Doğukan Tevfik Meriç Ebeveynlerin dikkatine
HABERİ PAYLAŞ

Ebeveynlerin dikkatine

Son zamanlarda hem dünyada hem Türkiye'de cinsel istismar oranları artıyor. Bu hepimizin malumu.

Bu durum özelinde herkesin içini en fazla acıtan tabii ki çocuklara yönelik olan cinsel istismar olayları.

Her türlü istismardan, tacizden, tecavüzden toplumca bıkmışken ve toplumsal olarak bu duruma öfke kusarken birçoğumuz bazı şeylerin hala farkında değil. Özellikle de bir şeylerin en çok farkında olması gereken ebeveynler.

Bu söylediğim belki size garip gelebilir ama ebeveynler çocukların şarkılar yoluyla gizli veya halka açık bir biçimde istismar edilmeleri karşısında ses çıkarmıyor, hatta bazen bu duruma çanak tutuyor.

Haberin Devamı

Biliyorsunuz ki İngilizce, Türk insanı nezdinde kulağa Türkçe'ye nazaran çok daha kibar bir dil gibi geliyor. İngilizce sarf edilen müstehcen ve kaba ifadeler, bu ifadelerin bizim dilimizdeki karşılığının yanında bazen şiir gibi kalabiliyor.

Türkçe sarf edildiğinde olay yaratacak bazı kelime ve cümlelerin İngilizcelerinin şarkılarda yer almasının insanları rahatsız etmemesinin nedeni ise çok basit. Yabancı dil konusundaki eksiklik.

Biliyoruz ki üst düzey İngilizce bilme oranı en düşük ülkelerin başında Türkiye gelmekte. Ama İngilizce bilmememize rağmen bu dildeki şarkıları dinlenmekten de geri kalmıyoruz. Bu alanda zirveyi takipteyiz.

Bu sebeple yabancı şarkılarda geçen ve biri sizin 13-14 yaşındaki çocuğunuzun yanında Türkçe sarf etse karakolluk olabileceğiniz ifadeler yabancı şarkıların içine yedirildiğinde nedense sorun teşkil etmiyor. Aksine bu şarkı sözlerine siz ebeveynler de yarım yamalak İngilizceniz ile eşlik etmeye çalışıyorsunuz.

Hal böyle olunca çocuklar da çalan şarkıya sizinle birlikte eşlik etmekte bir sorun görmüyor.

İşte demin de sözünü ettiğim gizli istismar burada devreye giriyor. Çünkü dünya çapındaki şarkıcıların eserlerinin birçoğu aslında çocuklara uygun olmamakla birlikte yetişkinler için bile rahatsız edici düzeyde müstehcen ve erotik ifadeler içerebiliyor.

Ama siz bile yetişkin olarak bunun farkında değilken çocuğunuz eğer iyi bir İngilizce eğitim almıyorsa 30-40 yaşındaki kadınların ve adamların cinsel hayatını kelimelere döktüğü şarkılara halka açık yerlerde veya evde maruz kalıyor. Melodisini beğenirse eşlik etmeye çalışıyor. Yetinmeyip TikTok'a ve Instagram'a bunun videosunu atıyor.

Haberin Devamı

Unutmamak gerekir ki Spotify ve Apple Music gibi platformlarda çocuğunuzun eğer reşit değilse bu tarz şarkıları dinlemesi kanunen yasak. Aynı şekilde çocuğunuz eğer Google'a yaşını doğru verdiyse o şarkıların kliplerine de erişim sağlayamıyor.

Dilini anlamıyorsunuz diye sizi şarkının içeriği rahatız etmediği ve tınısı hoş geliyor diye şarkıyı dinlerken keyif aldığınız için çocuklarınızı içinde cinsel organ ve galiz küfürler barındıran şarkılara maruz bırakmak doğru değil.

Birazcık araştırma ile şarkıların Türkçe çevirilerini kolaylıkla internette bulabilirsiniz. Eminim bu araştırmadan sonra çoğu erkek ve kadın şarkıcının şarkısını bundan sonra siz bile çocuğunuzun yanında artık rahat rahat çalamayacaksınız.

He bundan rahatsız da olmayabilirsiniz tabii. Fakat bunu bilin ki bu tercih sizde kalsın. Opsiyonel olsun. Subliminal mesajları andırırcasına sizin ve çocuklarınızın bilinçaltına yerleşmesin.

Haberin Devamı

Ama ne yaparsanız yapın yasaklara başvurmayın. Kendinizi ve çocuklarınızı bu gibi durumlara karşı bilinçlendirin. Onları eğitin.

Eğer bir çocuğa yasak ve kısıtlama uygularsanız onu bir boğa, yasağı da kırmızı bir pelerin yerine koymuş olursunuz.

Çünkü çocuğunuzun bir milenyal olduğunu bilin ve internet üzerinde hiçbir engelin onu hedefinden koparamayacağını ve bu yasakları kolayca aşabileceğinden emin olun.

Sağlıcakla kalın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder