Hava Durumu

DÜNYANIN GÖZÜ KARKAMIŞ’TA…

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in başkanlığında Karkamış Kazısı Türk-İtalyan Ortak Ekibi tarafından, Arkeopark’ın bir bölümünün açılışı ve Karkamış Antik Kenti kazı çalışmaları bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Herkes Gaziantep’te yürütülen kazıları ve bulunan eserleri konuşuyor. Buradan çıkacak olan eserlerin dünya tarihini değiştireceği düşünülüyor. Bizler bu şehrin kültürel mirasının en büyük emanetçileriyiz. Geçmişten aldığımız güçle geleceğe gidiyoruz. Çocuklarımıza bu emaneti güçlü şekilde bırakmak istiyoruz” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2019 21:20
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2019 22:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
DÜNYANIN GÖZÜ KARKAMIŞ’TA…

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisinde düzenlenen toplantıya Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu, İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Peker, Bolonya Üniversitesi’nden Karkamış Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolò Marchetti ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bizim en büyük zenginliğimiz olan kültürel mirasımızın sonucunu aldığımız bir gündeyiz. Bu şehrin bir evladı olarak emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.  Geçen hafta Japonya’da idik, herkes Gaziantep’te yürütülen kazıları ve eserleri konuşuyor. Buradan çıkacak olan eserlerin dünya tarihini değiştireceği düşünülüyor. Tüm dünyanın gözü bu noktada bulunuyor.”

“BİLİM DÜNYASI GAZİANTEP’E GELECEK”

“Milletvekili olduğum dönemde başlayan bir proje var. Zeugma örneği var, Roma Döneminin en güzel eserleri burada görüyoruz. Daha da eski dönemden olan Hitit Medeniyeti ve Geç Hitit Döneminin en güzel eserleri bu bölgede bulunuyor. Arap asıllı İngiliz casusunun kaçırmaya çalıştığı eserlerin anavatanındayız. Antik Kent ile ilgili çalışmaların sonunda büyük bir hazine bütün dünya tarihinin bir hediyesi olacak. Kitaplar değişecek, bilim dünyası buraya gelecek.”dedi.

“KENTİN KÜLTÜREL MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Sözlerini sürdüren Şahin, “Zeugma’nın başlangıcını hatırlarsanız, 1980’li yıllardan bu yana süregelen çalışma var. O yıllarda da Sanko Holding, şehrin kültürel mirasına sahip çıkılması konusunda güzel bir başlangıcı yapmıştı. Şimdi burada Karkamış’ta da yanımızdalar. Bu durum bir birlikte çalışma şeklidir ve Gaziantep modelini oluşturmuştur. Bunun da sonucu bugün alınmaktadır. İki ayda Büyükşehir Belediyesi olarak Antik Kent için güvenlik duvarı oluşturulması için 500 milyon TL harcadık. Biz bunu önemsiyoruz, Büyükşehir Belediyesi olarak ve Belediye Başkanlarımız ile birlikte yeni dönemde 5 antik kentimiz ile kentin kültürel mirasına sahip çıkacağız.”

“GEÇMİŞTEN ALDIĞIMIZ GÜÇLE GELECEĞE GİDİYORUZ”

“UNESCO’ya nasıl girileceğini Gaziantep çok kısa bir süre içerisinde öğrendi. Livas ve kastellerimiz 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde UNESCO’ya girdi.  Yesemek ve Zeugma’nın geçici listeden kalıcı listeye alınması ile ilgili çalışmayı başlattık. Gastronomi ile birlikte lezzetin başkenti olduğumuzu tüm dünyaya tescilledik. Gaziantep’e Gelme Zamanı ile birlikte Japonya’da yaptığımız görüşmelerde de Asya turistinin buna hazır olduğunu, Kapadokya’ya gelen turistlerin büyük bir heyecanla bizleri beklediğini görüyoruz. Sizlerin destekleri ile tüm bunları birlikte başaracağız. Bizler bu şehrin kültürel mirasının en büyük emanetçileriyiz. Geçmişten aldığımız güçle geleceğe gidiyoruz. Çocuklarımıza bu emaneti güçlü şekilde bırakmak istiyoruz.”

“UNESCO YOLCULUĞUMUZ DEVAM EDİYOR”

UNESCO yolculuğumuz devam ediyor, livaslar ve kastellerin yanı sıra Şahinbey Belediyemiz ile birlikte mağaralara çalışıyoruz. Öyle bir şehir ki, yerin altıda üstü de kültür. Toprağın bir metre altından tarihi eserler çıkıyor. Dolayısıyla kültürel mirası yeryüzüne çıkarmak ve kültürel mirasa kazandırmak konusunda büyük bir heyecan duyuyoruz. İnşallah bu eserleri bu hafta içerisinde giderek yerinde inceleyeceğiz” diye konuştu.

“GAZİANTEP, DÜNYANIN BULUNMAZ KENTLERİNDEN BİR TANESİ”

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu, “Gaziantep, sahip olduğu eserler ile dünyanın bulunmaz kentlerinden bir tanesidir. Yürütülen projenin arkasındayız, kent olarak hep birlikte sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

“TÜM MİSAFİRLERİMİZİ KARKAMIŞ’A BEKLİYORUZ”

Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan, “Bugün Karkamış için tarihi bir gün, Karkamış benim doğup büyüdüğüm şehir. Karkamış tarih sahnesinde çok güçlü bir şekilde yerini alıyor. Yürütülen çalışmalardan dolayı İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Peker, Bolonya Üniversitesi’nden Karkamış Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolò Marchetti’ye teşekkür ederim. Karkamış farklı bir yerleşim, 8 bin yıldan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, aynı zamanda Karkamış’ın bir görsel güzelliği var. Tüm misafirlerimizi Karkamış’a bekliyoruz” şeklinde konuştu.

KAZI ÇALIŞMALARINDA BULUNDU?

Dünya’nın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olan Karkamış’taki kazıların sekizinci sezonu Türk-İtalyan ekip tarafından tamamlandı. Çalışmalar sonucunda; MÖ 13’üncü yüzyılda Hitit İmparatorluğu’nun bir eyalet krallığı başkenti işlevini yerine getiren Karkamış’ta iki saray keşfedildi. Onlarca mühür baskısı Hitit sarayı hakkında emsalsiz detaylar sağladı. Demir Çağı’ndan olağanüstü eserler, mezarlar ve mühürler ortaya çıkarıldı.

 

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.