"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dünyanın gözü hak ihlâllerinde

Kâzım GÜLEÇYÜZ
20 Ekim 2017, Cuma
Bugünün dünyasında artık insan haklarının “iç mesele” olarak görülmediği, bilinen bir gerçek.

Gerçi hükümetler tarafından siyasî hesaplara ve konjonktüre bağlı olarak zaman zaman çifte standart uygulanıyorsa da, bu konuların uluslararası kamuoyunca yakından takip edilmekte olduğu, bir vâkıa.

ABD Dışişleri Bakanlığı her sene dünya ölçeğinde insan hakları uygulamalarını ve ihlâllerini rapor halinde yayınlıyor.

AB ise aynı takibi aday ülkelere yapıyor ve Türkiye için sadece izleme modunda!

Küresel boyutta faaliyet gösteren insan hakları izleme örgütleri de var. Bunlar ülkelerdeki uygulamaları gözlemleyip tesbitlerini raporlaştırıyor ve gerek hükümetlere, gerekse medyaya iletiyorlar.

Türkiye’de OHAL sürecindeki olumsuz gelişmeler de bu gözle mercek altında.

Ve içeride haksız ihraç, gözaltı ve tutuklamalarla iyice çığırından çıkarılan operasyonların yabancı ülke vatandaşı gazetecilere, insan hakları aktivistlerine ve konsolosluk çalışanlarına uzanması, uluslararası boyutta gerilimleri tetikliyor.

Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkeleriyle bu yüzden yaşanan krizlerin son olarak ABD ile ilişkilere de sirayet etmesi ve vize olayının patlak vermesi, bunun güncel örnekleri. Onbinlerce vatandaşa bir çırpıda vurulan “terörist ve hain” yaftasından yabancıların da hissesini alıp, onların da tutuklama furyasına dahil edilmesi, dış ilişkilerde de böyle sonuçlar doğuruyor.

Ankara’dan delil göstermesi isteniyor.

Buna karşı, inandırıcı deliller ortaya koymak yerine anlaşmazlığı rehine ve pazarlık eksenli bir zemine kaydırma çabalarının, “Sizdeki hukuk da bizdeki guguk mu?” gibi gayet “seviyeli ve diplomatik” söylemler eşliğinde sürdürülmesi ise, uluslararası arenada her açıdan ciddî itibar ve prestij kayıplarına sebep oluyor.

Keza herkesin gözü önünde ayyuka çıkan hukuksuzluklar ortada iken “Türk yargısı Avrupa ve ABD yargısından çok daha bağımsız ve âdildir” iddiaları da.

Velhasıl, artarak yaygınlaşan ve yoğunlaşan hak ihlâlleri hem içeride, hem dışarıda Türkiye’ye yönelik sorgulamaları giderek daha da ileri boyutlara taşıyor.

***

- Bir rektör vekilinden Alevi ve CHP’li araştırma görevlisine: “f.ö ile bağınızın muhtemel olması nedeniyle görevinizden uzaklaştırıldınız.”

- Bediüzzaman Said Nursî (Eskişehir müdafaasından): Herbir kibrit, bir haneyi yakması mümkündür. Bu yangın imkânıyla kibritler imha edilir mi?

- Üstad: İmkânat başkadır, vukuat başkadır. Herbir fert çok adamları öldürebilmesi mümkündür. Bu imkân-ı katil cihetiyle mahkemeye verilir mi?

Okunma Sayısı: 6738
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hasan unlu

    20.10.2017 13:41:07

    Tam razalet.

  • Gündüz Alp

    20.10.2017 10:52:54

    Cumanız mübarek olsun. Evet, "küresel boyutta faaliyet" gösteren ve hemen her konuda (insan hakları, demokrasi, hukuk,eğitim, ekonomik ve insani gelişmişlik vb) ülkelerin "seviye tespitini" yapan ve rapor hazırlayan ve neşreden bu kuruluşlar; bizim için birer mihenk taşıdır. Kendimizi dev aynasında görmeden ve göstermeden önce bunlara bakmamız icap eder. İçi boş ve kof "Bizi çekemiyorlar! Kıskanıyorlar!" gibi hamasi nutukların, büyük ve güçlü ve itibarlı devlet olmaya da sosyal adalet, sosyal barış ve sosyal refaha da gram katkısı yoktur. Yaşadığımız çağ; bilgi ve iletişim, hürriyet ve ittifaklar (şahs-ı manevi) asrıdır. Bu asrı ıskalayan; büyük de güçlü de itibarlı da olamayacaktır. Hele kendi vatandaşının temel hak ve hürriyetlerini ihlal eden bir ülke...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı