24 Haziran 2019 10:56

Dünya basını 23 Haziran’ı “Erdoğan’ın yenilgisi” olarak yorumladı

23 Haziran İstanbul seçiminde Ekrem İmamoğlu'nun büyük farkla kazanması dünya basınında da geniş yankı buldu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yenilenen İstanbul seçimlerinde CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun toplumsal muhalefetin desteği ile kazandığı zafer, dış basında da büyük yankı buldu.  

CNN: İSTANBUL SEÇİMLERİ ERDOĞAN’A KAYBETTİRDİ

ABD’li CNN International seçim sonucuna dair okuyucularına servis ettiği habere “İstanbul seçimleri Erdoğan’a kaybettirdi” başlığı attı.

Haberde İmamoğlu’nun rakibini farkla geride bıraktığı belirtilirken, sonucu İstanbul’u kaybeden AKP için büyük bir yenilgi olarak duyurdu.

GUARDIAN: ERDOĞAN’A CİDDİ BİR DARBE

İngiliz The Guardian, "Ekrem İmamoğlu, İstanbul Belediye Seçimlerinde AKP'yi mağlubiyete uğrattı" başlıklı haberinde, “seçmenlerin CHP'nin, dini, sınıfsal ve etnik bölünmeleri gideren kampanyasını benimsediğini” vurguladı.

BBC Türkçe’nin yansıttığı habere göre The Guardian, “Türkiye'de muhalefetin, birçok kişinin demokrasinin zayıflamasından korktuğu bir dönemde, dönüm noktası sayılabilecek bir galibiyet aldığını” belirtti. Guardian’a göre sonuçlar, “Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'a da ciddi bir darbe.”

TIMES: SİYASİ DÜŞÜŞÜNÜN BAŞLANGICI

Times gazetesi, İmamoğlu'nun seçim galibiyetini "İstanbullu seçmenler Erdoğan'a büyük bir yenilgi yaşattı" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Hannah Lucinda Smith imzalı haberde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük bir darbe alarak, son 25 yıldır ilk kez İstanbul'u kaybettiği ve karşıtlarının bunun siyasi düşüşünün başlangıcı olduğunu söylediği" aktarılıyor.

DIE WELT: ERDOĞAN DÖNEMİ SONA ERİYOR

Alman Die Welt gazetesi ise seçim sonucuna dair haberine “Erdoğan dönemi sona eriyor” başlığı attı. Haberde ise şu yorumlarda bulunuldu: “Eğer Türkiye gerçekten demokratik bir ülke olsaydı, Erdoğan geçmişteki hizmetlerinden dolayı tebrik edilip güzel bir emeklilik dönemi geçirmesi temennisinde bulunulurdu. Ama ne Türkiye demokratik bir ülke ne de Erdoğan demokrat bir politikacı. Zira Erdoğan, iktidarı bıraktığı andan itibaren ömrünün geri kalan kısmını Marmaris’te huzurla geçiremeyeceğini biliyor. Hakkında yolsuzluk, Anayasal düzeni bozmak ve diğer birçok suçlamalarla dava açılacağından emin.”

"ERDOĞAN ARTIK YENİLMEZ DEĞİL"

Ülkede yayın yapan Hannoversche Allgemeine Zeitung gazetesi, İstanbul seçimiyle ilgili şu yorumda bulundu: “Seçim sonucu sadece İmamoğlu için büyük bir başarı değil, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir uyarı sinyali: Erdoğan artık yenilmez değil. Erdoğan yükselişine 1994 yılında İstanbul’da Belediye Başkanı olarak başlamıştı. 25 yıl sonra bu belediye başkanlığı seçimi Erdoğan’ın siyasi inişinin başlangıcını damgalayabilir. Bu seçimler özellikle hırpalanmış Türk demokrasisi için bir zafer. Erdoğan sistematik olarak özgürlükleri sınırlandırdı, kuvvetler ayrılığını zayıflattı ve muhaliflerin gözünü korkutmaya çalıştı. Üç yıl önceki darbe girişiminden bu yana kendisini eleştirenlere karşı benzersiz  bir dalga ile tasfiye uyguluyor. Yarım milyona yakın insan gözaltına alındı ya da tutuklandı, on binlerce kişi cezaevinde, üstelik birçoğu hakkında iddianame yok. Ancak Erdoğan insanların özgürlük arzusunu bastıramıyor.”

"ERDOĞAN’IN PARTİSİ BAŞARISIZLIK YAŞADI"

Yeniden yapılan seçimlerde muhalefetin adayı olarak tanımladığı İmamoğlu’nun seçim kazandığını belirten Washington Post haberinde ise, “Erdoğan’ın iktidar partisi başarısızlık yaşadı. Muhalefet Partisi Adayı Ekrem İmamoğlu, Türkiye’nin güçlü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidar partisinin elinde tutma yönündeki kararlılığına rağmen, İstanbul belediye başkanlığı yarışında ikinci bir zafer kazandı” denildi.

TA NEA: İMAMOĞLU TEKRAR KAZANDI

Yunanistan devlet televizyonu ERT, ikinci kez yapılan seçimlerde Ekrem İmamoğlu’nun kesin şekilde kazandığı ve başarısını tekrarladığı yorumuna yer verdi.

Ülkenin çok tirajlı gazetelerinden Ta Nea seçim sonuçlarını “Sultan’a tokat, İmamoğlu tekrar kazandı” manşetiyle duyurdu. Haberde Erdoğan ve politikalarının bir kez daha demokrat adayı karşısında yenilgiye uğradığı, Ekrem İmamoğlu’nun pazar günü yapılan seçimleri rakibi Binali Yıldırım’a karşı çok büyük bir farkla kazandığını belirtildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

AYÇEP Yöneticisi Ahmet Uslu'ya sosyal medya gözaltısı

SONRAKİ HABER

Gençlerden seçim yorumu: Geleceğim için kaygı duyuyordum, artık umutluyum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...