savaş Dispanseri, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve KETEM Birimi olmak üzere hizmet vermekteyiz. Toplam 20 Acil sağlık hizmeti istasyonumuz var. Toplam 57 araçla bu hizmeti gerçekleştirmekteyiz. Sağlık insan gücü dağılımına baktığımızda; kamu kuruluşlarımız, özel hastanelerimiz, üniversitemiz dahil olmak üzere  6 bin 584 sağlık ordusuyla Edirne’mizin sağlık hizmetlerini karşılamaya çalışıyoruz. Burada OECD ülkelerine göre; 100 bin kişi başına düşen hekim sayısı 351. Türkiye genelinde bu sayı 186’yken; Edirne’mizde 319. OECD rakamlarına yakın olduğumuzu görüyoruz, Türkiye’de de oldukça iyi bir yerdeyiz. 100 bin kişi başına 319 hekim sunabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“VAKAYA İLK 10 DAKİKADA ULAŞMA ORANIMIZ YÜZDE 94”

Acil sağlık hizmetleri konusunda da bilgiler veren Dr. Kalkan, “112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Merkezimiz; vaka sayımız 31 bin 365. Toplam çıkış sayısı ilk 9 ay için 88 bin 451 ve ilk 10 dakikada kentsel vakaya ulaşma oranımız yüzde 94. İlk 30 dakikada ulaşma oranımız da yüzde 96. Tabii ki burada Edirne’mizin yollarının müsaitliği, İl Özel İdaresi’nin, Edirne Valiliği’nin, Ulaştırma Bakanlığı’nın ve hükümetimizin bu bölgeye yaptığı yatırımların üzerinden geçiyoruz. Yıllar önce Avrupalı işçilerin, gurbetçilerin taşınmalarından tutun da Avrupalıların turistlerini taşımalarını, uçakla, helikopterle olduklarını görünce gıpta ederdik. Çok şükür ki burada ülkemiz hakikaten çok iyi yerlere geldi. Emek verenlerden Allah razı olsun. Çünkü biz Çanakkale Bölgesi’nden Çorlu’ya uçak çağırabiliyoruz; helikopter istediğimiz anda üniversitemizin alanına inebiliyor. Bu şekilde de hasta transfer edebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

“2 EKİP CEYLANPINAR’DA, 1 EKİP HATAY’DA GÖREV YAPIYOR”

Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Ulusal Medikal Kurtarmanın 2 ekibinin Ceylanpınar’da, 1 ekibin de Hatay’da gönüllü olarak görev yaptığını belirten Dr. Kalkan, “Ulusal Medikal Kurtarma Ekibimiz hepimizin iftiharı. Çünkü Çorlu’daki tren kazasına Tekirdağ’dan önce yetiştiler neredeyse. Bu arkadaşlarımız özveriyle çalışmalarını sürdürmekte. Şu an 2 ekibimiz Ceylanpınar’da, 1 ekibimiz Hatay’da, 11 gönüllü kardeşimiz Edirne’de hizmet veriyor. Barış Pınarı’na da bu kardeşlerimiz gönüllü olarak katıldılar. Sayın Valimize sabah 112 Acil Sunumu yaptık ve o sunumda da kendisi de o kardeşlerimizi takdirle ödüllendirmek arzusunda olduklarını belirttiler.” dedi.

“SEZARYENDE BİLİNÇSİZ BİR YOLA GİRİLDİ”

Sezaryen konusunda Edirne’de sayıların oldukça yüksek olduğunu belirten Dr. Kalkan, “Edirne’miz için sezaryen sayılarının yüksekliğiyle ilgili aşağıya çekme çalışmalarımız sürüyor. Sayın Valimiz de hassasiyetle bu konuyu takip etmektedir. Çünkü bu, nüfusu sınırlayıcı bir hadise olarak önümüze çıkmaktadır. Sezaryenin normal bir doğum türü olmadığını Avrupa Sağlık Örgütü verileri söylüyor. Emin olun Avrupa’da, Avustralya’da, Kanada’da bu oranlar bizden çok daha düşük. Biz burada bilinçsiz bir yola girdik. Her şeyin ağrısız, acısız olanını öne çıkarıyoruz ama acı da ağrı da insanları olgunlaştırmakta. Çocuklar normal doğum yollarından geçerken hayatta yapılan çalışmalarda, ileride yaşamlarında karşılaşacakları zorluklara bir mücadelede üretebiliyorlarmış. Bağışıklama yolundan da aynı şekilde dayanıklı bir nesil gelebiliyor. Bu açıdan sezaryen mecbur kalınması durumunda düşünülmeli.” ifadelerini kullandı. 

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.