Eçmiadzin: “Dar görüşlü girişimler müdahaleye zemin hazırladı”

20-23 Şubat tarihleri arasında Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II riyasetinde toplanan Yüksek Ruhani Kurul, toplantı sonrasında Türkiye Ermenileri Patriği seçimi ile ilgili gelişmelere dair bir açıklama yayınlandı.

Eçmiadzin’in açıklamasında İstanbul’daki ruhanilere ve sivillere patrik seçimi için devletle temas kurmaları tavsiyesinde bulunuldu. Yetkili makamlara yönelik olarak da Patriklik seçimi konusunda İstanbul Ermenilerinin haklı talebinin karşılık bulması beklentisi vurgulandı. Açıklamada dar görüşlü girişimlerin dış etkilere ve Türkiye makamlarının müdahalesine zemin hazırladığı kaydedildi. 

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

"Yüksek Ruhani Kurul İstanbul Ermenileri Patriği Mesrop Mutafyan'ın rahatsızlığı ile geçen 10 yıl zarfında Patrikhane’nin ve İstanbul Ermenilerinin yaşamında oluşan olumsuz gelişmeleri bir kez daha kaygı ile ifade etmektedir. Patriklik makamı etrafında oluşan durum, tüm dünya Ermenileri için ciddi rahatsızlık konusu olmuştur. Fiilen boş olan makam için bir seçim yapılması fikri etrafında  2016 yılında Patrikhane’de yeni hassasiyetler gelişti. Ve bunları gidermek için de Dünya Ermenileri Katolikosu’nun çağrısı ile Eçmiadzin’e davet edilen Patrikhane’nin episkoposları düğümü çözme konusunda görev üstendiler. Sonuçta bir Patrik kaymakamının seçimi yeni bir umut oluşturdu, bu tarihi makamın yeni sahibini bulması ve İstanbul Ermenilerinin normal yaşamımın devamlılığı açısından. Ancak üzülerek belirtelim ki kısa bir süre içinde kilisenin sorumlu kurumlarının ve bireylerin dar görüşlü girişimleri,  dış etkilerin ve Türkiye makamlarının müdahalesine zemin hazırladı. Bu müdahalelerle de süreç bir kez daha sekteye uğradı. Ve Patrik seçimi için sürdürülen çabalar boşa çıktı. Ana Taht Surp Eçmiadzin İstanbul Ermenilerinin iradelerini ifade etmelerini her zaman saygıyla karşılamış ve İstanbul'daki Patriklik makamının kurullarının kararlarına saygı duymuştur. 
İstanbul Patrikhanesi Ruhani Kurulu’nun 9 Şubat 2018 tarihli kararını gözönünde bulundurarak Patrikhane’ye bağlı din adamları Karekin başepiskopos Bekçiyan, Aram başepiskopos Ateşyan, Sahak episkopos Maşalyan ve diğer din adamlarının dikkatli olmalarını, kişisel çıkarların üzerinde bir bakış açısıyla Patriklik makamının faydasının sağlamalarını, şu ana kadar yapılmış hataları telafi etmelerini ve  İstanbul Ermenileri içinde birlik barışı yeniden tesis etmelerini dileriz. 
Ruhani Kurul üyelerine ve cemaatte görev üstlenmiş sivil yöneticilere birlik ve beraberlik ruhu içinde Ermeni kilisesinin kuralları ve gereksinimlerini koruyarak uzun süredir hasta olan Patrik Mesrop Mutafyan'ın artık faal olmadığını kabul etmelerini ve devlet makamları ile Patriklik seçim sürecini düzenleme konusunda temas etmelerini salık veririz. Bu, İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nin ve halkımızın aydınlığı için gereklidir. Türkiye'deki yetkililerden beklentimiz ise Patriklik seçimi konusunda Ermeni toplumunun haklı talebine karşılık vermeleridir. Tüm dünyaya yayılmış olan halkımıza ise sakin olmalarını,  sağduyu ile hareket etmelerini ve İstanbul Patriklik makamının bu durumdan çıkmasını sabırla beklemelerini tavsiye ederiz. (“Ve nihayet kardeşler: sağ olun, sağlam durun, birbirinize destek olun, birliğinizi koruyun, barış sağlayın, böylece barışın ve sevginin Tanrısı her daim sizinle olsun. Korintlilere Mektup”)

Kategoriler

Genel Toplum