DUYAN BANKAYA KOŞUYOR !

Merkez Bankası’nın son 3 aydaki faiz hamleleri ardından reel sektörün özel bankalardan beklediği konut kredisinde düşük faiz hamlesi geldi.

13 Kasım 2019 Çarşamba 10:23
1043 Okunma
DUYAN BANKAYA KOŞUYOR !

Merkez Bankası’nın son 3 aydaki faiz hamleleri ardından reel sektörün özel bankalardan beklediği konut kredisinde düşük faiz hamlesi geldi.

İki özel katılım bankası konut finansmanında kâr oranını yüzde 1’in altına çekti. Türkiye Finans Katılım Bankası 120 aya kadar vadeli konut finansmanında yüzde 0.99 kâr oranı uygularken, Kuveyt Türk ise konut finansmanı kâr oranını yüzde 0.98’e düşürdü.


1 Ağustos’ta kamu bankaları öncülüğünde, konut kredisi faiz oranı yüzde 0.99’a indirilmiş, bankalar yoğun konut kredisi talebi almaya başlamıştı. Aynı dönemde özel bankalarda konut kredisi faiz oranı en düşük yüzde 1.20 ile yüzde 1.36 arasında bulunuyordu.Merkez Bankası, geçtiğimiz haftalarda 250 baz puanlık indirimiyle birlikte son üç ayda faizi toplam 1000 baz puan indirmişti. Bu adımların piyasaya yansıması bekleniyordu.

Satışlar katlanacak 


Gayrimenkul sektörü, tüketici için konutta ‘psikolojik sınır’ olarak kabul edilen yüzde 1 faiz oranının altında bir seçenekle daha fazla tüketicinin konut kredisinden faydalanabileceğini belirtiyor. Çeşitli bankaların yüzde 1’in altında bir oran sunması, tüketicinin çalıştığı bankayı seçebilmesi gibi avantajlar sunuyor.
TÜİK’in son konut satış verisi olan eylül ayı rakamlarına göre, faiz indirimlerinin konut alıcısını harekete geçirdiği ve kredili alım talebini artırdığını gösteriyor. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 410.2 oranında artış göstermişti. Bu kapsamda yılın son çeyreğinde konut satışlarında büyük bir talebin harekete geçeceği vurgulanıyor.


‘Uygun maliyet’ 


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, kamu bankaları ardından tüm bankaların konut kredisi faizini düşürmesini beklediklerini belirtirken, bu desteğin tüketicinin konut talebini harekete geçirmek için büyük önem taşıdığını söyledi. Özel bankalardan beklenen yüzde 1’in altında konut kredisi hamlesi geldi. Türkiye Finans ve Kuveyt Türk, konut finansmanı kâr oranını yüzde 0.99 ve 0.98 olarak uygulamaya başladı.

KAYNAK: MİLLİYET 
 

Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle