Dünya neden referanduma karşı?

Dünya neden referanduma karşı?
© 
By Euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button
REKLAM

Kürdistan Özerk Yönetimi lideri Barzani’nin aldığı referandum kararı dost düşman birçok ülkeyi bir araya getirdi. İki farklı dünya ABD ve İran, Saddam sonrası Irak’ın yeniden inşası, Irak’ın toprak bütünlüğü, terör örgütü IŞİD’le mücadele gibi konularda aynı politikaları savunuyor. Bu iki ülke bugünlerde Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin aldığı bağımsızlık referandumuna karşı da aynı safta birleşti.

Bu iki ülkenin yanı sıra bölgenin önemli güçlerinden Türkiye de Barzani’ye yönelik eleştiri tonunu yükseltti. İran, Türkiye, ABD, AB ve daha birçok ülke referanduma karşı olduklarını açıkladı. Bazıları ertelenmesi, bazıları iptal edilmesi çağrısındu bulundu.

Ancak bu ülkelerin referanduma karşı olma amaçları birbirinden farklı. ABD Saddam sonrası iktidara getirdiği Şii yönetimin ülkenin istikrarı için iktidarda kalması ve ülkeyi bölünmeden bu haliyle seçime götürmesini istiyor. Irak üzerinde önemli etkiye sahip olan İran, Kürt, Arap ve Türkmen gibi farklı etnik kesimlerin ‘ayrılma fikrine’ kapılmalarını istemiyor.

Bunun dışında İran’ın, bölgede referandumu destekleyen tek ülke olan ve ezeli düşmanı İsrail ile komşu olma endişesini taşıyor. Referanduma bugüne kadar en sert tepkiyi gösteren İran’ın evet çıkacak bir bağımsızlık oylamasından sonra bölgedeki nehirler üzerinde baraj projelerini artırması, sınırı kapatması ve Irak’ın diğer bölgelerinde Kürtlere verdiği desteği çekmesi gündeme gelebilir. Şimdiden bazı yerlerde Kürt bayrakları Şii milisler tarafından indirilmiş durumda.

Özellikle Kerkük’ün tartışmalı statüsü gelecekte Barzani ile Şii milisleri karşı karşıya getirebilir. Halihazırda Kerkük kenti dışında teyakkuzda bekleyen İran destekli Şii milislerin Peşmerge ile olası bir çatışması ihtimal dışı görülmüyor.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile görüştü

İsviçre, göçün sınırlandırılması için referanduma gitmeye hazırlanıyor

İrlanda: Leo Varadkar başbakanlık ve parti liderliğinden istifa etti