25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Göktaşı olduğu zannedilen gökcismi Rus uzay roketi çıktı

Pazartesi akşamı gökyüzünde İran, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri ve birçok bölgeden gözlenebilen esrarengiz bir hadise geçekleşti. Görüntüye gelen ilk yorumlar bir meteor, göktaşı, asteroid ya da bir kuyruklu yıldız olabileceği düşüncesiydi, fakat yapılan araştırmalar sonrası, gökyüzündeki bu esrarengiz cismin uzayda bulunan, Uluslararası Uzay İstasyonu'na düzeli kargo taşıması yapan Rus roketinin enkazı olduğu anlşıldı.

Gökhan Ertaş / star.com.tr17 Ekim 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Konuyla ilgili Dubai Astronomi Grubu başkanı Hasan Al Hariri Salı günü basına verdiği demeçte şunları söyledi:
Ateş topunun, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) düzenli olarak  taşıma sağlayan Rus kargo uzay aracı  SL-4 R / B (42972U) olarak bilinen "Progress" modülünün düşen enkazı olduğunu tespit ettik.
 
Uzay aracı üst atmosferde parçalandı, daha küçük parçalara ayrılarak  havai fişek gibi bir görüntü oluştu. Enkazın yörüngesi, Arap Yarımadası'nın BAE ve Umman'ı geçerek Hint Okyanusu'ndan geçti.
 
 
Daha önce de yine Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ikmal malzemeleri taşıyan Rus kargo aracı Progress M-27M kontrolden çıkıp. Teknik arızası giderilemeyen aracın 2,5 tonluk yüküyle Dünya'ya düşmüştü.
 
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos)'dan konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.