Dünya basını seçimler için ne dedi?

Dünya basını Türkiye'deki seçimler için ne dedi? İşte bazı yorumlar...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya basınının gözü, Türkiye'deki erken seçimlerde. Sonuçların açıklanmasından önce yapılan yorumların öne çıkanlarından bazıları özetle şöyle:

CNN: 'Erdoğan zorlu bir meydan okumayla karşı karşıya' başlığı kullanılan haberde, "Türkiye'de normalde bölünmüş halde olan muhalefet yıllar sonra ilk kez büyük ölçüde birleşmiş durumda ve geniş bir yelpazede başkan adayları sunarak, ilk turda önde giden adayın direkt kazanmak için alması gereken yüzde 50 oranında oyu alamamasına yol açabilirler" denildi.

Reuters: "Türkiye cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için sandığa giderken, Erdoğan büyük bir sınavla karşı karşıya" başlığıyla servis edilen haberde, 'Türkiye'de ekonomik sorunların ve güvenlik tehditlerinin arttığı', Muharrem İnce'nin Erdoğan'a karşı güçlü bir rakip olduğu olduğu yorumu yapıldı. Haberde Erdoğan için 'Türkiye'nin modern tarihinin en popüler ama aynı zamanda en bölücü lideri' tasviri yapıldı.

'ERDOĞAN KAZANIRSA KEMERLERİNİZİ BAĞLAYIN'

The Guardian: Gazetenin dış politika yazarı Simon Tisdall'un kaleme aldığı makalede, Erdoğan'ın ABD ve Avrupa ile ilişkileri, Washington'dan F-35 alımı konusundaki tartışmalar ele alındı; soğan ve patates fiyatlarındaki yükselişten söz edilip şu ifadeler kullanıldı: "Erdoğan'a dair zıt görüşler arasındaki gerilim -dost mu düşman mı, kahraman mı hain mi- bugünkü seçimlerle çözülmeyecek. Erdoğan'ın Türkiye'sindeki dev aynalarında ileri teknoloji savaş jetlerinden bol bol var ama patates ve soğan zor bulunuyor. Eğer bir kez daha kazanırsa bir kask alın ve kemerlerinizi bağlayın."

The New York Times: Erdoğan Türkiye'nin demokratik kurumlarını yavaş yavaş yok etti, mahkemeleri ve kamu hizmetini muhalif olduğundan şüphelendiği kişilerden temizledi, medyayı bastırdı ve OHAL'i kaldırmadı. Erdoğan'ın oyların yüzde 50'sini alarak kazanmak istediği doğrudan zaferi güvence altına alıp alamayacağı, iktidarına dair rahatsızlığın kendi temel destekçilerine ne kadar derinden sirayet edip etmediği tarafından belirlenecek. (Dış Haberler)