Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Ebeveynlere mesaj var!
HABERİ PAYLAŞ

Stanford Üniversitesi’nden psikolog Walter Mischel ve ekibi, okul öncesi yaş aralığında bulunan çocuklara bir adet marşmelov (süngerimsi şekerleme) veriyor. Araştırmacılar daha sonra çocuklara kuralları söylüyor. Şayet çocuklar bu marşmelovu 20 dakika süresince yemezlerse, süre sonunda kendilerine ilave bir marşmelov daha verilecektir!

***

Araştırmacılar çıktıktan sonra odada yalnız kalan çocuklar, önlerindeki marşmelova bakarak kendilerini tutsalar mı, yoksa ödülü hemen yeseler mi bir türlü karar veremezler! Genellikle çocukların yarısından azı testi geçer, pek çok çocuk hazzı erteleyemez, ödülü hemen yer!

Haberin Devamı

Psikologlar testi birçok kez uygular, genellikle benzer sonuçlar elde edilir. Teste katılan çocukları yıllarca takip eden araştırmacılar, marşmelovları hemen yemeyip bekleyen çocukların daha yüksek eğitim başarısı elde ettiklerini, daha fazla özgüvene sahip olduklarını, daha fazla stresle baş etme kapasitesi gösterdiklerini, daha iyi işlere girdiklerini saptamışlar!

***

Psikolog Walter Mischel, marşmelov testini uygulayarak otokontrolün hayata etkisini araştırmış. Otokontrolün kariyer başarısı için önemli bir gösterge olduğu sonucuna ulaşmış. Daha sonraki yıllarda Profesör Bettina Lamm, marşmelov testini Kamerunlu 4 yaşındaki çocuklara uyguladı.

Bu çocukların çoğu elektriğin ve suyun olmadığı kerpiç evlerde yaşıyordu. Ayrıca bu çocukların küçük kardeşlerine bakmak, çiftlikte anne babalarına yardım etmek gibi sorumlulukları da bulunuyordu! Deney sonucunda Kamerunlu çocuklar skorları altüst edecek oranda batılı çocuklara fark attı! Lamm “Fark inanılmazdı. Kamerunlu çocuklar daha fazla bekleyebiliyorlardı” diyor. Öz denetim konusunda büyük başarı ortaya koyan Kamerunlu çocukların ödül kazanma oranı yüzde 70 iken, Alman çocuklarda bu oran yüzde 30 oldu!

***

Lamm, Kamerunlu çocukların marşmelov testinde bu kadar iyi olmalarının sebeplerinden birinin Batılı ebeveynlik tarzından tamamen farklı yaklaşımları olabileceğini söylüyor. "Batılı anneler, bebeklerini daha ağlamadan emzirir, böylece çocukların olumsuz duygular ifade etmesi gerekmez. Batılı anneler bebeklerinin neye ihtiyacı olduğunu anlamak için onun verdiği işaretleri gözler.

Haberin Devamı

Kamerunlu anneler böyle yapmaz, annelerin bebek için neyin iyi olduğunu bildiğine ve bebekleri için en iyisini yapacağına inanırlar. Bunun için bebeğin işaret vermesine gerek yoktur. Kamerunlu çocuklar beklemeleri gereken durumlara uyum sağlama konusunda iyidir. Böylece öz denetimi öğrenirler” diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder