Dünyada kadınlar Trump'a karşı ayakta

Trump’a yönelik protestolar durulmuyor. Tepki çeken nefret söylemlerine karşı, Almanya’dan Finlandiya’ya, Avustralya’dan İtalya’ya, Britanya’ya, erkeklerin de eşlik ettiği on binlerce kadın dün sokaklardaydı.

Yayınlanma: 21.01.2017 - 20:10
Abone Ol google-news

 

 ABD’de Donald Trump başkanlık koltuğuna oturur oturmaz selefi Obama yönetiminin kimi kararını iptal etme yönündeki vaatlerini yaşama geçirmeye başlarken kendisine yönelik protestolar da küresel hale dönüştü.

Protesto gösterileri arasında yemin ederek göreve başlayan Trump, ilk gününde de kadınların eylemleriyle karşılandı. Bir Facebook mesajı ile başlayan, katılımın çığ gibi arttığı ve bütün dünyaya yayılan gösteriler için, Trump’ın tepki çeken nefret söylemlerine karşı, Almanya’dan Finlandiya’ya Avustralya’dan ABD’ye, İtalya’ya, Britanya’ya, Yunanistan’a, Danimarka’ya uzanan, erkeklerin de eşlik ettiği on binlerce kadın sokaklara çıkarak, kadın düşmanlığı, şiddet, ırkçılık, homofobi ve dini hoşgörüsüzlüğü protesto etti. Washington’daki gösterilerde kadınlar elde ördükleri pembe bereler taktı. Bir göstericinin elindeki Trump’ın eşine işaretle “Melania’yı kurtarın” yazılı pankart dikkat çekti.

Bir kişi yaralandı

ABD’nin Seattle şehrindeki Washington Üniversitesi’nde, önceki günkü protesto eylemi sırasında bir kişinin silahla ağır yaralandığı, zanlının dün sabah tutuklandığı belirtildi. Olayların, provokatif üslubu ile tanınan ve Trump’ın baş strateji danışmanı olarak atadığı Stephen Bannon’nın yöneticiliğini yaptığı alternatif sağ haber sitesi Breitbart editörü Milo Yiannopoulos’un kampusa konuşmacı olarak davet edilmesi üzerine geliştiği iddialar arasında.

Binlerce ABD'li kadın Trump'ı protesto etti

Alternatif sağcı olarak bilinen ve Trump’ın seçim zaferini Nazi selamı vererek kutlayan Ulusal Politika Enstitüsü’nün başkanı Richard Spencer’ın, söyleşi verirken bir protestocudan yediği dirsek ise kameralara yansıdı.

Öte yandan, Trump dönemi sertlik ve Obama döneminin politikalarından vazgeçileceği mesajlarıyla başladı. Savunma Bakanlığı görevi, Trump’un yemin töreninden dakikalar sonra Senato tarafından onaylanan “Çılgın Köpek” lakaplı James Mattis, Pentagon’a ABD ordusunun “savaşmaya hazır” olduğu mesajını verdi. Emekli orgeneral Mattis, dünyada hiçbir milletin dostsuz güvende olmadığına dikkati çekerek ittifakları güçlendirmek için Dışişleri Bakanlığı ile birlikte çalışacağını söyledi. Mattis’in sözleri başkan Trump’ın geçen hafta Bild ve Times gazetelerine verdiği söyleşide kullandığı, “NATO’nun köhnemiş bir kurum” olduğu ifadeleri ile tezat oluşturdu.

‘Obamacare’e ilk darbe

Senato, yine bir emekli general olan John Kelly’nin İç Güvenlik Bakanlığı adaylığını da kabul etti. Bu arada, Trump’ın göreve gelir gelmez icraatı ise imzaladığı kararname ile Obama döneminde çıkartılan ve “Obamacare” olarak bilinen sağlık reformunun iptali için ilk adımı atmak oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler