Gazete Vatan Logo

Son dakika... Türkiye rüzgarı esiyor!

24 Haziran seçimlerinden galibiyetle ayrılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birçok ülke lideri tarafından seçim zaferi nedeniyle tebrik edildi. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise federal hükümet ve gelecek Türk hükümeti arasındaki çalışma ortamının yapıcı ve verimli olacağına inandıklarını söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye'nin NATO ittifakı için önemli bir ülke olduğunu ifade ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı seçim zaferi ve seçime yüksek katılım nedeniyle tebrik edeceğini açıkladı.

Son dakika... Türkiye rüzgarı esiyor!

Birçok dünya liderinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak seçimlerdeki başarısından dolayı tebrik ettiği bildirildi.
IRAK
Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim zaferinden dolayı tebrik etti.
Masum, yayımladığı kutlama mesajında, "Ekselansları Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına seçilmenizden dolayı sizleri en kalbi duygularımızla tebrik ediyoruz. Şahsınıza başarı ve dost Türk halkına daha fazla ilerleme ve gelişme diliyoruz." ifadelerini kullandı.
Bu fırsatla Türkiye ile Irak arasındaki tarihi ilişkilerin ve dayanışmanın güçlendirilmesini arzu ettiklerini belirten Masum, bunun iki dost halk arasındaki istikrar ve gelişmenin yanı sıra bölgesel ve küresel düzeyde güvenlik ve barışa da katkı sağlayacağını vurguladı.
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi de dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı seçimlerdeki başarısından dolayı kutlamıştı.
PAKİSTAN
Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak 24 Haziran seçimlerindeki zaferinden dolayı tebrik etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin telefonda görüştü.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Hüseyin, 24 Haziran'da elde ettiği seçim zaferinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti.
YUNANİSTAN
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye'deki seçimlerin son derece demokratik ortamda gerçekleştiğini söyledi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias da resmi olmayan seçim sonuçlarının büyük oranda belli olmasının ardından Türk mevkidaşı Çavuşoğlu'nu arayarak tebrik etti.
Hürriyet'ten Yorgo Kirbaki'nin haberine göre, Çipras, pazar gecesi Brüksel'de AB liderlerinin sığınmacı sorununa çözüm bulma amacıyla yaptığı acil toplantıya katıldığı sırada gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu yanıtladı.
Çipras "Seçimlerin son derece demokratik ortamda gerçekleştiğine dair bulgular var" dedi.
AA'nın aktardığına göre seçimlerin ardından Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias da Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nu telefonla tebrik etti.
'ERDOĞAN'IN SEÇİM ÖNCESİ RETORİKTEN FARKLI BİR YAKLAŞIMDA OLMASINI ÜMİT EDİYORUZ'
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yorgo Amanatidis ise "Seçimleri tekrar kazanması, Erdoğan'ın, artık farklı bir bakış açısı ile hareket ederek AB'ye yakınlaşmak amacıyla atması gereken adımları düşünmesi için fırsattır. Erdoğan'ın Yunanistan ile ilişkilerde de seçim öncesi dönemdeki retorikten farklı bir yaklaşımda olmasını ümit ediyoruz" dedi.
İçişleri Bakanı Panos Skurletis ise "Seçim sonuçları Türkiye ile Avrupa arasında bulunan mesafeyi kanıtladı. Bu da bence olumsuz" ifadesini kullandı.
ÜRDÜN
Ürdün Kraliyet Divanından yapılan yazılı açıklamada, Kral 2. Abdullah'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seçimlerdeki başarısı dolayısıyla tebrik mesajı gönderdiği belirtildi.
Kral 2. Abdullah, Ürdün ve Türkiye halklarının çıkarları doğrultusunda iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde kararlı olduklarını vurguladı.
Ürdün Kralı 2. Abdullah tebrik mesajında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sağlık ve esenlik, kardeş Türk halkına da ilerleme ve refah temennisinde bulunuyorum." ifadelerini kullandı.
AB'DEN AÇIKLAMA
Avrupa Birliği'den (AB), Türkiye'deki seçimlere ilişkin gelen ilk açıklamada, "Türkiye ile işbirliğine devam" vurgusu yapıldı.
AB Sözcüsü Margaritis Schinas günlük basın toplantısında, "Umarız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye, göç, güvenlik, bölgesel istikrar ve terörle mücadele gibi önemli konularda AB'nin ortağı olmaya devam edecektir." dedi.
AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin Lüksemburg'taki AB Dışişleri Konseyi'nde konuya ilişkin daha kapsamlı açıklama yapması bekleniyor.
ALMANYA
Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, federal hükümet ve gelecekteki Türk hükümeti arasındaki çalışma ortamının yapıcı ve verimli olacağına inandıklarını söyledi.
Seibert, Berlin'deki Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'deki seçimleri kısaca değerlendirdi. Hükümetin Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini izlediğini ve dikkate aldığını belirten Seibert, “Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan geçici sonuçlara göre bu başkanlık seçimini kazandı. AK Parti ve MHP'den olusan ittifak parlamentoda çoğunluğu sağladı.” dedi. Seibert, Türkiye-Almanya ilişkilerine ilişkin, “Her iki ülke hükümetleri, yani federal hükümet ve gelecekteki Türk hükümeti arasındaki çalışma ortamının yapıcı ve verimli olacağına inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
NATO
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim başarısından dolayı tebrik edeceğini açıkladı. Lüksemburg'da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Konseyi öncesinde gazetecilere açıklamada bulunan Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tekrar seçilmesinden dolayı tebrik edeceğim. Aynı zamanda Türk halkını da seçimlere yüksek katılımından ötürü tebrik ediyorum." dedi. Türkiye'nin NATO için "çok önemli bir müttefik" olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, ülkenin sadece coğrafi açıdan stratejik öneme sahip olmadığını, aynı zamanda terörle mücadelede kilit rol oynadığını belirtti.
RUSYA
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'deki erken seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre oyların yüzde 52.5'ini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti.
Görüşmede iki lider, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine ilişkin kararlılıklarını teyit etti.
İki liderin, Türkiye ve Rusya'nın başta Suriye olmak üzere bölgesel konularda da iş birliği yapmalarının önemini de vurguladı.
Rusya meclis alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın yeniden seçilmesinin Suriye barış süreci dahil olmak üzere Rusya ve Türkiye´nin işbirliğinin kilit konularında öngörülebilirliği sağlayacağını duyurdu.
Slutskiy gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye Rusya için önemli bir partner. Ortak çabalarla Suriye'de terörle mücadele ediyoruz, bölgede güvenliğin sağlanması için adımlar atıyoruz. Bu nedenden dolayı Recep Tayyip Erdoğan´ın yeniden seçilmesi Suriye barış süreci başta olmak üzere Rusya ve Türkiye´nin ilişkilerinin kilit noktalarında ön görülebilirlik sağlayacak" dedi.
Slutskiy, Türkiye'de seçimlerin en az seviyede ihlal varlığında özgür ve demokratik geçtiğinin altını çizdi.
KAZAKİSTAN
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti.
İRAN
İran Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yayımlanan yazılı mesajda Ruhani, "Cumhurbaşkanlığı seçimindeki zaferiniz ve tazelediğiniz güvenoyu münasebetiyle zati âlinizi, sevinç ve mutlulukla kutlarım." ifadelerine yer verildi.
Ruhani mesajında şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanlığınızın yeni döneminde güçlü tarihi, kültürel ve dini bağları bulunan İran ve Türkiye'nin iyi komşuluk, karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar çerçevesinde bölge ve İslam dünyasıyla ilgili işbirliği, bölge sorunlarının çözümü, istikrar ve barışın güçlenmesi konularında dostane ilişkilerin güçlenmesini ümit ediyorum. Allah'tan zâtınız ile dost ve kardeş Türkiye halkının saadet ve mutluluğu için dua ediyorum."
Türkiye'ye dün akşamdan bu yana çok sayıda ülkeden tebrik mesajı geldi. Resmi tebrik gönderen ülkeler Belarus, Sırbistan, Venezuela, Irak, Azerbaycan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Filistin, Katar, Kosova, Bahreyn, Bulgaristan, Somali, Makedonya, Sudan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya, ve Tunus.

Haberin Devamı

UKRAYNA

Haberin Devamı

Poroşenko, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı tebrik ediyorum. Halkın güveni ve yeni güç yetkisi Türkiye’nin daha da gelişmesi ve Türk halkının refahı için ilave yollar açacaktır.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, “Ukrayna, Ukrayna-Türkiye stratejik ortaklığının geliştirilmesi ve işbirliğinin derinleştirilmesi konusunda azimlidir.” ifadelerini de Ukraynaca, Türkçe ve İngilizce olarak paylaştı.

Haberin Devamı